NaslovnaNovostiRuska vojska snimljena kako nosi sisteme protiv bespilotnih letelica u rancu

Ruska vojska snimljena kako nosi sisteme protiv bespilotnih letelica u rancu

Kao što je poznato, jedno od najneprijatnijih iznenađenja tokom SVO bio je ubojiti potencijal FPV (First Person View) besposadnih letilica –  dronova.

Ovi aparati se, naime, uz minimalne modifikacije pretvaraju u efikasna sredstva u bliskoj borbi koja su široko dostupna zbog masovne proizvodnje i niske cene.

Traga se za hitnim odgovorom na novo ubojno sredstvo, a moguće je da se on nalazi negde u blizini. 

„DDOS napadi”

Putin je izjavio da ruski vojno-industrijski kompleks mora da odgovori na novu vrstu pretnje koju predstavljaju ukrajinski FPV dronovi:

„Naši poznati sistemi Pancir, Buk, S-300 ili S-400 rade besprekorno i, bez ikakvog preterivanja najbolji su na svetu. Ali ono na šta ranije nismo obraćali pažnju, misleći da je to beznačajno, ti mali dronovi koji lete, ispostavilo se da se radi o sredstvu koje nanosi veliku štetu“.

Ukrajinci prilično široko koriste ove jeftine bespilotne letelice za napad na ruska oklopna vozila, pa čak i osoblje. O ovoj temi više puta je diskutovano na društvenim mrežama.

vampir ukrajinski dron
vampir ukrajinski dron

Tako je predloženo da se poradi na pitanju naoružavanja naših trupa na prvoj liniji fronta automatskim glatkocevnim karabinima koji ispaljuju sačmu ili kugle, kao sredstvo poslednje odbrane u slučaju napada FPV dronova.

Zašto je akcenat stavljen posebno na zaštitu ruskih vojnika na prvoj liniji fronta?

Sve je u taktici koju su i ukrajinske i ruske oružane snage prinuđene da koriste istovremeno. Nemoguće je jurišati na minska polja u sređenim kolonama oklopnih vozila pod stalnim napadima avijacije, artiljerije i ATGM bez neprihvatljivih gubitaka.

Pokušaj koncentrisanja velike ofanzivne grupe na jednom mestu takođe je izuzetno težak, što potvrđuje nedavni uspešan ruski raketni udar na ukrajinske snage u Selidovu. Iz tog razloga, što su bliže liniji borbenog dodira, to su snage suprotstavljenih strana rasutije.

I ruski i ukrajinski borci napadaju u malim jurišnim grupama, po mogućnosti uz vatrenu podršku nekoliko oklopnih vozila, postavljajući neku vrstu „uskraćivanja distributivnih usluga“ (Distributed Denial of Service, DDOS) za artiljerijsku odbranu.

operater fpv drona
operater fpv drona

Upravo u ovakvim situacijama dobro su se pokazali FPV dronovi, koji se zbog niske cene mogu masovno koristiti kao visoko precizno oružje kratkog dometa.

U odbrani, upotreba ovih kamikaza dronova mogla bi izgledati ovako: pokrijte jurišna grupa se pokrije dejstvom kasetnom municijom kako bi se naterala da zalegne, a zatim stupaju u akciju operateri FPV i udarnih kvadrokoptera kojima napadaju vojnike na zemlji.

U teoriji, Ahilova peta takvih dronova je njihov sistem daljinskog upravljanja, na koji se može uticati pomoću elektronskog ratovanja. Ali nekoliko pešaka neće poneti sa sobom u napad ozbiljan kompleks za ometanje.

Postoje li analogna rešenja?

Pokazalo se da gotova tehnička rešenja postoje. Tako je, na primer poznati krimski bloger Boris Rožin objavio fotografiju ruskog borca futurističkog izgleda, kome iz ranca na leđima vire antene određenog uređaja. To je bilo propraćeno sledećom napomenom:

„Nedavno smo Dambijev i ja za jurišni vod kupili model pešadijskog sredstva za elektronsku borbu (REB). Uređaj je supešno prošao borbeni test. Tokom bitke za neprijateljsko uporište, grupa je bila napadnuta FPV dronovima ali je uređaj blokirao sve u radijusu od 150-200 metara i na zemlju je palo 8-10 dronova. Borci su bili srećni, svi su ostali živi. Iako izgleda dosta futuristički, na proleće ćemo nabaviti ove uređaje za još 2-3 jurišna voda“.

Naravno, odmah su se postavila pitanja: kakvo je to čudo tehnologije koja se tako dobro pokazalo na frontu?

Pretraga na RuNetu pokazala je da se slična prenosiva stanica za elektronsko ratovanje u ruksaku može kupiti u onlajn prodavnici ili na onlajn „buvljoj pijaci“ za oko 500.000 rubalja. Pojavljuju se različiti nazivi – ranac protiv dronova „Harpija“, ranac – prigušivač dronova ili jednostavno „ranac“.

Navodi se da takvi prenosivi sistemi za elektronsko ratovanje mogu da rade na 6-8 kanala, da ometaju neprijateljske bespilotne letelice na udaljenosti do 1 km, trajanje baterije je od 1,5 do 2 sata a neograničeno je iz spoljnog izvora napajanja.

U opisu proizvoda se navodi da je upotreba ranca bezbedna za operatera, proizvodi su u skladu sa ruskim normama GOST, a kvalitet je potvrđen odgovarajućim sertifikatom. Težina proizvoda dostiže 13 kg.

Brzom pretragom na kineskom pretraživaču Baidu pronađen je analog ruske novine pod nazivom Rongkin Rongxin 8 Channel Portable Drone Jammer Manpack sa sličnim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Kineska kopija ruskog prenosivog uređaja za elektronsko ratovanje može se kupiti u onlajn prodavnici za novac koji je umeren prema vojnim standardima. Ako su ruksazi za elektronsko ratovanje za pešadiju zaista toliko efikasni, zašto ih onda kupuju samo dobrovoljci?

5 KOMENTARA

  1. Ne razumijem kakvi idioti moraju biti kada pisu ovakve gluposti i posebno ovakve teorije , ukrajini vise ne moze pomoci ni sav nuklearni arsenal zapada ,to je unistena drzava ,unisten narod nacizmom i fizicki , samo im predaja i bezuslovna kapitulacija moze spasiti minimum reproduktivne mogucnosti …

  2. Тежина од 13 кг. је превелика за ношење током борбе; требало би то чудо свести на једно 3 кг. максимално са дометом ометања 250 м. минимално. Све је у изтраживању и провери, па !?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave