NaslovnaNovostiAnaliza iz Vašingtona: Ukrajina će možda morati da žrtvuje deo fronta usled...

Analiza iz Vašingtona: Ukrajina će možda morati da žrtvuje deo fronta usled slabe vojne podrške

Sa samo 50% granata koje je obećala EU i uz američku pomoć koja je navodno idalje u pripravnosti, Kijev će morati da preispita svoje operativne planove. Za to vreme Rusija je dobila više od milion severnokorejskih projektila, što je pogoršalo situaciju Ukrajine na frontu, tvrde američki analitičari iz “Instituta za proučavanje rata”, ISW.

ISW citira izveštaj ukrajinske organizacije Frontellidžens insajt, koji pokazuje da je u januaru ove godine dinamika na frontu bila slična onoj koja se odigravala u periodu od kraja 2022. do početka 2023. godine, pre dolaska velikih tranši zapadne municije.

Tako je prošlog meseca nestašica municije ograničila kontrabaterijske mogućnosti Ukrajine, a Rusi su dugo vremena stvarali stacionarne artiljerijske vatrene pozicije. U suštini, ruske artiljerijske snage guše ukrajinsku odbranu superiornom vatrenom moći, čak i ako tačnost nije visoka, dodaju stručnjaci iz Vašingtona usputnu diskreditaciju..

Ukrajinske obaveštajne službe su izvestile da odbrambene snage mogu povremeno da angažuju rusku artiljeriju, ali generalno nemaju municiju za efikasnu protivbaterijsku vatru.

Napominje se da odsustvo kontrabaterijske vatre ukrajinskih trupa omogućava ruskoj artiljeriji da uništi gusto naseljena područja, čineći ukrajinskim snagama praktično nemoguće da ih brane.

ukrajina dobija 155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet
155mm m982 vođene granate

Najzabrinjavajuća ocena “Instituta za proučavanje rata” ISW tiče se sve teže situacije u kojoj se ukrajinska vojska nalazi, sa stanovišta snabdevanja municijom.

Ako intenzitet vojne podrške Zapada i dalje bude nizak, to će verovatno primorati ukrajinske snage da donesu teške odluke o davanju prioriteta određenim oblastima fronta u odnosu na neke regione u kojima će teritorijalni gubici imati manji uticaj na ratne napore Kijeva, tvrdi se u izveštaju.

Prema analizi ISW-a, ruske snage koriste prednost ukrajinske nestašice municije i nesposobnosti da sprovedu efikasnu protivbateriju.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba GUR je saopštila da mnoge ukrajinske bespilotne letelice nemaju dovoljan domet da pogode brojne ruske artiljerijske sisteme koji se nalaze na udaljenosti od 15-24 kilometra od linije fronta.

Ukrajici žele 200.000 granata od 155 mm svakog meseca

Na kritičnu situaciju je signalizirao i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji je svoje kolege iz EU upoznao sa problemima sa kojima se Ukrajina suočava, žaleći se da ruska vojska brojčano nadmašuje Oružane snage u pogledu municije u odnosu tri prema jedan i da je nedostatak naoružanja u Ukrajini sve veći, pogotovo što je Rusija dobila preko milion severnokorejskih projektila.

U pismu Umerova se takođe navodi da je Ukrajini potrebno 200.000 granata od 155 mm svakog meseca. Istovremeno, ruska vojska može da primi skoro duplo više municije, a u Rusku Federaciju je iz Severne Koreje stiglo oko milion granata.

archer 155mm
archer 155mm

Predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel je 31. januara rekao da će do marta Evropska unija moći da ispuni samo 52 odsto obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata.

Evropska komisija je 11. januara objavila da će Evropska unija moći da proizvede milion obećanih granata ali tek na kraju zime 2024. godine.

8 KOMENTARA

  1. Glavno dešavanje je unutrašnji sukob kod ukrajinaca. Došao je momenat stvaranja dveju strana. Zelenski protiv Zalužnog. . Baba Viktorija je bila u gostima pa je Zalužnom spremila “majdan kolače”. Putin ih je doveo do unutrašnjeg sukoba i to je bio GLAVNI CILJ. Tako su se aukobili i Čečeni u ratu sa Rusima pa vidite sada Čečene sa kim su i kako razmišljaju.Putin uspješno provodi čečenski recept. Za koju godinu ukrajinska sukobljena strana Zelenskom će se zajedno sa Rusima boriti negdje.

  2. Rusi neće stati dok ne izađu na Dnjepar, ne uzmu Odesu i anektiraju Pridnjestrovlje. Ali to nije sve. Ostatak Ukrajine mora biti vojno neutralan, sa ograničenjem u teškom naoružanju. Verovatno ce im ograničiti artiljeriju i rakete na 88mm, eventualno na max 100mm, i to raspoređene van dometa ruskih granica, uključujući i granice anektiranih područja.

    • Ova vasa konstatacija, je tacna dijagnoza , i upravo kada se sve ovo sto ste pobrojali desi, rat ce stati. A ova americka nagadjanja, krajnje su nemoralna, posto su gurnuli Ukrainu u totalni i krvavi rat, sa obecanjem za pomoci “, koliko god bude potrebna” ,da bi ih u sred najvecih sukoba ostavili bez ikakve pomoci i krajnje kukavicki napustili saveznike. Na Ukrainskom primeru vidimo da, Ko nece brata za brata, oce tudjina za gospodara.

  3. Malo se zapad zaigrao, na račun Ukraine, lako je ratovati kad tuđa deca ginu, stisnite petlju pa pošaljite svoju decu na front!
    Krenite direktno u borbu ako smete!
    Lako je ratovati preko tuđih leđa! A glupi evropljani slede “vođu” i sami sebi skaču u stomak uvodeći sankcije Rusiji. Štrajkovi poljoprivrednika na zapadu su samo početak uršavanja sledbeničke politike!

  4. Мислим да неће. Све што су Амери до сада рекли је било супротно. Не дајемо ово,оно,а дали су све. И овакве информације су део ратне пропаганде. Онај Скот Ритер већ 2 године прича Украјина је готова,мртва запад има муниције и граната за месец дана…..А испаде све контра.

  5. Ако (нео)нацисти на челу с’оним кукумавчем – глупердом и даље буду ‘држали’ фронт као до сада, мораће да жртвују и цео фронт и да укроте себе, да их Војска Русије не би на крају морала дресирати ! Док Војска Русије не истакне белу заставу, они ће истаћи црну !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

    • Jadni ukrInci podala ih vlada za saku dolara ginu neznaju zasto ratuju neznaju skim imaju posla mozete im dati oruzje celog sveta dzaba jer taj svet je laz oni nas lazi 70 godina da su najjaci nisu oni su dobri glumci i velicaju sebe sve lazu oni nemaju ni granate ni vojnike ni tekove ni avione oni omaju jezik veliki i to im prolazilo al sad su se lage dolagale ipak je zapadni svet i sad.kula od karata

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave