Naslovna Novosti Novi problemi za Ruse: Nemačka šalje artiljerijske granate Vulcano Kijevu dometa do...

Novi problemi za Ruse: Nemačka šalje artiljerijske granate Vulcano Kijevu dometa do 100 kilometara

14
vulcano
vulcano
google news

Nemački odbrambeni koncern Rheinmetall će Ukrajini obezbediti prototipove artiljerijskih granata sposobnih da gađaju ciljeve na udaljenosti do 100 kilometara, rekao je generalni direktor koncerna Armin Paperger.

Tokom događaja u Industrijskom klubu Diseldorf-Bosa, Paperger je rekao da koncern planira da Ukrajini obezbedi stotine hiljada municije, uključujući Vulcano prototipove dugog dometa.

“Artiljerija menja pravila (na frontu)“, rekao je Paperger.

Kako navodi vojni portal Difens ekspres, verovatno je reč o prototipu artiljerijskog projektila Vulcano velikog dometa kalibra 155 mm.

Pre godinu dana je postalo poznato da Nemačka snabdeva ukrajinske oružane snage laserskim označivačima za verziju Vulcano, koja može da leti na udaljenosti od 70 kilometara.

PzH 2000
PzH 2000

Početkom aprila nemački koncern Rajnmetal najavio je transfer 20 dodatnih borbenih vozila pešadije Marder u Ukrajinu. Nemačka vlada je naručila ova oklopna vozila u martu ove godine. Očekuje se da će biti isporučeni Ukrajini tokom 2024. godine.

Pored toga, Evropska unija je krajem marta obezbedila Rajnmetalu finansijsku pomoć od preko 130 miliona evra za povećanje proizvodnje municije koja je Ukrajini preko potrebna.

Vulcano otvaraju nove mogućnosti za Oružane snage Ukrajine

Artiljerijska granata Vulcano kalibra 155 mm je visokoprecizan projektil sa dometom do 100 kilometara. Opremljen je sistemom navođenja koji vam omogućava da pogodite ciljeve sa visokom preciznošću.

Artiljerijski projektil Vulcano je zajednički razvoj italijanske kompanije Oto Melara (sada Leonardo) i nemačke kompanije Diehl Defense za integraciju u nemačke haubice PzH 2000. Vulcano je takođe testirala francuska haubica CAESAR.

Istovremeno su razvijene dve verzije projekta. Prvi, Vulcano BER (Ballistic Extended Range), bio je nevođen i trebalo je da ima prošireni domet. Druga verzija, Vulcano GLR (Guided Long Range), takođe je bila dugog dometa, ali opremljena uređajima za navođenje. Projektili obe verzije su maksimalno objedinjeni.

Konkretno, projektil se može koristiti za uništavanje utvrđenih položaja, skladišta municije i drugih važnih objekata. Zbog dometa od 100 kilometara i mogućnosti upotrebe mobilnim platformama, protivbaterijsko oružje protiv ove vrste granata je potpuno beskorisno.

Here's A Line Of Advantages Of Germany's Vulcano 155mm Precision-guided Munition Advanced Ammunition

Istovremeno, važno je shvatiti da je zapravo reč o do skoro prototipovima municije, zbog čega je malo verovatno da će isporuke premašiti velike količine, već će najverovatnije biti ograničene na stotine komada, što naravno neće nikako promeniti situaciju na bojnom polju.

Stručnjaci napominju da su same isporuke prilično važne za Nemačku, jer je ovo oružje potrebno testirati, a Ukrajina se odavno pretvorila u poligon za najnovija zapadna istraživanja.

Treba napomenuti da ovo možda i nije prva isporuka vođenih raketa dugog dometa Vulcano. Krajem leta 2022. Nemačka je navodno već isporučila Ukrajini 255 takve municije, tako da su ukrajinske snage možda već imale priliku da prenesu zapažanja njihove sposobnosti i efikasnost Nemcima.

Moguće je da je ista artiljerijskih granata kalibra 155 mm najavljivana u junu mesecu 2023. godine. Ni tada se sa sigurnošću nije znalo koju vrstu precizne artiljerijske municije je trebalo da prenese Nemačka u Kijev.

Međutim, poznato je da proizvođač raspolaže sa dva tipa artiljerijskih sistema ove klase: fragmentacionom visokoeksplozivnom municijom Vulcano i kasetnom municijom SMArt 155. Dakle, vrlo verovatno su i tada bile u pitanju vođene artiljerijske granate Vulcano kalibra 155 mm.

caesar haubice
caesar haubice

U ovom trenutku, Vulcano se reklamira kao jedna od najnaprednijih vođenih artiljerijskih granata na tržištu naoružanja. Prema proizvođaču, Vulcano vođene granate nadmašuju drugu sličnu vođenu artiljerijsku municiju od 155 mm u pogledu dometa i preciznosti.

Ova municija se koristi za gađanje kritičnih ciljeva kao što su komandna mesta, radari, sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerijski sistemi velikog dometa iza neprijateljskih linija.

Serijska proizvodnja projektila Vulcano GLR počela je 2021. godine. Kupci ovih proizvoda su italijanske i katarske oružane snage. Nabavili su 155 mm verziju projektila za vučene i samohodne artiljerijske sisteme.

14 KOMENTARA

  1. ……UDRI GOVNA NACISTICKA(vasu bracu)
    DO POSLEDNJEG UKRA.
    Kod vas pocece”NEIZBEZNE IGRANKE NA SNAJKE”..SMRADOVI NACISTICKI.

    12
  2. Gospoda Germani treba da se klone Rusa i to zauvek inače će jednom biti “Ko je ugasio struju” i onda…..mrak, pametnom dosta.

    17
    4
  3. Немци су прича се добили понуду која се не одбија,или ће ратовати против Руса или ће имати грађански рат са старијом на својој територији,

    25
  4. У два светска рата Немци су добили библијске батине и још им није доста. Чачкају мечку, а знају како се то завршава. Да ли стварно увек морају да уче на тежи начин?

    19
    1
  5. Домет са 155/39 кал је до 55 км а са 155/52 је до 70 км,ЦЕП је до 3 метра,и то су званични подаци,како је овај швабо дошао до 100 км ја стварно не знам,али како год још један вундервафе са запада који неће променити ништа као ни леопарди,сторм шадоу,абрамси,атакамси и тд,Укри су пукло,само још неко да им каже

    33
    • verovatno dodavanjem krilaca na zrna da moze da jedri….i meni nije bas najasnije bio sam artiljerac u vojsci doduse racunac na plamenovima i ogjevima, ali smo prosli osnovnu obuka na sovjetskim topovima od 152mm i usa haubicama od 155mm….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version