Naslovna Novosti Obaranje ukrajinskog helikoptera Mi-24 protivtenkovskim navođenim sistemom Kornet zabeleženo na videu

Obaranje ukrajinskog helikoptera Mi-24 protivtenkovskim navođenim sistemom Kornet zabeleženo na videu

0
obaranje ukrajinskog helikoptera mi 24 manpads om
obaranje ukrajinskog helikoptera mi 24 manpads om
google news

Na internetu su se pojavili snimci koji pokazuju trenutak kada je jedan od para helikoptera ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pogođen ATGM Kornet-M sistemom u oblasti Rabotina u pravcu Zaporožja.

Pre toga, ukrajinski Mi-8 i Mi-24 su nekoliko puta posetili ovo područje i ispalili nevođene rakete frontalno na ruske položaje, tvrdi izvor koji deli video.

Ovog puta su ih Rusi uhvatili i jedan helikopter je uništen. Može se videti da oba helikoptera aktivno koriste protivmere u vidu „toplotnih zamki” pre okretanja, krećući se na izuzetno maloj visini.

No, posada Mi-24 je prestala da baca „toplotne zamke posle skretanja” i nameravala je da se provuče pod okrilje „prevara” helikoptera partnera Mi-8.

Međutim, ovaj pokušaj je bio neuspešan, Mi-24 je oborila posada PVO iz 42. motorizovane streljačke divizije Oružanih snaga Rusije, koja je čekala „goste”. Helikopter se zapalio i počeo da pada na zemlju.

Posada nije uspela da izvrši meko sletanje, dolazi do eksplozije i verovatno su svi poginuli. Vidljivi su i tragovi projektila koje su Rusi ispalili iz protivtenkovskog raketnog sistema.

Istovremeno, posada helikoptera Mi-8 puštala je mamce dok se nisu zaustavili. Uspeo je da izađe iz pogođenog područja i bezbedno se uputio ka svom matičnom aerodromu.

Takođe, na internetu se pojavio potvrdni video objektivnog praćenja borbenog rada PVO Dnjeprske grupe trupa Oružanih snaga Rusije.

Kornet-M ATGM

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture.

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

kornet-em
kornet-em

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Kornet nedavno postavio rekord uništivši BVP sa udaljenosti od 7.800 metara

Na Bahmutskom sektoru fronta u zoni sukoba u Ukrajini, ruske snage demonstriraju svoja taktička dostignuća uništavanjem borbenog vozila pešadije (BPV) ukrajinske vojske na rekordnoj udaljenosti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije predstavilo je snimak akcije na kojoj su ruski borci na udaljenosti od 7.800 metara pogodili borbeno vozilo pešadije Oružanih snaga Ukrajine.

Prema vojnom resoru, ruska izviđačka jedinica otkrila je dva borbena vozila pešadije Oružanih snaga Ukrajine koja su se kretala severozapadno od Bahmuta. Ova vozila su upućena na položaje koje je zauzela ruska vojska, sa namerom da rotiraju osoblje ukrajinskih trupa.

Ovaj slučaj je postao jedan od primera upotrebe visokopreciznog naoružanja tokom aktivnih operacija u Ukrajini. Vojni stručnjaci napominju da upotreba tehnologija poput termovizira i protivtenkovskih raketnih sistema omogućava preciznije i dalekosežne udare, što značajno utiče na tok neprijateljstava.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version