NaslovnaNovostiZabeležena upotreba novih protivoklopnih bespilotnih letelica kamikaza u redovima OSU

Zabeležena upotreba novih protivoklopnih bespilotnih letelica kamikaza u redovima OSU

Na internetu su se pojavile fotografije novih dronova kamikaza kojima raspolaže ukrajinska vojska (OSU). Saopšteno je da je domet ovih bespilotnih letelica znatno veći od dometa klasičnih kvadkoptera, te mogu da dostignu približno 20 kilometara.

Ukrajinska vojna komanda ne krije da će zbog ozbiljne nestašice artiljerijske municije bespilotne letelice u bliskoj budućnosti postati glavno sredstvo uništenja u Oružanim snagama Ukrajine. Ovo je izjavio i dojučerašnji glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

On je pozvao na razvoj i unapređenje bespilotnih tehnologija u Ukrajini, ističući da će za to biti potrebno najmanje šest meseci. Određene uspehe kijevskog režima na ovom polju prepoznao je čak i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je pre nekoliko dana govorio o teškoćama sa kojima se suočavaju Oružane snage Rusije na jednom od ukrajinskih pravaca kao posledica delovanja ukrajinskih bespilotnih letelica.

Vojni eksperti i novinari tada su sugerisali da je najverovatnije reč o Hersonskoj oblasti, gde ruska vojska još nije uspela u potpunosti da očisti selo Krinke od pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Uprkos složenosti transporta ljudstva i municije, borci kijevskog režima uspevaju da zadrže ovaj deo fronta.

Ozbiljnu pomoć im pružaju jedinice bespilotnih letelica koje su naoružane raznim vrstama dronova.

Ekspanzija ukrajinskih dronova

Obe strane u sukobu koriste različite dronove, a uslovno se mogu svrstati na dronove tipa aviona i kvadrokoptere. Avioni se mogu koristiti i za izviđanje iz vazduha sa velikih visina i za određivanje ciljeva za raketne i artiljerijske sisteme, kao i za gađanje protivtenkovskim projektilima i vazdušnim bombama. 

Ako je potrebno, takve bespilotne letelice se mogu napuniti snažnim eksplozivnim punjenjem i pretvoriti u „kamikaze“ za udaranje duboko iza linija – recimo, na rafinerije nafte ili vojne aerodrome. Civilne bespilotne letelice tipa kvadrokopter, poput kineskog DJI Mavic (pinyin), prvobitno su korišćene samo za izviđanje i korekciju art. vatre. 

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

No, Ukrajinci su vrlo brzo smislili da ih opremaju sistemom za kačenje i ispuštanje municije poput ručnih bombi i minobacačkih mina, pretvarajući ih u udarno oružje. Ideja se pokazala toliko lako izvodljivom i efikasnom da su ubrzo teški kineski poljoprivredni dronovi pretvoreni u bespilotne bombardere, na koje je mogla da se okači municija većeg kalibra koja je uništavala i ozbiljna oklopna vozila.

Konačno, ispostavilo se da su pravo otkriće FPV dronovi – jučerašnje miroljubive igračke za bogate, koje su bile opremljene bojevom glavom, pretvarajući ih u veoma efikasne i jeftine „kamikaze“. Uz njihovu pomoć, obe strane sada međusobno love oklopna vozila, a sa njima napadaju i pojedinačne borce, koji nemaju skoro nikakve šanse da se ličnim streljačkim oružjem suprotstave brzopokretnim ciljevima.

Kada se sve ovo uzme u obzir, postavlja se pitanje šta bi se zaista dogodilo ako Kijev do kraja godine nabavi planiranih 2 miliona dronova.

Može se pretpostaviti da ukrajinski Generalštab polaže nadu da će tokom sledećeg pokušaja kontraofanzive masovna upotreba napadnih dronova nadomestiti nedostatak skupe artiljerijsko-raketne municije i jurišnih aviona zapadne proizvodnje. To znači a Moskva hitno mora raditi na pronalaženju „protivotrova“. 

Pri tome, smatra se da nade u elektronsko ratovanje kao neku vrstu univerzalnog odgovora nisu u potpunosti opravdane. Neprijatelj je već počeo da koristi kontrolne sisteme otporne na smetnje, izgrađene na bazi neuronskih mreža, a ovo je samo početak evolucije. Osim toga, već smo detaljno pisali da je predviđena pojava autonomnih dronova, koji se ne mogu neutralisati ometanjem. 

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane Ukrajine je već najavilo dron kontrolisan veštačkom inteligencijom, poljsko-ukrajinski SAKER Scout Twist Robotics, koji će imati domet od 10 km.

To, praktično, znači da odmah nakon što se identifikuje pretnja, mora se obezbediti pouzdana zaštita od nje. Ukajinske bespilotne letelice moraju se identifikovati i uništiti još prilikom pokušaja prelaska granice. 

Borci na prvoj liniji fronta trebalo bi da budu u stanju da sami obaraju ukrajinske izviđačke kvadrokoptere koji na njih navode dalekometnu artiljerijsku vatru i američke MLRS. 

Takođe postoji hitna potreba za efikasnim i jeftinim protivvazdušnim oružjem za pokrivanje stacionarnih položaja od kvadrokopterskih bombardera i za zaštitu napadačkih oklopnih vozila i kolona u maršu. 

saker scout ukrajinski dron
saker scout ukrajinski dron

Mangali odnosno zaštitne rešetke na vozilima koje su odmah usvojile skoro sve armije praktično nisu bog zna kakvo obezzbeđenje. Dalje, borcima na liniji fronta potrebno je oružje koje im može dati šansu u borbi protiv napadnog FPV drona.

Ako se to ne uradi što pre, 2024. godina može Rusima da donese mnoga neprijatna iznenađenja.

6 KOMENTARA

  1. Ако буде трећег светског (нуклеарног) рата, почеће као рат с’дроновима и беспилотним летелицама! Мале су шансе за четврти ‘светски’ рат. Ако до њега ипак дође водиће се каменим оружљем !
    П.С.- Волео бих да грешим ! – рече пророк.

    • Ови ураде исто и пошаљу десет милиона дронова!
      И настављају да гину за срећу твог лепог Запада!

        • Могли су да будну слободни, чак много више него што су слободни сада, да нису кренули да се увлаче у дупе Западу!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave