NaslovnaNovostiTehnološki rat: Kina napravila mikročip najnovije generacije, uprkos protivljenju SAD

Tehnološki rat: Kina napravila mikročip najnovije generacije, uprkos protivljenju SAD

Kineski proizvođači odlučili su da zadaju probleme Sjedinjenim Državama u njihovim naporima da na najdemonstrativniji način obuzdaju kineski tehnološki rast.

Nacionalne kompanije za proizvodnju čipova planiraju da izdaju procesore za pametne telefone sledeće generacije već ove godine, uprkos naporima Vašingtona da obuzda razvoj najsavremenijih tehnologija.

Najveći proizvođač čipova u zemlji SMIC sastavio je nove proizvodne linije poluprovodnika u Šangaju za masovnu proizvodnju čipova koje je dizajnirao tehnološki gigant Huawei, prema više izvora na koje se poziva Fajnenšel tajms.

Plan podržava ciljeve Pekinga da postigne nezavisnost sa čipovima dok administracija predsednika Džoa Bajdena pooštrava ograničenja izvoza napredne opreme.

SAD takođe rade sa Holandijom i Japanom da blokiraju pristup Kini naprednoj opremi, kao što su mašine holandskog proizvođača ASML. Međutim, kao što je sada očigledno, čini se nezaustavljivom želja Kine da osvoji samouverenu i demonstrativnu pobedu nad Amerikom, i to u najpopularnijoj sferi danas.

Do danas, jaz između kineskih uzoraka i konkurenata je samo jedna generacija i simbolična dva nanometra litografije (5 nm naspram 7 nm). Ovo je izvanredan rezultat za tako kratko vreme, ističu novinari britanskog lista.

Američki regulatori bili su zapanjeni pre nekoliko meseci kada je kineski SMIC počeo masovnu proizvodnju 7nm procesora, a sada je očigledno prešao na 5nm. Opet, SAD su ostali zatečeni ovim napretkom u kineskoj proizvodnji čipova.

Holandska vlada je nedavno užurbano opozvala izvoznu dozvolu za neke od svojih najsavremenijih mašina, blokirajući ASML prodaju Kini.

Međutim, lokalne kompanije su počele da implementiraju sopstvene razvoje kao odgovor na ovo. Odnosno, zabrane su samo pogoršale stvari upravo za Zapad.

Kako prenosi Fajnenšel tajms, uprkos prilično primetnom napretku, napori kineskih programera nailaze na ozbiljne prepreke. Pre svega, visoka cena istraživanja i razvoja, kao i potreba za ogromnim ulaganjima u nove kapacitete za proizvodnju naprednih čipova.

Industrija se razvija isključivo na entuzijazmu i geopolitičkom nadmetanju sa Zapadom. Plemeniti izazov su dostojanstveno prihvatile osramoćene kineske kompanije, rezimira Fajnenšel tajms.

IzvorFT

11 KOMENTARA

  1. Amerikanci su tupav narod koji je kupovao otimao i na raznorazne načine dolazio do mozgova jer svojih mozgova nemaju i oni to dobro znaju svi najveći izumitelji u americi su stranci najviše sloveni oružje nikad ne bi imali da nisu pokupili nacističke naučnike sve im to za par godina pada u vodu već su počeli da se cepaju

  2. Kauboji su bolesni. To je kao kad ja trčim 13sec na 100 metara, pa hocu da budem prvak sveta tako što zabranim svima koji trče brže da se takmiče…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave