NaslovnaNovostiNorveška planira da pošalje nove NASAMS PVO sisteme u Ukrajinu kako bi...

Norveška planira da pošalje nove NASAMS PVO sisteme u Ukrajinu kako bi zamenila uništene

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da Kijevu prenese nove sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS za ukupan iznos veći od 300 miliona dolara. Paket će uključivati 10 lansera i četiri centra za upravljanje vatrom, saopštilo je ministarstvo odbrane.

„Vlada predlaže norveškom parlamentu da naruči još deset lansirnih jedinica i četiri centra za kontrolu lansiranja za sistem NASAMS od Kongsberg Defence and Aerospace (KDA).

Vrednost porudžbine je 3,45 milijardi norveških kruna (326 miliona dolara). Ovaj transfer je dodatak nalogu za zamenu (norveške) opreme koja je već donirana Ukrajini“, navodi se u saopštenju Vlade Norveške.

„Norveški NASAMS sistem spašava živote Ukrajinaca i sprečava uništavanje zgrada i infrastrukture. Napadi ruskih raketa i bespilotnih letelica su masovni i brutalni, i kao rezultat toga protivvazdušna odbrana je apsolutno neophodna za Ukrajinu. Istovremeno, zabrinut sam za što skorije obnavljanje nacionalne protivvazdušne odbrane“, rekao je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Podsećamo da je u decembru 2023. godine norveška vlada odobrila transfer Ukrajini još jedne serije NASAMS sistema u vrednosti od 30 miliona dolara.

Tada je saopšteno da će deo navedene opreme odmah biti poslat iz rezervi Oružanih snaga Norveške kako bi se obezbedila brza isporuka Ukrajini, a preostalih osam lansera i četiri centra za kontrolu lansiranja trebalo bi da budu naknadno naručeni i isporučeni.

Prema procenama, od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, skandinavska zemlja je u Kijev poslala do 9 kompleksa NASAMS. Za to vreme većina ovih sistema je uništena. Prema izveštajima ruskog Ministarstva odbrane, samo ove godine pogođena su četiri raketna sistema PVO NASAMS, prema brojnim tvrdnjama.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
NASAMS

Tako je ovom poslednjom partijom iz februara 2024. Norveška predala Ukrajini 26 NASAMS lansera i 12 centara za kontrolu lansiranja, kojima su dodati sistemi isporučeni u decembru 2023. godine direktno iz skladišta Oružanih snaga Norveške.

Poljski list Misl Polska je početkom januara pisao o potpunom uništenju još dva kompleksa. Prema pisanju publikacije, pozicione oblasti ovih sistema PVO u blizini Kijeva su uspešno pogođene hipersoničnim raketama H-47M Kindžal.

NASAMS ukratko

NASAMS je razvila norveška odbrambena kompanija Kongsberg Defense & Aerospace i Raytheon. Sistem koristi i nove rakete, kao što su AIM-9X, AMRAAM i AMRAAM-ER. Sistem PVO je sistem kratkog do srednjeg dometa, tj. može da gađa vazdušne ciljeve udaljene do 50 km, a radar sistem ih detektuje na udaljenosti od 120 km.

Trenutno devet zemalja koristi ovaj protivvazdušni raketni sistem, a još pet je u redu čekajući odgovor na njegovu nabavku. NASAMS ima prosečan domet: između 25 i 30 km, u zavisnosti od rakete koja se koristi. Maksimalna visina na kojoj leti raketa je 21 km.

NASAMS se može integrisati u terenska vozila i tako sa zemlje postaje mobilni sistem pogodan za teško pristupačne terene. NASAMS se često može videti na kamionima vuče 6×6, ali njegova praktičnost je u tome što se nakon brze modifikacije može lako integrisati i u manja vozila sa 4×4 pogonom.

NASAMS 1 sistem radi sa američkim MPK-64 Sentinel PVO X band 3D radarom. Međutim, NASAMS 2, pored spomenutog Link 16, ima poboljšano ažuriranje radarskog sistema. Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu.

Sekundarna integrisana oružja su MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsni dopler radar za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

nasams 1
nasams 1

Kompleks NASAMS se predstavlja kao uspešna zamena za zastareli sistem protivvazdušne odbrane Advanced Hawk. Važno dostignuće bilo je uvođenje principa modularnosti, otvorene arhitekture „elektronskog” kompleksa i mogućnosti operativnog interfejsa sa različitim tipovima sistema i sredstava.

Prema rečima proizvođača, NASAMS sistemi različitih modifikacija su uspešno testirani na efikasnost u zajedničkim operacijama sa drugim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao što je porodica PVO sistema Patriot.

Jedan od nedostataka NASAMS-a je obim sistema. Kao još jedan problem koji se može rešiti u budućnosti, je ograničena pokretljivost zemaljske verzije. Upotreba vučene prikolice nije praktična u borbenom okruženju gde se ne očekuje da će sistem biti raspoređen na jednoj lokaciji.

Kao što je jasno, izviđački avioni i dronovi na Zapadu pružaju ukrajinskim oružanim snagama vitalne informacije o kretanju ruskih jedinica, uključujući pozicije ruskih aviona, dronova i bombardera. Borbeni rad ovih sistema PVO odbrane može biti još efikasniji kada se koriste eksterni izvori ciljanja, kao što su avioni za rano upozoravanje i kontrolu [AWACS], itd.

Upotreba AWACS-a povećava domet NASAMS-ovog radarskog sistema MPK-64F1. Ovaj radar trenutno ima domet od 120 km. Povećanje dometa radara neće zahtevati isporuku snažnijeg radara na lokaciju na bojnom polju ako se osloni na AWACS da usmeri raketu do njenog konačnog cilja, koji je možda već na udaljenosti od 150-180 km.

nasams i awacs
nasams i awacs

Trenutno, Kijev koristi zemaljsku verziju AIM-120, odnosno NASAMS 2. Da bi povećali domet, SAD i njihovi saveznici su verovatno obezbedili istu verziju, ali i modifikaciju NASAMS-ER. Tako bi se operativni borbeni domet ukrajinskog PVO sistema NASAMS povećao sa 30 na 50 km.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave