Naslovna Novosti Dron RQ-4B u letu iznad Crnog mora dok ruski sistemi elektronskog ratovanja...

Dron RQ-4B u letu iznad Crnog mora dok ruski sistemi elektronskog ratovanja blokira GPS

3
ometanje gps signala u crnom moru
ometanje gps signala u crnom moru
google news

Prijavljen je poremećaj GPS signala u zapadnom Crnom moru, verovatno kao rezultat ruskih sistema za elektronsko ratovanje. Zanimljivo je da se to dogodilo u vreme kada je nad akvatorijom zabeležena operacija američkog drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk.

Izviđačke aktivnosti Severnoatlantske alijanse na području poluostrva Krim i uopšte iznad Crnog mora zadaju velike nevolje Oružanim snagama Rusije. SAD i njihovi saveznici dele dobijene informacije sa komandom Oružanih snaga Ukrajine, a zatim prilagođavaju napade zapadnih krstarećih raketa na ruske vojne ciljeve.

americki dron rq 4b global hawk krenuo ka crnom moru
americki dron rq 4b global hawk nad crnim morem

Oružane snage Rusije su donedavno nevoljno tolerisale aktivnosti obaveštajnih službi NATO-a u neposrednoj blizini granica Ruske Federacije. Međutim, mogućnost ometanja GPS signala ruskom opremom za elektronsko ratovanje može se smatrati poslednjim upozorenjem.

I pored toga što neki smatraju da je najefikasniji metod borbe protiv američkih dronova kerozin izbačen sa ruskih lovaca, ne treba potcenjivati mogućnosti elektronskog ratovanja.

su 27 i mq9 reaper
su 27 kroz objektiv drona mq9 reaper

Juče je prijavljeno kako su sistemi ruskog elektronskog ratovanja prekinuli signale satelitskog sistema Starlink u Avdijevki.

Pre izvesnog vremena, na primer, ruski sistem za elektronsko ratovanje potpuno je blokirao GPS signal preko koridora Suvalki, što je uznemirilo obaveštajce NATO-a.

Iako je fenomen poznat kao „lažiranjem krugova“ često primećen kod brodova, ovo je bio prvi put da je prijavljen u vazduhoplovstvu. Sa lažiranjem kruga, prijemnik se elektronski snima i „premešta“ na drugu lokaciju. Tada se čini da se kreće u krug, skoro uvek u smeru kazaljke na satu.

Krajem novembra meseca zabeležen je fenomen u kome su ruske snage uspele da blokiraju satelitsko snimanje na Krimu. Aktiviran je do sad neviđen sistem za elektronsko ratovanje.

Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije snimio je slike 24. novembra koje su zbunile stručnjake. Misterija leži u dešifrovanju da li slike prikazuju upotrebu sistema radio-elektronskog ratovanja ili toliko moćnog radarskog sistema.

„Ometač“ Borisoglebsk-2

RB-301B Borisoglebsk-2 je automatizovani sistem za radio-elektronsko ratovanje. Dizajniran je za ometanje satelitskih komunikacionih sistema i radio navigacionih sistema u KH i VHF opsegu. 

Borisoglebsk-2 čine kontrolni centar R-300KMV i pojedinačna vozila sa različitom elektronskom opremom: R-378BMV, R-330BMV, R-934 BMV i R-325UMV. Prema dostupnim podacima, kompletan sistem obuhvata devet posebnih uređaja sa različitim kompletima opreme. 

Sva sredstva sistema postavljena su na samohodnu šasiju višenamesnkog univerzalnog amfibijskog lakog oklopnog transportera MT LBu, modifikovanog za ugradnju nove specijalne opreme. 

Ova šasija obezbeđuje visoku mobilnost i upravljivost, što omogućava da Borisoglebsk-2 blagovremeno dopre do zadate zone i odmah započne sa dejsvom. Pored toga, RB-301B je u velikoj meri kompatibilan za rad sa ostalom vojnom opremom. 

borisoglebsk 2
borisoglebsk 2

Po dolasku na mesto rada sistemu je potrebno oko 15 minuta da se sva oprema rasporedi i pripremi za dejstvo. Svi elementi sistema zahtevaju odgovarajuće napajanje, za šta „Borisoglebsk-2” koristi nekoliko dizel generatora. 

No, postoji i mogućnost napajanja iz civilne ili industrijske infrastrukture ukoliko postoji u blizini zadatog položaja.

3 KOMENTARA

  1. U pravu si S.O.Vojske ,ocekujem da ce se i to neminovno desiti,tipa zabrana leta stranim bespilotnikima,pitanje vremena

  2. Da li bi i Amerika ometala ruski dron u npr meksickom zalivu koji navodi rakete na njene gradove ili bi ga roknula raketom sta mislite???

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version