NaslovnaNovostiKorpus američkih marinaca dobio svoje prvo amfibijsko vozilo od BAE Systems, ACV-30

Korpus američkih marinaca dobio svoje prvo amfibijsko vozilo od BAE Systems, ACV-30

BAE Systems je objavio 1. februara 2024. godine da je Korpus marinaca SAD dobio prvo amfibijsko vozilo ACV-30 8×8 za vojna testiranja.

ACV-30 je opremljen stabilizovanom kupolom od 30 mm na daljinsko upravljanje proizvođača Kongsberg. Kako objašnjava proizvođač, nakon što američki marinci povuku tenkove ACV-30, oni će postati najmoćnije vozilo koje im stoje na raspolaganju.

Očekuje se da će ACV-30 dostići svoju početnu operativnu sposobnost do trećeg kvartala fiskalne 2026. godine. Trenutno, korpus marinaca upravlja amfibijskim desantnim vozilom AAV-7A1, koje je u upotrebi od 1971. godine. Očekuje se da će porodica vozila ACV na kraju zameniti AAV.

Korpus marinaca je izdvojio 557,5 miliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, što bi trebalo iskoristiti za kupovinu dodatnih 80 ACV vozila. Očekuje se da će u 2025. finansijskoj godini njihov broj premašiti 100 jedinica.

Porodica ACV uključuje desantnu verziju, CVV, ARV i udarnu verziju sa topom kalibra 30 mm. Trenutno se nabavka uglavnom odnosi na amfibijska jurišna vozila ukupne težine oko 32 tone i borbenu stanicu na daljinsko upravljanje opremljenu automatskim bacačem granata Mk-19 ili mitraljezom 12,7 mm M2.

U okviru ACV porodice, ACV-30 je treća varijanta, sa BAE Systems koji služi kao glavni proizvođač od njegovog izbora 2018. Ova varijanta sadrži stabilizovani sistem kupole od 30 mm proizveden u Kongsbergu, dizajniran da optimizuje kapacitet trupa i nosivost dok obezbeđivanje zaštite posade eliminisanjem prostornih ograničenja povezanih sa zastarelim topovskim sistemima sa kupolama.

Očekuje se da će ovo smanjenje težine poboljšati mobilnost, omogućavajući američkim marincima da efikasnije angažuju ciljeve u poređenju sa postojećim sistemima.

Porodica ACV vozila je dizajnirana da zadovolji stvarne i buduće operativne potrebe američkog marinskog korpusa, posebno u poboljšanju sposobnosti prelaženja vodenih prepreka i tehničkih sposobnosti, posebno u indo-pacifičkom regionu.

Što se tiče varijante ACV Recovery (ACV-R), četvrte varijante po ugovoru, nedavno je završena prva faza procesa projektovanja, sa proizvodnim reprezentativnim testnim vozilima planiranim za isporuku 2025. ACV-R će igrati ključnu ulogu u pružanju podrške, održavanja i oporavaka za ACV porodicu vozila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave