Naslovna Novosti Rusija uspela da blokira satelitsko snimanje; Na Krimu aktiviran do sad neviđen...

Rusija uspela da blokira satelitsko snimanje; Na Krimu aktiviran do sad neviđen sistem za elektronsko ratovanje

19
rusija uspela da blokira satelitsko snimanje na krimu aktiviran do sad neviden sistem za elektronsko ratovanje
rusija uspela da blokira satelitsko snimanje na krimu aktiviran do sad neviden sistem za elektronsko ratovanje
google news

Rusko elektronsko ratovanje na Krimu uključuje i aktivne i pasivne mere, uključujući i suzbijanje radio komunikacija. U Ukrajini, ruske snage koriste elektronsko ratovanje za ometanje taktičkih radio komunikacija, kao i radarskih sistema.

Nedavni satelitski snimci objavljeni na društvenoj mreži Tviter izgleda otkrivaju da je Rusija počela da koristi ekstremno moćan sistem za elektronsko ratovanje duž obale Krima, tačnije u regionu Sevastopolja.

rusija uspela da blokira satelitsko pracenje na krimu aktiviran do sad neviden sistem za elektronsko ratovanje

Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije snimio je slike 24. novembra koje su zbunile stručnjake. Misterija leži u dešifrovanju da li slike prikazuju upotrebu sistema radio-elektronskog ratovanja ili toliko moćnog radarskog sistema.

Čini se da je svrha ove aktivnosti da se poveća robusnost odbrambenih strategija protiv napada bespilotnih letelica i pomorskih plovila bez posade koje Ukrajina u poslednje vreme intenzivno koristi za napad na rusku infrastrukturu na Krimu.

Može se zaključiti da su ove mere uglavnom usmerene na jačanje zaštite infrastrukture i osnovnih objekata na poluostrvu.

Pojedini zapadni analitičari sugerišu da ne treba žuriti sa zaključkom da elektromagnetne smetnje koje je satelit Sentinel-1 primetio ukazuju na prisustvo novog ruskog radarskog sistema u Sevastopolju.

Postoji prilično velika verovatnoća da se radi o fiksnom radarskom sistemu, a ne o mobilnom, već nedavno ugrađenim u PVO Krima. Ova hipoteza postaje verodostojnija ako uzmemo u obzir da se sedište Crnomorske flote nalazi u Sevastopolju, koji je, zajedno sa nekoliko podmornica i brodova ruske flote, ciljana kamikaza dronovima.

Takođe zapadni analitičar, Dejmijen Sajmon posmatrao je, na osnovu satelitskih snimaka, aktivnost ruskih sistema za elektronsko ratovanje u Sevastopolju, glavnoj operativnoj bazi ruske Crnomorske flote, prenosi Naval Njuz.

naval njuz

Analitičar navodi da Rusi pokušavaju da dovedu u zabludu sistem AIS (koji ne koriste službe pomorskog saobraćaja) – identifikacioni podaci nekoliko brodova i čamaca „teleportovanih” sa mora na 8 km na kopnu.

Koje sisteme Rusija koristi da generiše toliko jake elektromagnetne smetnje?

Postoje dva radarska sistema u Rusiji, za koji zapadni a i ostali analitičari zasigurno znaju. U pitanju to su Voronjež (u verzijama Voronjež-DM i Voronjež-M) i Nebo-M. U pitanju su toliko moćni sistemi da mogu da spreče satelite da prate oblast u kojoj se nalaze.

Treba napomenuti da radarski sistemi koji razvijaju toliko jake elektromagnetne smetnje mogu oštetiti ili uništiti komandne i kontrolne mreže ometanjem, sprečavajući rad svih pa i vojnih komunikacionih sistema.

Taktika uključuje igru mačke i miša između Rusije i Ukrajine, što odražava nevidljivi rat koji se vodi na radio-frekvencijama. Upotreba novih tehnologija dodatno ilustruje razvoj elektronskog ratovanja u regionu.

voronjez radar
voronjez radar

Voronjež sistem generiše ekstremno jake elektromagnetne smetnje. Posebno je impresivan obim ovih aktivnosti. Signali smetnji su detektovani i u regionu Jevpatorije, što ukazuje na ekstremnu snagu korišćene opreme.

Obe verzije Voronjež sistema mogu generisati elektromagnetne smetnje u radijusu većem od 150 km. Sistemi Voronjež-DM i Voronjež-M su sposobni da emituju jake elektromagnetne talase koji mogu da poremete ili ometaju obližnje elektronske uređaje i komunikacione sisteme.

Smetnje izazivaju radari koji emituju visokofrekventne radio talase, koji mogu stvoriti elektromagnetna polja koja ometaju normalan rad osetljive opreme u radijusu od 150 km.

Radarski sistem Voronjež-DM, na primer, dizajniran je za otkrivanje i praćenje balističkih raketa velikog dometa, pa i interkontinentalnih.

U radijusu od 150 km elektromagnetni talasi koje emituje radar mogu ometati različite elektronske uređaje kao što su radio, televizori, pa čak i komunikacione mreže. Do smetnji konkretno dolazi kada radarski elektromagnetni talasi ometaju normalan prenos i prijem signala od strane ovih uređaja.

Nebo-M je 3D radarski sistem koji ima programabilni višepojasni dizajn. Radarski kompleks se sastoji od centralne fuzije podataka, modula komandnog mesta i tri radara koji su raspoređeni na odvojenim kamionima 8×8 od 24 tone.

nebo m 1
nebo m 1

55Ž6ME Nebo-M RLM-ME je VHF-radarska komponenta ovog radarskog sistema. Nebo-M RLM-ME je 3-D radar za prikupljanje podataka. U pitanju je naslednik 1L13 Nebo-SV „Box Spring“ i lako se razlikuje od njega pošto je smer polarizacije vertikalni, a ne horizontalni. Sistem se može rasporediti za 40 minuta.

19 KOMENTARA

  1. Nije ni čudo što se desila ona oluja na Krimu kad su rusi popalili ovu skalameriju 📡😳😲❗ Dobro da nisu pomerili putanju Zemlje 🌎 u svemiru 🤭❗

  2. Ha,ha,ha… Amerika već 20 godina nema svoje čipove! Svi čipovi, napredne tehnologije,danas se proizvode u Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Kini … I mnoge firme iz drugih zemalja rade na razvoju sopstvenih tehnologija za proizvodnju čipova. I nisu samo čipovi bitni za ove sisteme elektronskog ratovanja. Mnogo važniji su algoritmi, izlazna RF snaga i antenski sistemi. U ovim oblastima su Rusi bez premca! Čista matematika a tu su Rusi bolji od “zapada”.

    • Rusi su jako dobri, ali nisu bez premca u svim segmentima radarske tehnologije (jesu u dugotalasnim metraškim radarima. tj “VHF” radarima ). Imaju Amerikanci itekako moćnih radarskih sistema u srednjem i kratkom centimetraškom opsegu, pogotovo u svojoj mornarici, a imaju dosta dobrih radara i u decimetraškom opsegu. A moćne i sposobne radarske sisteme imaju i Kinezi, a bogme i Francuzi (najsposobnije od svih Evropskih država).

      Što se tiče nas, najsofisticiraniji radari našeg VOJIN-a su američke proizvodnje AN/TPS-70, a uskoro će to biti GM-200 i GM-400 radarski sistemi sa aktivnom faznom rešetkom (AESA) Francuske proizvodnje.

      • Да, тачно. Амери имају доста те опреме. Нарожито је интересантан тај дециметарски опсег… Читао сам негде да нарочито воле да користе дужине између 17 и 32 центиметра. И много пазе на боју, јер је она гаранција за добру величину.
        А французи су баш способни. Тренутно њиховим јединицама за ЕИиПЕД руководи генерал Хаким Хассимбулах. Пореклом из Бордоа. Чист франсез. Тако да се да видети да и ту боја много значи… Мислим због те дужине.

        • Nisi smešan, a ako si došao na vojni portal da trolaš, možeš slobodno da odjebeš u troskoku. Šteta što ovaj portal nema admine, popio bi ban kao bela lala.

    • Помешали сте Тајланд са Тајваном. У Тајланд можеш да наджеш само младе приститутке са косим очима

  3. Sentinel-1 je radarski satelit za precizno topografisanje terena (radio-topografija), nije satelit koji uslikava fotografije u vizuelnom ili infracrvenom spektru. Logično je da će radio-topografski satelit biti osetljiv na jake radarske/radio emisije sa tla, čak i ako nisu direktno usmerene ka njemu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version