NaslovnaNovostiIzraelska vojska priprema ofanzivu na Rafu, najjužniji grad u Gazi; Tvrde poraz...

Izraelska vojska priprema ofanzivu na Rafu, najjužniji grad u Gazi; Tvrde poraz Hamasa dolazi „za par meseci”

Izraelski premijer rekao je u sredu da je naredio vojsci da „pripremi” ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, ocenivši da je pobeda nad Hamasom „pitanje meseci”, prenosi Agerpres, pozivajući se na AFP.

Benjamin Netanjahu je u televizijskom govoru takođe predvideo da bi ispunjavanje zahteva palestinskog islamističkog pokreta „dovelo samo do još jednog masakra“, dok je američki državni sekretar Antoni Blinken od utorka uveče u Izraelu kako bi razgovarao o primirju.

Već nekoliko dana postoji bojazan od ofanzive na Rafu, grad koji se nalazi na granici sa Egiptom i trenutno dom većine stanovništva palestinske teritorije, koje je pobeglo na jug zbog borbi koje su se vodile nakon napada koji je palestinski pokret pokrenuo 7. oktobra protiv Izraela.

Više od 1,3 miliona raseljenih ljudi, pet puta više od prvobitnog stanovništva grada, nalazi se u očajnim uslovima u Rafi, prema UN.

“Naši herojski vojnici se trenutno bore u Han Junisu, glavnom uporištu Hamasa. Naredili smo izraelskim odbrambenim snagama da pripreme operaciju u Rafi, kao i u dva izbeglička kampa, poslednjim bastionima Hamasa”, rekao je šef izraelske vlade.

„Nastavak vojnih pritisaka je suštinski uslov za oslobađanje talaca. Kapitulacija pred zabludnim zahtevima Hamasa… ne samo da neće dovesti do oslobađanja talaca, već će dovesti do još jednog masakra i katastrofe za državu Izrael da niko od građana nije spreman da ih prihvati“, izjavio je izraelski premijer.

Ove izjave stižu u trenutku kada Sjedinjene Države, Katar i Egipat pojačavaju napore da nateraju zaraćene strane da polože oružje kako bi oslobodili izraelske taoce i palestinske zatvorenike, kao i da pruže dosledniju humanitarnu pomoć opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Ništa od prekida vatre

U razgovoru sa novinarima tokom konferencije za štampu u Jerusalimu, Netanjahu je insistirao da nije dao nikakva konkretna obećanja u vezi sa oslobađanjem palestinskih zatvorenika sa „krvlju na rukama“, ili bilo kakve ideje da palestinski zatvorenici budu oslobođeni u zamenu za izraelske taoce u Gazi Strip, uz napomenu da se Izrael „ni na šta nije obavezao“.

„Trebalo bi da postoji neka vrsta pregovora preko posrednika. Međutim trenutno, s obzirom na ono što vidim iz odgovora Hamasa [na dogovor koji je Izrael predložio], ništa od toga“, rekao je on. „Predaja Hamasovim zabludnim zahtevima, koje smo upravo čuli, ne samo da ne bi donela slobodu talaca, već bi samo izazvala dodatni pokolj; to bi izazvalo katastrofu za Izrael koju nijedan izraelski građanin ne želi.”

Hamas je navodno predložio plan za prekid vatre koji bi predviđao primirje od četiri i po meseca tokom kojeg bi izraelski taoci bili oslobođeni iz Pojasa Gaze u tri faze u zamenu za najmanje 1.500 palestinskih zatvorenika. Plan bi na kraju navodno trebalo da dovede do kraja rata.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Netanjahu je rekao da je „pobeda na dohvat ruke“, predviđajući da će rat biti dobijen za „par meseci“, a ne za nekoliko godina ili decenija.

Nazvavši dostignuća vojske u ratu „bez presedana“, Netanjahu je tvrdio da je 20.000 boraca Hamasa mrtvo ili povređeno. Izraelski „hrabri borci“ su „dokazali da je sve što su nam rekli da je nemoguće bilo moguće… i više“, dodao je premijer.

Upitan kako vojska može da ostvari apsolutnu pobedu ako Izrael trenutno povlači snage, Netanjahu je odgovorio da je „ovo proces koji zahteva vreme“ i porekao da se Hamas ponovo uspostavlja u severnoj Gazi, gde ID, kako je rekao, trenutno vrši racije da bi se uhvatile u koštac sa preostalim „iverima“.

„Ne postoji alternativa vojnom kolapsu Hamasa. Neće biti civilnog kolapsa [vladavine Hamasa] bez vojnog“, rekao je on.

Izraelski rat protiv Gaze do sada je odneo živote više od 27.000 Palestinaca. Takođe je uništio ili oštetio polovinu zgrada Pojasa, raselivši više od polovine od ukupno dva miliona stanovnika.

Uprkos tome što idalje nije ispunio sve od svojih navedenih ciljeva, Netanjahu je izgleda odlučan da nastavi sa ratom. Iako ovo možda nije u najboljem interesu Izraela, to će omogućiti premijeru da ostane na vlasti. Kraj rata mogao bi označiti kraj Netanjahuovog političkog života. On se takođe može suočiti sa problemima kod kuće sa opozicijom ili na međunarodnom nivou zbog ratnih zločina.

1 KOMENTAR

  1. Ови равнају Газу, Амери иранске положаје у Ираку Сирији и Јемену, можда опиче и који Ирански или проИрански брод и ето ти весеља. Руси Украјину и још мало трећи светски је на помолу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave