NaslovnaNovostiVeto Mađarske poražen: EU otključava pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra

Veto Mađarske poražen: EU otključava pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra

Lideri EU složili su se u četvrtak o više od 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prema rečima visokog zvaničnika EU, prevazilazeći višemesečno protivljenje Mađarske kako bi obezbedili ubojita sredstva, dok gube u borbama, a podrška Sjedinjenih Država izgleda neizvesno.

Na hitnim sastancima u Briselu, mađarski premijer Viktor Orban, koji je mesecima kritikovao pomoć, konačno je pristao da potpiše.

Dogovor je pobeda za lidere EU koji zdušno podržavaju Ukrajinu, a koji se sve više muče da pregovaraju sa Orbanom o ključnim pitanjima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je 27 država članica EU postiglo sporazum o pomoći Ukrajini, nešto više od sat vremena nakon početka samita lidera bloka i uprkos mogućem protivljenju Mađarske tom potezu.

Najava je objavljena uprkos odlučnim primedbama Mađarske u decembru i u danima koji su prethodili samitu u četvrtak u Briselu, međutim još pre nekoliko dana se znao ishod.

Mišel je naveo da ovaj potez „osigurava stalno, dugoročno i predvidljivo finansiranje Ukrajine“ i pokazuje da „EU preuzima vodeću ulogu i odgovornost u smislu podrške Ukrajini… znamo šta je u pitanju“.

Orban je prehodno blokirao ceo paket zbog protivljenja pomoći Ukrajini. U zamenu za njegovu saglasnost zahtevao je odmrzavanje svih evropskih fondova namenjenih Mađarskoj.

Komisija je pre decembarskog samita odmrznula prvih 10,2 milijarde evra mađarskih sredstava, a još 21 milijarda je i dalje bila blokirana.

Nije jasno da li otključavanje pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi povezano sa odmrzavanjem 21 milijarde Mađarskoj, međutim zna se da je Mađarska tražila godišnju reviziju koja bi joj dala pravo veta na plaćanja Ukrajini svake godine.

EU navodno nije imala „plan B“ za Ukrajinu

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u četvrtak da ne postoji “plan B” za pomoć EU Ukrajini, a mađarski premijer Viktor Orban, dežurni krivac, mora da odluči da li je Mađarska “deo naše zajednice”.

„Moramo da igramo čvrsto i fer, ali nema mesta za kompromis. Ne postoji srednji put – vi ste ili na ukrajinskoj strani ili na ruskoj strani “, rekao je Tusk pred samit lidera 27 zemalja članica EU.

Orban je jedini od 27 lidera koji je izrazio negodovanje zbog paketa pomoći EU Ukrajini i pozvao na godišnje glasanje o dugoročnoj pomoći.

Samit u četvrtak smatrao se navodno poslednjom prilikom za postizanje sporazuma o četvorogodišnjem planu za 50 milijardi evra Ukrajini.

3 KOMENTARA

    • Ovo ima da treje jos najmanje 8 godina. Istorijski gledano stotjak godina unazad ovakvi rarovi traju 10tak godina. Tako da 2 je proslo, jos 8 i to je to.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave