NaslovnaNovostiGlavnokomandujući Sirski šalje jednu od najboljih brigada Oružanih snaga Ukrajine u odbranu...

Glavnokomandujući Sirski šalje jednu od najboljih brigada Oružanih snaga Ukrajine u odbranu Avdijevke

Oružane snage Ukrajine (OSU) nameravaju da iskoriste jednu od najboljih brigada za držanje linije fronta u Avdijevki, piše časopis Forbs. Prema ocenama američkog glasila, ovaj korak ukrajinske vojne komande nije bio očigledan.

Publikacija napominje da „odlukom da ostanu i bore, ukrajinske trupe preuzimaju ogroman rizik“. Istovremeno, novinari smatraju da je zamena Valerija Zalužnog sa Aleksandrom Sirskim na mestu glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine mogla da signalizira nameru ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se bori za Avdijevku „čak i po visokoj ceni“.

zapadni strucnjaci pokusavaju da opravdaju neuspeh ukrajinske kontraofanzive

Prema izvorima tvrdi se da je 3. jurišna brigada, u sastavu poznatog Azova, i sa dosta borbenog iskustva za razliku od 47. brigade, na putu za u Avdijevku.

Borbe za Avdijevku traju od prvih dana početka rusko-ukrajinskog sukoba širokih razmera. Međutim, uprkos brojnim preprekama, čini se da su ruske oružane snage konačno blizu da zauzmu ovaj grad ili ono što je od njega ostalo. O ovome piše i britanska publikacija Telegraf, dajući neke detalje o tome šta se dešava u ovom pravcu.

Publikacija napominje da su nedavno jedinice ruske vojske stigle do uništene periferije grada. Posle toga se pojavilo upozorenje ukrajinskog gradonačelnika Vitalija Barabaša da situacija u Avdijevki nije samo teška, već katastrofalna.

Eksperti u zapadnoj štampi veruju da Avdijevka ima više simboličku vrednost nego stratešku.

Napadi na rezerve Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Avdijevke

Ruske oružane snage napale su rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj oblasti, što je bio odgovor na planove Kijeva da iskoristi ove jedinice za probijanje okruženja u Avdijevki.

Posebno aktivne akcije bile su usmerene protiv ukrajinskih formacija u Pavlogradu i Pokrovsku, koje se smatraju ključnim transportnim čvorištima za prebacivanje trupa na istok zemlje.

Pavlograd, koji se nalazi na važnoj transportnoj arteriji koja povezuje Dnjepropetrovsk i Donjeck, odabrala je ukrajinska vojna komanda kao odskočnu dasku za slanje rezervnih jedinica u zonu Avdijevke.

Međutim, prema tvrdnjama ruskih izvora, zahvaljujući operativnim dejstvima, značajan deo ovih formacija je uništen, što je primoralo ukrajinsku komandu da preispita planove i pregrupiše preostale snage.

Paralelno, izvršeni su i udari na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Pokrovsku, odakle je planirano da se podrže napori za jačanje fronta u oblasti Avdijevke. Osim toga, postoje izveštaji o napadima ruskih dronova na vojni objekat u Voznesensku u oblasti Nikolajev, što ukazuje na proširenje zone borbenih dejstava.

U kontekstu aktuelnih događaja, posebnu pažnju privlače akcije novoimenovanog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, koji pokušava da koncentriše snage za odbranu Avdijevke.

Penzionisani stariji poručnik Narodne milicije DNR Aleksandar Matjušin izrazio je mišljenje da u nastojanju da postigne uspeh na frontu, Sirski, koji je dobio nadimke „Mesar“ i „General 200“, može da podnese značajne žrtve među svojim osobljem, tražeći da ojača svoju poziciju kod ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave