NaslovnaNovostiBudanov: Nešto su osvojili, ali na proleće će ostati bez daha; Tada...

Budanov: Nešto su osvojili, ali na proleće će ostati bez daha; Tada krećemo u novu ofanzivu

Šef ukrajinskih vojnih obaveštajnih službi Kirilo Budanov priznao je da je Rusija uspela da zauzme deo ukrajinske teritorije u poslednja tri meseca.

Budanov je posebno pomenuo grad Avdijevku, gde su ruske snage značajno napredovale, posebno ka jugu i jugoistoku. Budanov je nastavio izjave ukrajinskoj televiziji: Rusija će ostati bez daha na proleće, a Ukrajina će tada krenuti u još jednu kontraofanzivu.

„Trenutno je u toku ofanzivna operacija Ruske Federacije, koja je pokrenuta u novembru 2023. Do sada je prošlo više od dva i po meseca od pokretanja“, rekao je Budanov u intervjuu koji je preneo ukrajinsko glasilo Pravda.

„Međutim, na našu nesreću, Rusi su napravili određeni napredak. A znate i šta se desilo kod Avdijevke“, dodao je šef ukrajinske obaveštajne službe, misleći na borbe u ukrajinskom gradu, gde su ruske trupe napredovale na jug i jugozapad u drugoj polovini januara meseca, navodi “Institut za studija rata” (ISW).

Prema analizi ISW studenata i profesora od utorka, borbe se trenutno vode na severozapadu grada i na jugu. Međutim, američki analitičari ne navode dodatne teritorijalne dobiti za ovaj grad.

Što se tiče teritorijalnih dobitaka Rusije, Budanov je rekao da su to „male teritorijalne dobiti“ s obzirom na ciljeve Rusije. On je napomenuo da Moskva želi da dođe do odbrambene linije Ukrajine duž reke Čorni Jerebec u Harkovskoj oblasti i do administrativne granice Donjecke i Luganske oblasti. Prema njegovim rečima, okupatori, međutim, ovim krajevima „nisu ni prišli”.

„Međutim, njihova ofanziva se nastavlja. Negde u rano proleće biće potpuno iscrpljeni. Trenutno je neprijatelj na potezu, ali (ruska ofanziva) će se završiti i mislim da će naša početi“, zaključio je Budanov.

ISW i Budanov usaglašeni

Institut za proučavanje rata izvestio je u utorak da su ruske snage poslednjih dana postigle taktičke uspehe jugoistočno od Kupijanska na kritičnoj ruti P07 Kupijansk-Svatove u blizini Kročmalne u oblasti Harkova.

vaskrsli budanov
Budanov pored japanskog ambasadora u Kijevu

Analitičari su takođe rekli da Rusi pojačavaju svoje napade severozapadno i zapadno od Krokhmalne prema reci Oskil.

Prema ovom američkom glasilu, ruske snage će moći da ostvare nova taktička dostignuća u regionu Kupijanska i verovatno neće moći da ih pretvore u šire mehanizovane manevre neophodne za značajno operativno napredovanje koje bi im pomoglo u dobijanju dodatne teritorije u regionu Harkova i koje bi dovesti Ruse do administrativnih granica Luganske i Donjecke oblasti. Analitičari dakle, pričaju identičnu priču kao i Budanov.

ISW je takođe potvrdio ruske teritorijalne dobiti jugozapadno od Bahmuta i uspeh ukrajinske vojske, koja je uspela da povrati izgubljene položaje na oko tri kilometra od Horlivke.

Putin: demilitarizovana zona u Ukrajini će biti pomerena na neophodnu sigurnu razdaljinu

Vladimir Putin danas održava sastanak sa zvaničnicima od poverenja koji su podržali njegovu kandidaturu za predsedničke izbore u martu ove godine. Tokom razgovora, ruski lider se dotakao najhitnijih tema na dnevnom redu.

Šef države je posebno rekao da su granatiranje mirnih gradova od strane ukrajinskih oružanih snaga krvavi zločini osmišljeni da skrenu pažnju ukrajinskih građana i zapadnih sponzora sa problema na frontu. Vladimir Putin je rekao da će u Ukrajini biti stvorena demilitarizovana zona takve dubine koja neće dozvoliti neprijatelju da napada gradove.

Poguraćemo demilitarizovanu zonu u Ukrajini. Trebalo bi da bude takva i na takvoj udaljenosti od naše teritorije da bi osigurala bezbednost, mislim na oružje dugog dometa, pre svega stranog porekla, koje ukrajinske vlasti koriste za granatiranje mirnih gradova, rekao je ruski lider.

oboreni il 76
oboreni il 76

Putin se dotakao i teme pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Predsednik je potvrdio da je avion oboren američkom raketom ispaljenom iz PVO sistema Patriot. On je naveo da „ne zna i ne razume“ zašto je Kijev ubijao svoje ratne zarobljenike. Šef države je sugerisao da Ukrajina na ovaj način želi da isprovocira Rusiju na uzvratne akcije.

On je, međutim, naglasio da Oružane snage Rusije deluju selektivno sa visokopreciznim oružjem isključivo u vojne svrhe. Uprkos tragediji, Rusija neće zaustaviti razmenu ratnih zarobljenika. Jedna takva razmena održana je juče. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, 195 ruskih vojnika je spaseno iz ukrajinskog zatočeništva za isto toliko ukrajinskih iz Rusije.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave