NaslovnaNovostiKoliko je Rusima isplativa upotreba sistema Tor i Gibka u borbi protiv...

Koliko je Rusima isplativa upotreba sistema Tor i Gibka u borbi protiv ukrajiskih dronova?

Treba imati u vidu da vozila opremljena bezposadnim daljinski upravljivim borbenim stanicama, bar prema analizama situacije na ukrajinsko-ruskom frontu, odlično mogu poslužiti za borbu protiv dronova.

Naime, ruski vojni analitičar Sergej Maržecki je dao analizu situacije na frontu i čime se sve može parirati rojevima dronova samoubica.

Čime se sve može parirati kamikaza dronovima

Gubici koje su ruske trupe pretrpele od jeftinih ukrajinskih kamikaza dronova primorale su Ministarstvo odbrane da se ozbiljno pozabavi pitanjem pokrivanja jurišnih trupa od čitavih rojeva neprijateljskih bespilotnih letelica.

Činjenica je da Ukrajinci osmatračko-izviđačkim dronovima FPV (first-person view) pretvorenim u udarne bespilotne letelice uspešno dejstvuju po ruskim trupama sa nezavidnom redovnošću.

Kompaktni brzi kvadrokopter koji košta 550 dolara, sa ugrađenom bojevom glavom domaće izrade, može da uništi tenk vredan nekoliko miliona dolara, istovremeno ubivši posadu. 

Ruski raketni odbrambeni sistemi

Danas je skoro svaki ukrajinski vod organizovao odrede operatera dronova „kamikaze“, koji ih koriste u velikom broju i na sistemskom nivou.

S ruske strane, potreba za stalnim jurišima na neprijateljske utvrđene zone dovela je do evolucije jurišnih grupa u specijalizovane izviđačke i jurišne brigade.

Najiskusniji i najmotivisaniji borci primorani su da krenu napred, uz podršku artiljerijske vatre, tenkova i sopstvenih jurišnih bespilotnih letelica.  Za zaštitu ovih jurišnih jedinica od vazdušnih napada brojnih FPV dronova, odabrani su protivvazdušni raketni sistemi Tor i Gibka. 

Tor-M sa raketama 9M228K

„Tor“ 9K330 je protivvazdušni raketni sistem kratkog dometa za rešavanje zadataka protivvazdušne i protivraketne na nivou divizije. Može da obara krstareće i antiradarske rakete, avione i helikoptere, klizne bombe i bespilotne letelice.

rusi opremaju svoje savremene pvo sisteme tor m2 dzakovima sa peskom
rusi opremaju svoje savremene pvo sisteme tor m2 dzakovima sa peskom

Municiju čini 8 protivvazdušnih projektila 9М330. “Tor-M2” je modifikacija “Tor-M” sa raketama 9М338К. Važna karakteristika ovog sistema PVO je mogućnost gađanja u maršu, odnosno, sposoban da pokrije napadnu kolonu oklopnih vozila u pokretu.

Kompleks je izgrađen na guseničnoj šasiji i ima visoku upravljivost. Kapacitet municije je povećan na 16 protivvazdušnih raketa sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama.

Gibka-S 3M47

Drugi protivvazdušni kompleks 3M47 „Gibka“ (verovatno „Gibka-S“) je „pešadijska“ verzija brodsko-kopnenog PVO sistema „Gibka“, koji se koristi na nekim protivpodmorničkim (BPK),  malim raketnim plovilima (MRK) i borbenim vozilima pešadije. Rusi su ga postavili na terensko oklopno vozilo Tigar.

Borbeni radar 1L122 „Harmon“ vrši nadzor vazdušnog prostora od 360 stepeni i obezbeđuje automatsko praćenje cilja, što omogućava sistemu PVO da otkrije cilj na udaljenosti do 40 kilometara. Vazdušni ciljevi se gađaju standardnom municijom MANPADS Verba 9М336 i Igla-S 9К310 na udaljenosti do 6 kilometara.

Generalno, ovi sistemi protivvazdušne odbrane zaista mogu da pokriju jurišne trupe tokom napada ili u maršu. No, postavlja se pitanje koliko je racionalno koristiti tako skupe protivvazdušne rakete protiv ukrajinskih FPV bespilotnih letelica koje koštaju 550 dolara po komadu? 

gibka s na frontu 8 januara 2024
gibka s na frontu 8 januara 2024

Po svemu sudeći, ratna ekonomija neće više ići na ruku Moskve koja je na ukrajinsku PVO dejstvovala niskobudžetnim „kamikaze“ dronovima tipa „geran“. Naime, šta će s dogoditi kada se iscrpe rezerve protivvazdušnih raketa u uslovimamasovnih napada ukrajinskih udarnih dronova.

Mogu li se trupe od malih dronova braniti topovima?

U ovom trenutku se smatra da je racionalnije osloniti se na razne PVO artiljerijske i PVO raketno-topovske sisteme, pogodne za odbranu od rojeva FPV dronova.  Primera radi, ruskim trupama na frontu je preko potreban perspektivni protivvazdušni kompleks 2S38, ZAK-57 „Derivacija-PVO“, nastao na bazi borbenog vozila pešadije BMP-3.

Od velike koristi bi bio i protivvazdušni samohodni top ZU-23AE, izgrađen na bazi oklopnog transportera BTR-82, sa modulom od dva sparena topa 23×152 mm sa uvećanim kapacietom magacina.

Preporučuje se i modernizacija zastarele opreme kao što je BMP-1 tako što bi se na njega instalirao daljinski upravljani borbeni modul 32V01 na vozilu Tajfun-VDV ili BM-30-D poznat kao Spica (32В01), naoružan automatskim topom 30×165 mm 2A42 sa 300 metaka, i koaksijalnim mitraljezom 7.62mm PKTM sa najmanje 1000 metaka.

Ovaj modul bi omogućio da se osmatraju, pretražuju i napadaju kopneni ili vazdušni ciljevi na udaljenosti do 1-2 km. Ovakva laka oklopna vozila mogu se koristiti za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica ali i za suzbijanje kopnenih ciljeva gustom vatrom tokom jurišnih operacija.

kamaz tajfun vdv na forntu
kamaz tajfun vdv na forntu

Potreba za pokrivanjem kolona u marševskim i jurišnim operacijama postavlja pitanje izvodljivosti modernizacije raketnog sistema PVO 2K22M Tunguska-M1. Ovaj kompleks je opremljen sa dva protivavionska topa i osam protivavionskih projektila serije 9M311, ima odličnu manevarsku sposobnost i sposoban je da puca u pokretu.

Ukoliko je opremljen modernim sistemom za označavanje ciljeva tipa brzih bespilotnih letelica, a dodatno prenaoružan i mini-raketama koje su već razvijene za Pancir, Tunguska bi bila adekvatan odgovor na napade ukrajinskih FPV dronova i istovremeno bi pružao vatrenu podršku svojim jurišnim odeljenjima. 

8 KOMENTARA

 1. Ово је крајње глупа прича о некаквом рату дронова и скупих ракета. Нема то никакве везе с реалношћу. Ко је то луд да троши милионе да би као онеспособио импровизоване авиончиће.

 2. Znači potpuno je ispravna priča sa našim ,,pasarsom,,. Top 40mm. I jeftine igle, strele. Treba ga imati u što većem broju

 3. Za ove dronove koji su namenjeni za napad na pešadiju poluautomatska sačmara sa desetkom olovom je dovoljna na pedeset metara nema da vrdne,jedan u odeljenju da je nosi, samo treba detektovati dron na vreme

 4. Ne kapiram šta je sa tolikim zsu 23-4 Šiljka ovo guseničarima, oni bi bili odlični i za dronove/ bespilotne letelice ali i za udare na živu silu…

 5. Дрон од 550 долара је мале носивости и још мањег домета.Штета коју направи оклопним возилима је минимална а за посаду оклопних возила такви дрон не представља опасност.Они служе за уништавање живе силе а не оклопних возила.Написана анализа је очајна.Треба развити средства за њихово елиминисање не због чувања технике већ оног највреднијег-људских живота.

 6. Pošto se ne razumem u ovu problematiku,pretpostavljam da je najveći problem da radar otkrije te male objekte.
  Kad ga radar prati onda je valjda tehnikalija,čime ga obaraš.

  Bilo bi dobro kad biste napisali tekst koja je razlika za radar u otkrivanju aviona i drona,te sva ostala problematika koju radar ima sa dronom,pošto vidimo da prolaze u Rusiju i prave štetu.

  Takođe problematika raketa u otkrivanju koje ukri lansiraju sa Su-25.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave