NaslovnaNovostiRusi šalju „poruke”: bombarderi Tu-95MS sve aktivniji na Aljasci ali i u...

Rusi šalju „poruke”: bombarderi Tu-95MS sve aktivniji na Aljasci ali i u Norveškom moru

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je u subotu, 2.10.2024, da su SAD otkrile i pratile let četiri ruska vojna aviona u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

„To je treći put u poslednja četiri dana da NORAD otkriva i nadgleda ruske letelice. Ova ruska aktivnost u ADIZ-u se dešava redovno i ne smatra se pretnjom“, navodi se u saopštenju za javnost.

Bombarderi TU-95MS nisu pretnja

„Ruska letelica je ostala u međunarodnom vazdušnom prostoru i nije narušila suvereni vazdušni prostor SAD i Kanade“, naveli su predstavnici NORAD-a.

Ranije u subotu, rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su dva strateška bombardera Tu-95MS patrolirala nekoliko sati iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini granice sa SAD.

„Dva strateška bombardera Tu-95MS iz sastava Daleke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije izvršila su planirani let u vazdušnom prostoru koji se nalazi iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini zapadne obale regiona Aljaske u SAD“, napomenuli su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101

Prema njihovim izjavama, „let je trajao preko sedam sati. Strateške bombardere su pratili borbeni avioni Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga“.

Dva strateška bombardera Tu-95MS su 07. februara preletela neutralne vode Beringovog i Čukotskog mora, a 06. februara dva strateška bombardera Tu-160 izvela su planirani let iznad voda Severnog ledenog okeana i Laptevskog mora. .

Strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95MS pripadaju avijaciji dugog dometa i predstavljaju vazdušnu komponentu nuklearne trijade Ruske Federacije. Takođe mogu da gađaju mete konvencionalnim oružjem i vazdušnim bombama, uključujući krstareće rakete.

Posade Tu-95MS izvele su let iznad voda Barencovog i Norveškog mora

Dva strateška raketna nosača Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvela su planirani let iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, koji je trajao više od pet sati.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane ukazuje se da su pilote tokom čitave misije pratili lovci Su-35S. Pored toga, na pojedinim deonicama trase raketne nosače pratili su lovci iz drugih zemalja.

“Let je trajao više od pet sati. Pratnju lovaca pružale su posade aviona Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga. U pojedinim etapama rute strateške raketne nosače pratili su lovci stranih država”, navodi se u saopštenju.

ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms

General-potpukovnik Sergej Kobilaš, komandant dalekometne avijacije, naglasio je da je let obavljen u punom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Takođe je ukazao na redovnost ovakvih letova iznad međunarodnih voda u različitim regionima, uključujući Arktik, Severni Atlantik, Tihi okean, kao i Crno i Baltičko more, ističući značaj ovih misija za obezbeđivanje bezbednosnih i odbrambenih sposobnosti zemlje.

Tupoljev Tu-95MS

Tu-95MS, poznat i kao Tupoljev Tu-95MS, strateški je bombarder i avion nosač raketa razvijen od strane sovjetskog Tupoljev dizajnerskog biroa. U pitanju je varijanta aviona Tu-95, koji je u aktivnoj službi još od 1950-ih godina. Tu-95MS je unapređena verzija koja je ušla u službu 1980-ih godina, a nadograđivan je u nekoliko navrata.

U decembru 2014. godine, Tupoljev je predao dva unapređena strateška bombardera Tu-95MS sa poboljšanom avionikom i efikasnošću letenja ruskom vazduhoplovstvu, u okviru državne odbrambene narudžbe. Dalja isporuka unapređenog Tu-95MS izvršena je u januaru 2015. godine.

Zasnovan na konstrukciji pomorskog patrolnog aviona Tu-142, avion Tu-95MS je opremljen samostalnim krstarećim raketama i može se koristiti u borbenim misijama za uništavanje krstarećih raketa i strateških neprijateljskih ciljeva.

Tu-95MS pokreću četiri turbopropelerska motora Kuznjecov NK-12 i ima strelovite krilce i karakterističan streloviti rep. Ima domet od preko 15.000 kilometara i sposoban je nositi različito naoružanje, uključujući krstareće rakete i nuklearne bombe.

tu 95ms
Tu-95MS

Avion je prvenstveno dizajniran za dugoročne strateške misije, uključujući nuklearno odvraćanje i sposobnosti dugog dometa za udare.

Tu-95MS je bio ključni deo ruskog strateškog bombarderskog vazduhoplovnog letnog parka a izvezen je i u druge zemlje. Kroz godine je prošao nekoliko nadogradnji radi poboljšanja performansi i sposobnosti.

Avion ima istaknutu ulogu u ruskoj nuklearnoj trijadi, zajedno sa strateškim raketnim podmornicama i kopnenim interkontinentalnim balističkim raketama. Očekuje se da će avioni ostati u ruskoj službi do 2040. godine.

2 KOMENTARA

  1. Ако је лим вечан,апарат је вечан. Увек могу да се продуже ресурси, ако је лим квалитетан

  2. “medved” je prava slika tehnoloskog napretka kako avijacije ,tako sveukupne vojske.A i par 160 ki koji su u letnjom stanju,opasniji su po posadu nego li protiv neprijatelja..p.s.uskoro ce reaktivirat Polikrapove i Cajke..eh Rujke,Rujke

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave