Naslovna Novosti Ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio“ GPS iznad Poljske i koridora Suvalki

Ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio“ GPS iznad Poljske i koridora Suvalki

9
ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio gps iznad poljske i koridora suvalki
ruski sistem za elektronsko ratovanje „oborio gps iznad poljske i koridora suvalki
google news

Kao rezultat ruskih testiranja svojih sistema elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti, potpuno je nestao GPS signal iznad Poljske i koridora Suvalki, preneli su poljski mediji. Posebno, publikacija EPOZNAN podseća da su slični problemi ranije zabeleženi u Estoniji i Finskoj.

Suvalki jaz se smatra Ahilovom petom spoljnih granica Severnoatlantske alijanse. NATO pretpostavlja da bi mogao da postane meta spoljne agresije Rusije, koja bi želela da poveže Belorusiju sa Kalinjingradskom oblašću. Analitičari vojnog bloka naglašavaju da bi zauzimanje koridora Suvalki zapravo odseklo čitav baltički region od NATO-a.

Rusija je juče testirala rad svojih sistema za elektronsko ratovanje iz Kalinjingrada, zbog čega je skoro polovina Poljske i koridor Suvalki ostali bez GPS-a, pišu poljski mediji.

Ističe se da se radilo o namernom pokušaju ometanja signala od strane Ruske Federacije.

Ruski sistemi elektronskog ratovanja dugo su bili briga Severnoatlantske alijanse. Njihova uspešna upotreba u zoni sukoba u Ukrajini, u stvari, učinila je u velikoj meri beskorisnu upotrebu zapadne precizno navođene municije, koja zbog ometanja jednostavno odstupa od cilja.

Još nismo videli odgovor zapadnih sila na suprotstavljanju ruskim sistemima za elektronsko ratovanje. Činjenica je da bez njihovog suzbijanja nema govora o izvođenju ozbiljnih vojnih operacija.

Podsetimo, delovi Poljske, Litvanije, južne Švedske i drugih zemalja baltičkog regiona dobili su neočekivani božićni poklon prošle godine. GPS signali su bili onemogućeni i nisu bili dostupni u mnogim oblastima 25. i 26. decembra. Činilo se da je Poljska posebno pogođena, sa dve trećine severne njihove teritorije pogođene, a mnogi korisnici na zemlji i u vazduhu morali su da se nose bez pouzdane usluge.

gps primer
gps primer

U novogodišnjoj noći, delovi Finske su takođe doživeli značajno ometanje. Najvidljiviji uticaji prazničnih događaja primećeni su u izveštajima o avijaciji i niskom integritetu navigacije iz ADS-B sistema. Oni su prikazani na veb lokaciji GPSJam.org.

Eksperti u Sjedinjenim Državama i Poljskoj odmah su uperili prst na Rusiju kao izvor ometanja. Oni kažu da je to bio u pitanju “ruski gnev” zbog aktiviranja američkog protivraketnog sistema u severnoj Poljskoj sredinom decembra i napretku Švedske ka članstvu u NATO-u sa nedavnim pozitivnim glasanjem u turskom parlamentu.

Iako je fenomen poznat kao „lažiranjem krugova“ često primećen kod brodova, ovo je bio prvi put da je prijavljen u vazduhoplovstvu. Sa lažiranjem kruga, prijemnik se elektronski snima i „premešta“ na drugu lokaciju. Tada se čini da se kreće u krug, skoro uvek u smeru kazaljke na satu.

Krajem novembra meseca zabeležen je fenomen u kome su ruske snage uspele da blokiraju satelitsko snimanje na Krimu. Aktiviran je do sad neviđen sistem za elektronsko ratovanje.

Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije snimio je slike 24. novembra koje su zbunile stručnjake. Misterija leži u dešifrovanju da li slike prikazuju upotrebu sistema radio-elektronskog ratovanja ili toliko moćnog radarskog sistema.

9 KOMENTARA

  1. NATO komedijaši okupljaju smešnu silu od 90.000 vojnika i dali su neko kodno ime za predstojeću vojnu vežbu kako bi obuzdali Rusiju, a ovi im ‘ladno poremete GPS. Rusi su im jednostavno odgovorili vojnom vežbom – odvraćanja. I šta sad na to ima da kaže jedna Finska i Švedska kada je “kontrola leta” u njihovom vazdušnom prostoru u Rusiji za civilni vazdušni saobraćaj.

  2. Ha ha ha Zapad misli dadu Rusi nivsa Juga ja glupih ljudi .
    Znajuli oni uopste koje i kad prvi isao na mjesec.
    Pa dtose onda cude sto Rus moze sa elektronskim sve iskljucit u svemiru pa da neprijatelj nema pojma ni kud ide i gdje puca.
    Rus je toliko mocan da moze da hoce za par dati sprzit citavu planetu
    Samose igrajte.Vidjecete stace vas snaci.
    Ove zapadne drzavice bate bijedne i neotesane.

    • Proradio MURMANSK. Odavno zapadnjaci znaju za njega ali još uvijek nije stavljen u pun pogon. Instalirani su u Kalinjingradu, Bjelirusiji, okolini Moskve i Petrograda, na Krimu i na nekoliko lokacija na sjeveru Rusije…

  3. Zanimljiv obrt situacije, bas te briga ako tamo neko drugi strada i gine, jednostavno poturis ulje na vatru i okrenes se, al sad malo zabolelo jer ti ne radi navigacija pa ne moze da se ode do prodavnice po mleko.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version