Naslovna Novosti Kako je potopljen raketni brod Ivanovec?

Kako je potopljen raketni brod Ivanovec?

3
trenutak pred udar u ivanovec
trenutak pred udar u ivanovec
google news

Prema poslednjim vestima, Odeljenje specijalne namene „Grupa 13“ ukrajinske vojske je tokom noći 1. februara 2024. uspela da potopi ruski raketni brod „Ivanovec“.

Brod je potopljen u rejonu ulaza u jezero Donuzlav, tokom odbrane Sevastopolja od napada ukrajinskih dronova. Prema do sada poznatim informacijama, posada se borila protiv roja dronova.

Атака дронів на "Ивановец". Перші кадри і що відомо про корабель

Usred borbe, MRK „Ivanovec“ su pogodila 3 nadvodna drona-samoubice. Ruski izvori navode kako se, navodno, pre napada, u vazduhu nad teritorijalnim vodama Rumunije nalazila NATO letelica, „što može ukazivati na njeno učešće u navođenju napada ukrajinskih dronova na ruski brod.

Brod je potopljen u rejonu ulaza u jezero Donuzlav, tokom odbrane Sevastopolja od napada ukrajinskih dronova. Prema do sada poznatim informacijama, posada se borila protiv roja dronova.

Usred borbe,  MRK „Ivanovec“ su pogodila 3 nadvodna drona-samoubice. Ruski izvori navode kako se, navodno, pre napada, u vazduhu nad teritorijalnim vodama Rumunije nalazila NATO letelica, „što može ukazivati na njeno učešće u navođenju napada ukrajinskih dronova na ruski brod.

Prema internim podacima, u 04.00 časova posada je prekinula pokušaje da spase brod i omogući njegovo tegljenje u luku i započela je evakuaciju. No,  „Ivanovec“ je u 04.46 potonuo. Zvaničnici su rekli da je 32-člana posada evakuisana i da je jedan od teško povređenih mornara prebačen u bolnicu.

Posada broda je do poslednjeg trenutka gađala neprijateljske dronove ali nije uspela da odbije napad. Pretpostavlja se da je brod potonuo verovato usled detonacije sopstvenih protivbrodskih projektila Moskito.

Cena izgubljenog broda je oko 60-70 miliona dolara. No, za Moskvu je verovatno daleko bolniji psihološki učinak jer. Se pokazalo da Ukrajinci još uuvek uspešno mogu da uništavaju snage Crnomorske flote.

MRK Ivanovec

MRK „Ivanovec“ projekta 12411 „Molniјa“ je dizajniran za uništavanje neprijateljskih površinskih borbenih brodova, desantnih i transportnih vozila i plovila na moru i u bazama, pomorskih grupa i njihovog zaklona, kao i za pokrivanje sopstvenih brodova i plovila od opasnosti sa morske površine i iz vazduha.

Brod je pod prvobitnom oznakom R-334 projekta 12411 završen 4.  januara 1988. godine u Srednjo-Nevskom brodogradilištu (redni broj 211), porinut je 28. Jula 1989, a u Crnomorsku flotu je uveden 30.decembra 1989. godine.

12411 ivanovec
12411 ivanovec

Tokom 2000, R-334 je preimenovan u „Ivanovec“ i uključen u 41. brigadu raketnih čamaca sa sedištem u zalivu Karantina (Sevastopolj).

Tri godine kasnije, na plovilu je u Sevastopolju izvršen remont i tada je naoružan sa četiri protivbrodske rakete Moskito, sistemom PVO Strela-3, jednom artiljerijskim sistemom 76,2mm AK-176, dva automatska 30 mm šestocevna topa AK630M i zastarelim sistemom elektronskog ratovanja Vimpel R-2 koji je uključivao radarske sisteme MP-405-1 i MP-405. Deplasman broda je 493 tone a posadu je činio 41 mornar.

3 KOMENTARA

  1. Tuga od nekad mocne Sovj armije.Zemlja bez mornarice potpuno neutralisala tzv Mocnu Crnomorsku flotu.Ni u propagandi nijesu ozbiljni igraci,pa ce uskoro ubjedjivat da polikrapovi,jak ovi 1,3 5,Lavockini su zadnja rijec voj tehn.Inace zamislite mocnu mornaricu s Dizel nosacem aviona koji inace vec godinu nije u plovnom stanju.Pre SMIJESNO

  2. U poslednje vreme Rusi imaju sve vise gubitaka kada su NATO avioni bili blizu mesta gubitka – A50, Il22, sad korveta…
    Ukrajina nije mogla da navodi rakete i ove dronove sa lokacije na svojoj teritoriji – sto zbog fizickih ogranicenja i specificnosti pristora, tako i elektronskih dejstava Rusije.
    Npr, raketa koja je pogodila Il22 letela je po Rusima 40-45sec u njohovom vidnom polju, a ne 7-8sec od lansiranja koliko su Ukrajinci izjavili (ipak je letela 150+km), tako da je najverovatnije navodjena sa RC4 ili AWACS koji su tada leteli ispod Krima, skoro isto kao za korvetu.
    No, zanimljivije je sto su Ruski vojnici izjavili da su ih je gadjao F16 avion i da se nakon dejstva vratio ka Rumuniji. Sama Rumunija je izjavila da njeni avioni nisu dejstvovali, ALI nije dala bilo kakvu informaciju o letovima F16 aviona na kojima se obucavaju Ukrajinci u Rumuniji uz pomoc pilota/placenika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version