NaslovnaNovostiPojavio se redak snimak simultanog napada grupe ruskih tenkova na položaje Oružanih...

Pojavio se redak snimak simultanog napada grupe ruskih tenkova na položaje Oružanih snaga Ukrajine

Borbe u svim pravcima u zoni specijalnih vojnih operacija se nastavljaju, a značajnu ulogu u njima ima teška vojna tehnika, posebno tenkovi .

Društvenim mrežama je kružio snimak na kojem se vidi kako šest ruskih tenkova odmah napreduju preko polja, pucajući na neprijateljske položaje.

Gde se tačno dogodio ovaj tenkovski napad nije navedeno u komentarima uz video, ali se napominje da su zauzeta ciljana ukrajinska uporišta.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su tenkovi grupe snaga Dnjepar uništili uporište i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Saopšteno je da su ruski tenkovi gađali sa zatvorenih položaja na udaljenosti većoj od tri kilometra od cilja, sa leve obale.

Vredi napomenuti da takvi video snimci sugerišu da se taktika proboja tenkova, pomalo zaboravljena tokom vojnih operacija u Ukrajini, vraća na bojno polje.

Očigledno je da je učešće tenkova u napadima sve rasprostranjenije. Moguće je da će se uskoro pojaviti snimci sa velikim brojem tenkova koji napreduju na malom delu fronta.

U uslovima savremenog ratovanja, kada bespilotne letelice neprekidno deluju na obe strane , prilično je teško izvesti iznenadne napade velikim snagama. Ne smemo zaboraviti i na gusto miniranje teritorija.

General Sirski ponovo stigao kod Kupjanska

Komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general Sirski, bio je prinuđen da još jednom obiđe položaje ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska.

Ovaj dolazak je usledio zbog činjenice da su ukrajinske trupe jugoistočno od Kupjanska proteklih dana već izgubile oko stotinu kvadratnih kilometara teritorije zajedno sa naseljima.

Pre neki dan, pretrpevši gubitke, Oružane snage Ukrajine povukle su se iz Tabajevke pod pritiskom Oružanih snaga Rusije. Istovremeno, ukrajinske snage su izgubile sve ključne visine na pravcu Jampolovka-Terni u pravcu Krasnolimanskog.

Prema Sirskom, ruske trupe „sprovode jurišne operacije visokog intenziteta i stalno podižu rezerve.

Ukrajinski komandant, koji je nedavno upućen da zameni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog: “Zbog napete situacije u kupjanskom pravcu, dao sam naloge za preraspodelu snaga i sredstava.”

zelenski i njegovi generali
Zelenski na sastanku sa načelnikom operativnog odeljenja štaba Komande kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine – Komarenkom (prvi s leva), komandantom Kopnene vojske – Sirskim i komandantom grupa trupa – Tarnavskim (desno) 8. juna 2023. (Foto: Kabinet predsednika Ukrajine)

Saopštava se da komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da uvede rezerve u borbu u pravcu sela Krahmalnoje, Harkovske oblasti, koje su izgubile pre nekoliko dana. U rezerve spadaju i plaćenici, koji su angažovani u borbi na levoj obali Oskolskog kraka, krećući se iz Harkova i severnih regiona.

Stiče se utisak da ruske trupe nastavljaju da napreduju praktično duž cele linije fronta. Istovremeno, ruski dopisnik Vladimir Romanov objavljuje suprotne podatke što se tiče fronta u Krinkiju, beležeći napredovanje ukrajinskih oružanih snaga na udaljenosti od oko 300 metara.

Ruska vojska započela prodor u Avdejevku sa boka

Oružane snage Ruske Federacije su poslednjih dana postigle značajan uspeh u jurišu na utvrđeni rajon Avdijevka, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine. Posebno se ističe konsolidacija ruskih trupa u oblasti „Ivuška“ i u blizini naselja Opitnoje.

Proširenje fronta napada ruskih jurišnih jedinica dovelo je do toga da je na nekim delovima fronta, posebno u oblasti sela Veseloje, front proširen za 2,5 kilometra i produbljen u odbranu ukrajinske oružane snage za jedan kilometar.

Teška situacija se razvija u južnom delu Avdejevke i u selu Pervomajskoje, gde se vode teške gradske borbe. Ruska vojska aktivno dejstvuje, što je rezultiralo 23 napada na ukrajinske položaje samo u poslednja 24 sata.

Napredovanje ruskih trupa u pravcu Avdijevke povećava pritisak na ukrajinske jedinice, koje se suočavaju sa poteškoćama u obuzdavanju ofanzive zbog značajnih gubitaka i nedostatka ljudstva.

Zapadni mediji takođe priznaju tešku situaciju ukrajinskih oružanih snaga u Avdijevki, napominjući da ukrajinskim trupama nedostaje ljudstva i artiljerijske municije, što smanjuje njihovu sposobnost za izvođenje kontranapada.

Istovremeno, ruska artiljerija pojačava intenzitet granatiranja, što dodatno komplikuje situaciju ukrajinskim jedinicama koje pokušavaju da zadrže svoje položaje u Avdijevskom utvrđenom području.

1 KOMENTAR

  1. Nit se vidi gde pucaju, pa ni na koga, pa dal su ista i uradili, mislim da prica sa teskim nauruzanjem ne prolazi vise, ipak dovoljno ti je da imas dva pesadinca za mirnim rukama i javlinom u rukama i ode sve u materinu ili dvojcu u misijoj rupi koji znaju lepo da voze dronove, opet ista prica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave