NaslovnaNovostiRuska ratna mornarica dobila novu podmornicu Kornštat, naoružanu opasnim raketama Kalibar

Ruska ratna mornarica dobila novu podmornicu Kornštat, naoružanu opasnim raketama Kalibar

Sanktpeterburško admiralitetsko brodogradilište (deo Ujedinjene brodograditeljske korporacije) predalo je ruskim mornaričkim snagama dizel-električnu podmornicu Kronštat (projekat 677, klase Lada).

„Danas smo Pomorskim snagama predstavili podmornicu nove generacije, koja je zasnovana na novim fizičkim principima i koja ima ogromno naoružanje. Tokom ispitivanja, podmornica je potvrdila sve svoje tehničke karakteristike koje je deklarisao proizvođač.

Kronštat će biti prva podmornica u sastavu nove brigade Severne flote“, rekao je glavnokomandujući Mornaričkih snaga admiral Nikolaj Evmenov na svečanosti održanoj u Sankt Peterburgu.

„Podmornice projekta 677, klase Lada, razvijene su krajem prošlog veka. Izgradnja prve podmornice serije, Sankt Peterburg, počela je 1997. godine, a 2010. godine je prebačena u sastav Mornaričkih snaga.

Podmornica Kronštat, čija je izgradnja počela 2005. godine, završena je na osnovu prilagođenog projekta, koji je uzeo u obzir rezultate zabeležene u eksperimentalnom radu prve podmornice ovog tipa“, kaže se u saopštenju brodogradilišta.

Brodogradilište je 2006. godine počelo izgradnju treće podmornice klase Lada, odnosno Veliki Luki. Još dve podmornice projekta 677, Vologda i Jaroslavlj, porinute su u izgradnju u Admiralitetskom brodogradilištu u junu 2022.

podmornica klase lada projekta 667 kronstat
podmornica klase lada projekta 667 kronstat

Prethodno je brodogradilište saopštio da će podmornica Veliki Luki biti predata Pomorskim snagama i tokom 2024. godine.

Prema zvaničnim podacima, podmornica Kronštat je deo četvrte generacije neatomskih podmornica. Namenjena je za borbu protiv podmornica i brodova, zaštitu pomorskih baza, primorskog pojasa i pomorskih komunikacionih puteva, kao i za izvođenje raketnih udara na kopnene ciljeve.

Trenutno su podmornice klase Lada opremljene krstarećim raketama Kalibar, koje je razvio koncern za vazduhoplovnu odbranu Almaz Antej.

Lada klase podmornica imaju deplasman od 1.800 tona i mogu razviti brzinu od 21 čvor. Podmornice, koje karakteriše nizak nivo buke, mogu zaroniti do dubine od 350 metara. Posadu podmornice čini 36 ljudi.

Određeni broj podmornica projekta 636.3 za Tihookeansku flotu je takođe u izgradnji u Admiralitetskom brodogradilištu. Peta podmornica iz serije, Možajsk, isporučena je mornarici u novembru 2023. godine, a izgradnja šeste, Jakutsk, počela je u avgustu 2021. godine.

ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3
ufa podmornica u brodogrdilištu 636.3

Rusija planira 20 podmornica klase Lada

Rukovodstvo Mornaričkih snaga je veoma dugo oklevalo oko donošenja odluke o nastavku izgradnje podmornica ovog tipa, nakon kvarova zabeleženih tokom testiranja prvog predstavnika serije (Sankt Peterburg).

Po svemu sudeći, neki problemi su zabeleženi sa pogonskim sistemom podmornice.

Iako je prvobitno bilo planirano da se izgradi 20 podmornica projekta 677, moguće je da će njihova proizvodnja biti obustavljena nakon završetka prvih pet blokova.

Prema nekim izvorima, u opremu ruske flote u Baltičkom moru biće uvedena treća podmornica projekta B-587 Veliki Luki, koja prolazi kroz pomorska ispitivanja.

Pod ovim uslovima, serija namenjena Severnoj floti biće svedena na četiri podmornice ovog tipa.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibr obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Kalibar lanisranje iz podmornice

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

3 KOMENTARA

  1. Непријатељским морнарицама и војскама се опасно примичу бољи дани !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave