Naslovna Novosti Tu-22M3 izvršili kombinovani udar na objekte Oružanih snaga Ukrajine; U Lavovu tri...

Tu-22M3 izvršili kombinovani udar na objekte Oružanih snaga Ukrajine; U Lavovu tri serije eksplozija

0
ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22m3m
google news

Oružane snage Rusije večeras su pojačale operacije protiv pozadinskih područja pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Kao rezultat kombinovanih udara, gađani su ciljevi u različitim delovima Ukrajine, uključujući i one koji se nalaze na značajnoj udaljenosti od linije fronta.

Među najugroženijim regionima bio je Lavov, gde su, posle serije eksplozija, oštećeni objekti u kojima su se, prema preliminarnim ruskim informacijama, nalazili oficiri Oružanih snaga Ukrajine.

Osim toga, napadi ruskih trupa na aerodrom Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti zapravo su poništili prethodne napore da se obnove infrastruktura ovog objekta.

Raketni udari su takođe izvedeni u Dnjepropetrovsku i Zaporožju, koji su pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine. Prema informacijama iz otvorenih izvora, na udaru su se našli skladišta industrijskih preduzeća.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, dogodilo se nekoliko eksplozija, od kojih je jedna zabeležena na teritoriji preduzeća koje se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica.

Na udaru se našla i oblast Černigova, gde su pogođene lokacije vojnog osoblja brigada teritorijalne odbrane.

Izveštava se da su za izvođenje udara korišćeni strateški bombarderi Tu-22M3, sposobni da iznesu precizne udare na velike udaljenosti.

Lavov pretrpeo tri serije eksplozija

U Lavovu, na zapadu Ukrajine, ujutru 15. februara dogodila se serija eksplozija. Prema ukrajinskom izdanju Suspilne, prvi izveštaji o eksplozijama pojavili su se rano ujutru, a ubrzo nakon toga pojavili su se izveštaji o novim eksplozijama.

Za kratko vreme zabeležene su tri serije eksplozija, od kojih je svaka pojačala napetost situacije u gradu.

tu-22m3
tu-22m3

Šef Lavovske oblasti Maksim Kozicki potvrdio je informacije o eksplozijama u svom Telegram kanalu, naglašavajući potrebu da se poštuju mere bezbednosti među stanovnicima.

On je pozvao građane da se uzdrže od fotografisanja i video-snimka i objavljivanja materijala na internetu, kako ne bi iznosili potencijalno važne informacije o delovanju PVO.

„Lavov. Veoma glasno. Ne snimamo ništa. Mi to nigde ne objavljujemo. Sistem protivvazdušne odbrane funkcioniše“, napisao je Kozicki, naglašavajući ozbiljnost situacije.

U vezi sa incidentom, preduzete su mere za ograničavanje saobraćaja u Naučnoj ulici, jednoj od ključnih transportnih arterija Lavova.

Vlasti su apelovale na stanovnike grada da uzmu u obzir ove promene prilikom planiranja svojih ruta kako bi se smanjile neprijatnosti i obezbedila bezbednost građana.

Nekoliko reči o razvoju Tu-22

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale. Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

tu 22m3 sa protivbrodskom raketom kh 22
tu 22m3 sa protivbrodskom raketom H 22

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M je naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M.

Očekuje se da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let. Novi unapređeni bombarderi Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veliko interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka. Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M će dobiti novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47M Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31K.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version