NaslovnaNovostiAmerikanac na garažnoj rasprodaji kupio raketu iz doba Hladnog rata sposobnu da...

Amerikanac na garažnoj rasprodaji kupio raketu iz doba Hladnog rata sposobnu da nosi nuklearnu bojevu glavu

Veoma neobična situacija se nedavno dogodila u Belvju, u Vašingtonu, SAD, gde je lokalni stanovnik želeo da donira raketu vazduh-vazduh iz doba Hladnog rata Narodnom muzeju vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država u Dejtonu, Ohajo.

Čovek je projektil kupio na rasprodaji imanja svog pokojnog komšije i pozvao pomenuti muzej tražeći od njega da pokupe „retkost“, piše portal Task and Purpose.

Navodi se da je nakon poziva građanina koji poštuje zakon, muzej ipak pozvao policiju na navedenu adresu.

air 2a genie sa rasprodaje
air 2a genie sa rasprodaje

Zauzvrat, organi za sprovođenje zakona poslali su svoju jedinicu kod čoveka, koji je otkrio raketu vazduh-vazduh AIR-2A Genie, razvijenu tokom Hladnog rata.

AIR-2A Genie je bila nevođena raketa vazduh-vazduh sa nuklearnom bojevom glavom razvijena od strane Sjedinjenih Američkih Država tokom Hladnog rata. Dizajnirana je da presreće i uništava neprijateljske avione koji nose nuklearno oružje.

Genie je bila jedinstvena po tome zato što je to bila prva i jedina vazduh-vazduh raketa naoružana nuklearnom bojevom glavom.

Raketa se pokreće motorom na čvrsto gorivo i nema sistem za navođenje. AIR-2A Genie su usvojile američke oružane snage 1957. godine, a penzionisane su 1988. godine. Raketa je imala domet od otprilike 9,7 km i mogla se kretati brzinom od preko 3 maha.

Genie rakete su obično nosile presretački avioni poput F-89 Scorpion, F-101B Voodoo i F-106 Delta Dart. Kako bi se sprečila slučajna detonacija, Genie je imao sigurnosne funkcije. Za aktivaciju bojeve glave bilo je potrebno kombinovati prekidače naoružanja i kodirane signale od aviona koji lansira raketu.

Kako navodi publikacija, pozivajući se na saopštenje policije, preminuli komšija potencijalnog donatora kupio je raketu na rasprodaji. Municiju je na isti način dobio i sam čovek. Tu se priča o raketi završava.

Zvaničnici za sprovođenje zakona još nisu uspeli da saznaju kako je AIR-2A Genie pao u ruke civila.

Što se tiče neočekivanog otkrića, jedinica na terenu je izvestila da ne samo da nije bilo nuklearnog punjenja, već ni goriva unutar rakete. Zbog toga je policija ostavila vlasniku neopasan objekat na restauraciju i prenošenje u muzej.

air 2a genie
air 2a genie

„Pošto je predmet bio inertan, a vojska ga nije tražila nazad, policija je ostavila predmet kod komšije da ga vrati za izlaganje u muzeju“, navodi se u saopštenju policije Belvia.

To znači da će vlasnik dobiti još jednu priliku da pošalje raketu u muzej. Nejasno je da li namerava da projektil preda Muzeju vazduhoplovstva po drugi put.

AIR-2A Genie predstavljala je jedinstveno poglavlje u istoriji vazduh-vazduh naoružanja, odražavajući izazove i strategije doba Hladnog rata. Njen razvoj i upotreba bili su deo šire strategije nuklearnog odvraćanja tokom tog perioda.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave