NaslovnaNovostiZa ekonomski oporavak Ukrajine potrebno ulaganje od skoro 500 milijardi dolara

Za ekonomski oporavak Ukrajine potrebno ulaganje od skoro 500 milijardi dolara

Za ekonomski oporavak Ukrajine posle dve godine biće potrebna velika ulaganja od 486 milijardi dolara, prema zajedničkoj prognozi Svetske banke, UN, Evropske komisije i ukrajinske vlade.

Taj iznos je 75 milijardi dolara veći od prethodne procene od 411 milijardi dolara objavljene godinu dana ranije.

Za prioritetne zadatke rekonstrukcije i restauracije 2024. godine biće potrebno 15 milijardi dolara, od čega su Kijev i njegovi međunarodni partneri do sada obezbedili samo 5,5 milijardi dolara.

Predviđeni troškovi su raspoređeni na deset godina i uključuju investicije u stanovanje (17%), transport (15%), trgovinu i industriju (14%), poljoprivredu (12%), energetiku (10%) i čišćenje otpada (11 milijardi dolara).

Procena direktne štete dostiže 152 milijarde dolara, a najveći gubici su u oblastima stambeno-komunalnih usluga, saobraćaja, trgovine, industrije, energetike i poljoprivrede.

4 KOMENTARA

  1. Ostavice Ameri Ukrajinu bez ičega čim ne budu mogli da je koriste protiv Rusije. Pare će da troše na nove ratove a Ukrajinu će preko noći da zaborave.

  2. Nikada nisu izvrsene procene, koliko je Srbiji trebalo milijardi za oporavak, nakon zlocinackog NATO bombardovanja i razaranja kompletne infrastrukture . Posto takvo razaranje je predhodno 1941-45 god. od strane Hitlera i Nemacke je procenjeno i placena je nekakva reparacija. Sto se ukraine tice, njima ono sto ce ostati za obnovu teritorije bice po ovim proracunima dovoljno oko 100-120 milijardi, posto ce im po svoj prilici toliko ostati na upravljanje, a ostalo ce Rusi svakako obnoviti i to novcem koi Nato zemlje sada trose a Ruski je. Ako ne zele da to Rusi naplate drugacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave