NaslovnaNovostiU Rusiji kreirana nova paravojna jedinica Storm Gladiator; Na čelu bivši policajac...

U Rusiji kreirana nova paravojna jedinica Storm Gladiator; Na čelu bivši policajac osuđen za ubistvo, tvrde Ukrajinci

U Ruskoj Federaciji je stvorena nova specijalna jedinica stvorena od zatvorenika regrutovanih za rat protiv Ukrajine.

Nova plaćenička jedinica zove se ‘Gladijator Oluje’, a navodno je u pitanju privilegovani polutajni bataljon koji se sastoji od ‘nekoliko stotina osuđenika’ koji imaju borbeno iskustvo, objavio je ukrajinski “centar nacionalnog otpora” (CNS) na svom sajtu.

Bataljon je nazvan Gladijatori u čast bivšeg generala 58. armije sa pozivnim znakom Spartak, rekli su iz ukrajinskog nacionalnog centra otpora.

Kako tvrdi CNS, bataljonom komanduje bivši policajac osuđen za ubistvo. Za ovu jedinicu se biraju ljudi sa visokim nivoom fizičke obučenosti, službenim iskustvom u snagama bezbednosti, ali i veterani borbenih dejstava“, saopštio je CNS.

Gladijatori su na poligonima za obuku uglavnom obučavani od strane bivših pripadnika Vagner grupe ali i „Kadirovci“ iz čečenske specijalne jedinice Ahmat, koja je u sastavu Ruske garde.

U tom kontekstu, CNS apleuje građane Ukrajine da, ako imaju bilo kakvu informaciju o neprijatelju, mogu je odmah preneti putem anonimnih kanala.

Inače, zatvorenike koji su učestvovali u sukobu je svojevremeno prva aktivno regrutovala Vagner privatna vojska. Pokojni šef grupe Jevgeni Prigožin obećao je novim plaćenicima da će srazmerno počinjenom delu i dužini službe, na kraju pomilovati šef države.

Ruske vlasti ne daju egzaktne podatke o tome koliko je osuđenika regrutovano za rat ili pomilovano, koliko je osuđenika izgubilo život u ratu, a koliko ih se vratilo kući iz rata. Ideja se ispostavila kao produktivna sobzirom na dostignuća Vagner vojske, međutim pitanje je da li bivši osuđenici ponovo čine zločine, za koje su osuđeni, nakon povratka iz borbi.

vagner tim i prigozin
vagner tim i prigozin

Centar ukrajinskog nacionalnog otpora stvorila je ukrajinska vlada na početku eskalacije sukoba u Ukrajini i tvrde da je jedan od ‘alata pomoću kojih pokušava da se suprotstavi ratnoj propagandi i lažnim narativima koje je lansirala Moskva’, kao što se može primetiti, upravo agresovnom propagadnom.

Veb prezentacija preko koje deluje CNS, kijevske vlasti drže blokiranim za slobodan pristup u brojnim zemljama, uključujući i naš region iz, za sada, nepoznatih razloga, stoga vam klik na navedeni izvor verovatno neće otvoriti njihovu objavu.

IzvorCNS

3 KOMENTARA

  1. У легију странаца улазе људи са потерница да избегну хапшење. У Америчку регуларну војску улазе људи са досјеом. Није ово ништа ново и нису сви затвореници психопате, у ствари највеће убице ретко завршавају у затворима

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave