NaslovnaNovostiAmerički helikopter AH-64 Apač srušio se u Jordanu, oba člana posade preživela

Američki helikopter AH-64 Apač srušio se u Jordanu, oba člana posade preživela

Helikopter AH-64 Apač američkog vazduhoplovstva srušio se u zapadnom Jordanu. Incident, u kojem su povređena dva člana posade, naglašava rizike povezane s korištenjem vojne opreme SAD u uslovima koji nisu državni standardi.

Uzroke i okolnosti udesa helikoptera u Jordanu trenutno utvrđuju nadležne službe. Stanje dvojice članova posade još nije saopšteno, ali, prema preliminarnim podacima, njihovi životi nisu životno ugroženi.

Treba napomenuti da je poslednjih godina značajno povećan broj incidenata sa helikopterima ovog tipa, kao i ostalih u službi američkih trupa, iako se razlozi za to zvanično ne navode.

AH-64 Apache se pojavljuje kao rezultat potrebe za snažnim helikopterom za napade naoružanim protivtenkovskim oružjem. Razvijen od strane kompanije Boeing, ovaj ratni helikopter prvi put je leteo sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Tokom godina, prolazio je kroz različite verzije, svaka sa unapređenim sistemima i sposobnostima.

AH-64 Apache je višenamenski ratni helikopter koji pruža podršku kopnenim snagama, uništava tenkove i oklopna vozila, te vrši izviđanje i praćenje ciljeva. Njegova uloga bila je ključna u mnogim konfliktima, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i dugotrajne sukobe u Avganistanu i na Bliskom istoku.

Osim što je u službi američke vojske, AH-64 Apache koriste brojne zemlje širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju, Izrael, Saudijsku Arabiju i druge. Širom sveta trenutno radi nešto manje od 1.300 Apača.

5 najboljih jurišnih helikoptera

AH-64 Apache poseduje tandemsku kabinu, omogućavajući pilotu i kopilotu blisku saradnju. Naoružan je snažnim 30mm M230 lančanim topom smeštenim ispod nosa, dok na krilima nosi raketne bacače i Hellfire rakete. Njegov sofisticirani senzorski sistem, uključujući TADS (sistem za akviziciju i označavanje ciljeva) i PNVS (senzor za noćno posmatranje), omogućava operacije i tokom dana i noći.

AH-64D Longbow Apache unapređen je Longbow radarom, poboljšavajući sposobnosti ciljanja. Verzija AH-64E Apache Guardian donosi još modernije avionike i snažnije motore.

SAD u Jordanu

Iako je prisustvo američke vojske osetljivo unutrašnje pitanje u jordanskoj politici, od juna 2023. na zahtev jordanske vlade u Hašemitskoj kraljevini bilo je približno 2.900 vojnika. Oni su tamo raspoređeni pod izgovorom “podrške operacijama Jordana protiv ISIS-a, ojačavanju njegove bezbednosti i promociji regionalne stabilnosti”. 

Naime, zbog događaja u susednoj Siriji, pored drugih vojnih sredstava kao što su borbeni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane, „približno 3147 američkog vojnog osoblja je raspoređeno u Jordanu radi „operacija protiv ISIS, poboljšanja bezbednosti Jordana i promovisanja regionalne stabilnosti“.

3 americka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu tower 22 u jordanu
3 americka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu tower 22 u jordanu

Jordanske vazdušne baze su posebno važne za američke obaveštajne misije u Siriji i Iraku. Prema CENTCOM, Jordan je „jedan od najjačih i najpouzdanijih partnera [SAD] u podregiji Levanta. Iako u Jordanu nema mnogo američkih vojnih baza, SAD imaju dugu istoriju izvođenja vežbi obuke iz jordanskih vazduhoplovnih baza.

Vredi napomenuti da se američka vojska i njihove baze, za razliku od Jordana, u Siriji nalaze formalno i pravno ilegalno.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave