NaslovnaNovostiKamera zabeležila uništavanje FPV drona malokalibarskim oružjem u poslednjem trenutku pred udar

Kamera zabeležila uništavanje FPV drona malokalibarskim oružjem u poslednjem trenutku pred udar

Ruske trupe nastavljaju da napreduju skoro duž cele linije fronta. Istovremeno, ruski vojnici primećuju značajno povećanje upotrebe bespilotnih letelica različitih tipova na liniji fronta od strane oružanih snaga Ukrajine.

Smanjena aktivnost artiljerije Oružanih snaga Ukrajine u nizu pravaca je donekle nadoknađena upotrebom FPV dronova.

Vojnici Oružanih snaga Rusije reagovali su munjevito s obzirom na činjenicu da je ukrajinski dron letio ka cilju u šumskom području. Njegova brzina je, kako se vidi na snimku, bila impresivna.

Nekoliko rafala u pravcu mete – i dron eksplodira bukvalno nekoliko trenutaka pre nego što pogodi poziciju ruskih vojnika. Pretpostavlja se da je reč o slučaju zabeleženom u pravcu Kupjanskog.

Iskustvo u suzbijanju bespilotnih letelica raste, iako je to, doduše, izuzetno teška stvar. Prvo, FPV dron na približavanju meti može da ubrza do brzina većih od 100 km/h, a drugo, sa veštim operaterom, veoma je teško izbeći FPV udar.

Međutim, već se množe snimci golorukih vojnika koji na sve moguće načine izbegavaju napade FPV dronova na prvoj liniji fronta.

Takođe sve češće postoje zabeleženi uspesi u obaranju takvog oružja, uključujući upotrebu malokalibarskog oružja.

FPV dronovi u neviđenoj ekspanziji

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama. 

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

1 KOMENTAR

  1. Možda da upotrebljavaju sačmarice sa odgovarajućom krupnoćom sačme na maloj udaljenosti? Verovatno su probali. Samo da počnu da lovce vode sa sobom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave