NaslovnaNovostiPrilikom ruskog raketiranja na ukrajinskom poligonu Selidovo zatečno i do 1.500 vojnika?

Prilikom ruskog raketiranja na ukrajinskom poligonu Selidovo zatečno i do 1.500 vojnika?

Usled snažnog raketnog napada na vojni poligon u Selidovu, koji se nalazi u pravcu Donjecka, ruska vojska je verovatno zadala ozbiljan udarac ukrajinskim oružanim snagama.

Selidovo, koje se nalazi 35 kilometara zapadno od Donjecka, korišćeno je za vežbe na kojima je u trenutku napada moglo da bude prisutno do 1.500 ukrajinskih vojnika, javljaju ruski izvori vesti.

Ove trupe bi, prema preliminarnim podacima, mogle da uključuju rezerve planirane za rano prebacivanje u oblast Avdijevke radi učešća u neprijateljstvima.

„Prema još nepotvrđenim informacijama, pametna glava dovezla je mnogo ljudstva (do 1.500 vojnika Oružanih snaga Ukrajine) na poligon u Selidovu, gađani su kasetama, vojska sada dolazi da izvlači leševe,“, preneo je ukrajinski bloger Anatolij Šarij.

Tačan broj žrtava u udaru ostaje nepoznat. Napominje se da je situacija na licu mesta komplikovana detonacijom municije koja je u toku, što može ukazivati na značajna razaranja i gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi koja se nalazi na poligonu.

Sa druge strane ukrajinski izveštaji prijavljuju povređenu babu sa unučićima, kao i razrušene kuće uz upotrebu S-300 PVO raketnog sistema od strane ruskih trupa.

Da će od decembra 2023. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije najverovatnije početi češće da koriste kasetne bombe RBK-500 od 500 kilograma opremljeni sa uređajem za kontrolisano klizanje, navodilo se i u rezimeu britanskog Ministarstva odbrane.

Pretpostavka daljih dešavanja o ovom rejonu fronta je da kada Rusi zauzmu Adijevku, Ukrajinci neće imati gde da traže utočište. Sledeći grad pre Pokrova je Selidovo, ostavljajući ih izloženim bez pokrića.

Smatra se da će tada biti ranjivi na koncentrisanu vatru ruske artiljerije. Krećući se dalje na sever, Rusi mogu zaobići Ukrajince sa pozadine prema Konstantinovki kako bi poremetili uporište ukrajinskih snaga.

Na kraju, Ukrajinci će morati da se povuku sa juga da repozicioniraju trupe i učvrste ove odbrambene linije. U pitanju je povlačenje od 10 kilometara.

Moguća upotreba RBK-500

Podsetimo, ruski vojni izvori podelili su početkom novembra 2023. godine prvi snimak masovne upotrebe kasetnih bombi RBK-500 u Ukrajini. Snimak je navodno snimljen u oblasti Staromajorskoje na jugu DNR.

rbk 500
rbk 500

Selidovo je do Staromajorskoga udaljen svega 80ak kilometara jugozapadno, tako da nije isključeno da je i ovoga puta korišćena ista bomba.

Objavljeni su snimci sa bljeskovima eksplozija i oblacima dima koji pokrivaju značajno područje iznad položaja ukrajinskih oružanih snaga. Prema izveštaju, upotreba kasetne municije od strane ruske strane bila je odgovor na ukrajinsko granatiranje vršeno sličnom municijom po položajima u novim ruskim, a nekada ukrajinskim regijama.

Za sada nema tačnih podataka o tome da li će upotreba kasetne municije postati stalna praksa ruskih oružanih snaga. Međutim, kako napominju ruski izvori, mogućnosti ruske municije su mnogo šire od one koju je Zapad isporučio Ukrajini. 

RBK-500 je moćna kasetna bomba sposobna da uništi kolonu oklopnih vozila ili veliki broj ljudstva. Jedna kaseta sadrži 15 protivtenkovskih podmunicija Motif-3. Bomba eksplodira u vazduhu, a podmunicija se razbacuje po ciljanom području. Svaka Motiv-3 ima padobran koji usporava pad. 

U međuvremenu, infracrveni senzori omogućavaju podmuniciji da traži ciljeve u krugu od 100 metara. Čim pozicionira metu, punjenje detonira, stvarajući kumulativni mlaz gasova i rastopljenog bakra. Sposoban je da probije oklop tenka od 70 do 150 mm.

RBK-500 se može lansirati iz aviona, kao i iz MLRS Smerč i Tornado-S. Kasetna bomba RBK-500 ušla je u službu sovjetskog vazduhoplovstva 1987. Municija Motif-3 je nadograđena na verziju Motiv-3M. 

Ova kasetna municija se koristi sa visina od 400-5000 m pri brzinama od 500-1900 km/h. Korisna je za uništavanje opreme i ljudstva koje se nalazi na otvorenim površinama, u rovovima i u prirodnim naborima terena. Vazdušna bomba težine 500 kg nosi 108 (starih) ili 126 (novih) jedinica podmunicije težine po 2,5 kg.

Svaki SPBE „Motiv-3M“ je sposoban da probije homogeni oklop debljine 70 mm pod ovim uglom sa visine (udaljenosti) od 100 metara. Odlični su za dejstvo na otvorenim površinama, u stepi i pustinji, ali ih je gotovo nemoguće koristiti ih u šumi i u urbanim sredinama. Treba napomenuti da sistemi SPBE sadrže 5 „Motiv-3M“ raketa sa kasetnom bojevom glavom (KGČ) 9K58 „Smerč“.

rbk 500 utovarena
rbk 500 utovarena

SPBE „Motiv-3M“ takođe je uključen u niz avionskog naoružanja kao što je gore pomenuta kasetna bomba tankih zidova RBK-500. Klizna bomba PBK-500U takođe bi mogla da isporuči udarne elemente na ciljeve sa dometa oslobađanja od tridesetak kilometara.

Početkom novembra smo prikazali i udar Motiv-3M na oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke. Na Internetu se pojavio spektakularan video snimak upotrebe Motiv-3M SPBE.

Treba napomenuti da RBK-500 bombe ranije nisu korišćene da se smaljili rizici. Sada, nakon poboljšanja, verovatno će se koristiti sve češće.

7 KOMENTARA

  1. Према руским изворима није употребљена РБК 500 него искандер са касетном муницијом,и били су 2 напада,један на ових 1500 војника а други на екипе које су расчишћавале терен

  2. Ovome se nisu nadali ni sponzor Ukraine, pa sad, neka vide sta ce uraditi sa 50 milijardi $ ako I’m uopste Amerika posalje. Bice – pola sebi-pola Sarcu daje.
    Pare nisu municija..

    • Паре нису муниција али муниција јесу паре. / А ова PBK – 500 по изгледу подсећа на крмачу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave