Naslovna Novosti Tokom prvih deset dana februara, čak 450 avio-bombi bačeno na položaje Oružanih...

Tokom prvih deset dana februara, čak 450 avio-bombi bačeno na položaje Oružanih snaga Ukrajine

2
su 34
su 34
google news

Ruska avijacija je značajno povećala intenzitet vazdušnih udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine (OSU), koristeći avio-bombe sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK).

Prema informacijama ukrajinskog dobrovoljca Aleksandra Kovalenka, samo u prvoj trećini februara na ukrajinske položaje bačeno je preko četiristo pedest ovakvih navođenih bombi. Ova informacija odražava rastuću vazdušnu superiornost Rusije i sve manju ulogu ostataka ukrajinske avijacije u sukobu.

U kontekstu ovih događaja, Ukrajina razmatra mogućnost upotrebe američkih lovaca F-16 za udar na ruske trupe, međutim ove letelice još nisu ušle u službu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Posebno aktivna upotreba vazdušnih bombi sa UMPK primećuje se u pravcu Avdijevska gde se dnevno beleži čak i više od 40 bačene takve municije.

Takođe, uočava se visoka aktivnost ruske avijacije na Kupjanskom pravcu. Generalno, koriste se razne vrste bombi, uključujući FAB-1500 i ODAB od 1,5 tone.

Od prošlog leta, ruska avijacija je redovno koristila bombe opremljene modulom za kontrolu i korekciju udara na utvrđene ukrajinske položaje. U septembru 2023. godine rusko Ministarstvo odbrane je prikazalo snimak posete šefa odeljenja fabrici, gde je na snimku bilo na desetine gotove municije.

Tek se u januaru 2024. godine na internetu pojavila prva fotografija modifikovane vazdušne bombe FAB-1500M54 sa UMPK, spremne za upotrebu. Prvi snimak upotrebe kliznih bombi velikog kalibra stigao je iz pravca Zaporožja.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

Ovde su marta prošle godine FAB-1500 sa UMPK korišćeni za uništavanje područja u kojima je bila koncentrisana neprijateljska tehnika i ljudstvo, kao i bunkeri za skladištenje municije. Sada se ova razorna municija koristi u svim pravcima.

VKS Ruske Federacije raspolažu ogromnim brojem bombi slobodnog pada i njihovo opremanje univerzalnim modulima za planiranje i korekciju postala je jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini.

FAB-250/500/1000/1500 i druge teške bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju već se masovno koriste protiv ukrajinske vojske, dok ukrajinska protivvazdušna odbrana ne može da presretne te ciljeve.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Bombe se bacaju sa tačaka vešanja aviona. U trenutku im se otvaraju krila koja im omogućavaju da krstare nekoliko desetina kilometara. Kao rezultat toga, ruski avion ne ulazi direktno u zonu protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

fab 1500 umpk 2
fab 1500 umpk 2

Prema izveštajima, ruski konstruktori nisu mogli jednostavno da povećaju modul za planiranje i korekciju koji se koristi na FAB-500/250 da bi ga jednostavno prilagodili tipu 1500. Zbog toga su ruski stručnjaci bili primorani da modifikuju sistem i promene dizajn i mehanizme modula. To je potrajalo i konačno je modul dobro funkcionisao.

Kao rezultat toga, domet pada FAB-1500 M54 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju je nekoliko puta povećan u odnosu na slične uređaje u manjim bombama. Sada je to navodno avionska bomba najvećeg dometa sa modulom za planiranje i korekciju u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. 

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.


2 KOMENTARA

  1. Ha.ha.ha sta kazu Ukrainci ako ih uopste ima na ratistu svisu pobjegli ilisuse predali ovo ratuju placenici nacisti
    Injih ce nestati za par dana
    Ukrajina nestaje
    Postaje Rusko carstvo kao stoje i bila

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version