Naslovna Novosti Pomorski dronovi Oružanih snaga Ukrajine potpili ruski raketni brod ‘Ivanovec’

Pomorski dronovi Oružanih snaga Ukrajine potpili ruski raketni brod ‘Ivanovec’ [VIDEO]

9
trenutak pred udar u ivanovec
trenutak pred udar u ivanovec
google news

Ukrajinska vojska je sinoć ponovo pokušala da napadne ruski brod bespilotnim čamcima, prenose brojni ruski i ukrajinski izvori na Telegramu. Prema navodima, usled napada je potonuo raketni čamac projekta 12411 Ivanovec Crnomorske flote Rusije.

Tokom noćnog napada dronovima u oblasti Donuzlava, Crnomorska flota je izgubila Ivanovec (izgrađen 1989, 493 tone deplasmana, naoružan raketama Moskit), rekao je stručnjak.

Kako je postalo poznato, posada ruskog broda je pokušavala da odbije napad vatrom iz standardnog oružja. Međutim, brojčana nadmoć bila je na strani Ukrajine.

Projektili Moskuito su detonirali na brodu i izbio je veliki požar. Kao rezultat toga, čamac je potonuo. Za sada nema informacija o sudbini posade ruskog raketnog čamca. Moguće je da su mornari unapred uspeli da napuste zapaljeni brod.

Napomenimo da je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine već preuzela odgovornost za noćni napad na ruski raketni čamac, koji je objavio fotografije i video snimke napada.

Na objavljenim snimcima vidi se kako posada ruskog čamca puca na prilazeće pomorske bespilotne letelice, kao i trenutak detonacije raketa Moskuito i trenutak poniranja plovila.

Dodajmo da ovo nije prvi napad ukrajinskih pomorskih dronova na brodove Crnomorske flote Rusije.

Projekat Armija dronova

Projekat „Armija dronova“, koji je pokrenuo Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, ima za cilj proizvodnju i kupovinu dronova u različitim konfiguracijama, ali i obuku preko hiljadu operatera dronova.

U septembru mesecu prošle godine, inicijatori projekta „Armije dronova“ napravili su “iznenađenje” predstavivši široj javnosti neke od karakteristika pomorskih dronova kamikaza, poznatih po tome što su više puta korišćeni protiv brodova ruske ratne mornarice u Crnom moru, ali i na Kerčkom mostu.

„Kako rade bespilotni ukrajinski površinski brodovi? Takvi uređaji mogu da dostignu brzinu do 80 km/h, a njihova cena dostiže 250.000 dolara. Ovo je direktna pretnja mostu na Krimu i brodovima ruske flote u Crnom moru“, napisali su inicijatori i koordinatori projekta „Armija dronova“ kao opis za kratki video koji su objavili na društvenim mrežama.

U video animaciji se navodi da Ukrajina raspolaže bespilotnim površinskim brodovima/pomorskim kamikaza dronovima dužine 5,6 metara i težine 1 tone. Takav dron može da nosi teret od 200 kg i da ubrza do 81 km/h.

Ukrajinska vlada je ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova, rekao je premijer Denis Šmihal još 26. jula.

On je dodao da je oko 10.000 ukrajinskih operatera bespilotnih letelica već obučeno, a još 10.000 se trenutno obučava.

Kako se izvodi napad kamikaza pomorskim dronom?

Takvi dronovi se daljinski kontrolišu, a vreme njihovog rada je do 61 sat. Video snimak pokazuje da nadvodni brodovi bez posade mogu da napadnu brodove i baze mosta Kerč koji povezuje Rusiju sa Krimom.

Продовжуємо нищити московських загарбників на землі, в повітрі й на воді!

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je 16. avgusta prvi put predstavila pomorski dron kamikaza Sea Baby koji je napao Kerčki most i brodove Crnomorske flote Rusije.

Šef SBU Vasil Maliuk rekao je za CNN 16. avgusta da je dron korišćen za udar na most Kerč u julu 2023. godine, nazvan „Sea Baby“, rezultat višemesečnog istraživanja i razvoja koje je ukrajinska vojna industrija podnela odmah nakon invazija.

„Površinski dronovi su izum Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)“, rekao je tada Vasil Maliuk.

Ranije je Vojna obaveštajna služba Ukrajine (GUR) objavila video-materijal koji se odnosi na seriju napada kamikze pomorskim dronovima koji su izvedeni na ruske brodove u Crnom moru.

New video shows attack on $4 billion Russian bridge

Video materijal je objavila pres služba Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane (GUR). Na snimcima su prikazane epizode ​​tokom borbenih dejstava izvedenih pomorskim dronovima kamikaza na različite datume – maj, jun i posebno 1. i 3. avgust ove godine.

Dronovi pokušavaju da napadaju ruske brodove u različito doba dana u pojedinim oblastima akvatorija Crnog mora. U tu svrhu korišćena su bespilotna plovila MAGURA.

Ukrajinci su u martu predstavili i novu verziju ukrajinskog pomorskog vojnog drona. Na fotografijama su snimljena dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

9 KOMENTARA

  1. Brate ovi gadjaju iz ovih topova i mitraljeza kao sakati i poluslepi. Kao da nikada nisu gadjali. Fali tu treninga malo vise za mornare, svakodnevni dril ili ode glava.

    • Bogami i jeste, maltene sama ratuje protiv pola sveta, sinoć leteli od vise zemalja špijunski avioni i snimali more, opšte je glupo što ih Rusi ne sabotiraju ili uzvrate istom merom i posalju svoje radarke avione u Iran.

  2. Ne bih reko da je laž, Rusi su raštrkali brodove na sve strane, ovde je napad bio u roju, ko zna koliko je dronova bilo, ne može jedan brod da se zaštiti od napada sa više strana, pa nije dzabe amerika pojurila što više njih u crveno more da bi mogli da se odbrane.

  3. KADA VEC LAZETE LAZITE DA VAM SE SVET NE SMIJE,UKRAJINA SVE POTAPA I RUSI IM GLADE JAJA KOJI STE VI SMAROVI MEDIJA…

    • Погледај видео друже и видећеш да не лажу, лепо се види како брод експлодира и тоне. Руси ако хоће да ово спрече у будућности једино им преостаје да престану да се играју рата и да иду на заузимање Одесе, и да начисто оставе Украјину без мора, а ако сад не искористе ово сигурно губе рат – ја Укрима ово неби опростио сигурно!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version