NaslovnaNovostiKanada se odriče CRV7: Nekoliko desetina hiljada rashodovanih projektila mogu završiti u...

Kanada se odriče CRV7: Nekoliko desetina hiljada rashodovanih projektila mogu završiti u Ukrajini

„Ništa nije za bacanje“, čini se da je više puta dokazana teza od početka rusko-ukrajinskog sukoba. Kanadske oružane snage imaju ukupno 83.303 projektila CRV7 , koje su razvijene početkom 1980-ih, a penzionisane početkom 2000-ih.

Pre tri godine, kanadska vlada je potpisala ugovor o postepenom ukidanju iz službe ovih projektila.

Prema američkom CBS Njuzu, kanadsko ministarstvo odbrane “proučava mogućnost” prebacivanja raketa vazduh-zemlja CRV7 u Ukrajinu, koje bi trebalo postepeno izbaciti iz upotrebe.

Rakete su optimizovane za lansiranje iz aviona F-16, koji će vrlo verovatno ući u opremu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ove godine. Pretpostavlja se da bi, kao što je to urađeno sa drugim zapadnim oružjem, Kijev mogao da modifikuje CRV7 tako da se takođe lansira sa sovjetskih aviona Su-24 kojima još uvek upravlja ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Sada kanadski konzervativci zahtevaju da vlada preda desetine hiljada ovih projektila Ukrajini. Ministarstvo za nacionalnu odbranu Kanade priznalo je u petak da bi projektili mogli biti deo mogućeg budućeg paketa vojne pomoći.

Problem je, kaže zvaničnik odbrane, što, iako Kanada još uvek ima desetine hiljada projektila i raketnih motora, nemaju svi bojeve glave.

Konkretno, samo 8.000 projektila još uvek ima ispravne bojeve glave i mogle bi da budu odmah donirane, dok bi ostale mogle da se koriste za rezervne delove.

crv73
crv73

Razvijen tokom Hladnog rata i proizveden u Bristol Aerospace u Vinipegu, projektil CRV7 se smatrao jednom od moćnijih raketa vazduh-zemlja svog vremena i još uvek je bio u upotrebi tokom NATO njihove agresije u Avganistanu.

Svojevremeno proizvedeno skoro milion sistema CRV7

CRV7 raketni sistem je raketni sistem kalibra 2.75 inča (70 mm) sa sklopivim perajima, prvenstveno namenjen za napade iz vazduha na ciljeve na zemlji. Razvijen od strane kanadske kompanije Bristol, CRV7 je široko usvojen od strane brojnih vojnih snaga širom sveta.

Prema proizvođaču, Magellan Aerospace-u, raketni sistem CRV7 je “najvažniji nevođeni raketni sistem vazduh-zemlja kalibra 70 mm koji je dostupan danas, sa više od 800.000 proizvedenih raketnih motora”.

Optimizovane za dva veoma različita okruženja leta, rakete se mogu lansirati i iz aviona sa fiksnim krilima i iz helikoptera. Jedna od primetnih karakteristika CRV7 je dizajn sa sklopivim perajima. Raketni sistem ima četiri peraje koje se sklapaju tokom transporta, omogućavajući kompaktno skladištenje i transport na avionima.

Sistem CRV7 je kvalifikovan i lansiran sa više od 35 platformi sa fiksnim krilima, uključujući avione F-18 Hornet i F-16. Može se lansirati iz raketnih podova montiranih na avionima, pružajući svestranu sposobnost napada iz vazduha na ciljeve na zemlji.

Raketa je dizajnirana da nosi različite vrste bojevih glava u zavisnosti od zahteva misije. Česte opcije bojevih glava uključuju visokoeksplozivne, probijajuće i osvetljujuće bojeve glave. CRV7 je poznat po svojoj svestranosti i efikasnosti protiv različitih ciljeva, uključujući oklopna vozila, fortifikacije i osoblje.

Bristol/Magellan CRV7

Sistem CRV7 je takođe prilagođen za helikoptere kao što su: Apache AH-64D, Apache AH-64A, VAH-64, CH136 Kiowa (OH-58A), UH-1H, Super Lynx 300 i Rooivalk. Raketni sistem se, za zapadna merila, smatra ekonomičnim i koristi se u različitim vojnim operacijama širom sveta.

Treba napomenuti da se specifični detalji o CRV7, poput njegovih varijanti ili nadogradnji, mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje ili vojske koja ga koristi.

4 KOMENTARA

  1. Mi odaaavno nismo gazde u svojoj kući,i zato se kod nas unistavalo respektabilno naoruzanje,a i trenutno je u toku oduzimanje oruzja za licnu bezbednost od gradjana,naravno za naše dobro.svako oruzje ako je ispravno moze biti upotrebljeno u odbrani,samo je pitanje na koji nacin.Ni bogatije drzave nisu onako i na onaj nacin se resavale naoruzanja,kao mi gologuzani.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave