NaslovnaNovostiNATO Šengen: Nemačka, Holandija i Poljska potpisale sporazum o brzom raspoređivanju vojske...

NATO Šengen: Nemačka, Holandija i Poljska potpisale sporazum o brzom raspoređivanju vojske ka Rusiji

Pod izgovorom navodne pretnje usled sukoba u Ukrajini, NATO i Evropska unija su počeli da ubrzavaju pripreme u slučaju da izbije direktan vojni sukob sa Moskvom.

Nemačka, Holandija i Poljska potpisale su u utorak sporazum koji ima za cilj “smanjenje birokratije koja sprečava brzo prekogranično kretanje trupa i oružja duž jednog od glavnih koridora koji vode od Severnog mora do istočnog krila NATO-a”.

U scenariju imaginarnog vojnog sukoba sa Moskvom, očekuje se da SAD i drugi NATO saveznici pošalju velika vojna pojačanja preko severnomorskih luka Nemačke i Poljske na istočni front.

To je navodni razlog zašto su i NATO i Evropska unija počeli da ubrzavaju pripreme kako bi što brže mogli da odgovore na agresiju bilo koje vrste Rusije.

Najveća NATO vojna vežba od Hladnog rata – 90.000 vojnika

NATO trenutno izvodi svoje najveće vojne vežbe od kraja Hladnog rata u vežbi Steadfast Defender 2024, u kojoj učestvuje oko 90.000 vojnika.

Govoreći na događaju u Evropskoj odbrambenoj agenciji EU u Briselu, holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je da je od suštinske važnosti da postoje uslovi da se omogući brzo raspoređivanje vojske pre nego što dođe do bilo kakvog potencijalnog sukoba.

“Geografija je ono što jeste. To znači da morate biti u mogućnosti da brzo pređete iz Holandije preko Nemačke u Poljsku,” rekla je ona pre nego što su tri zemlje potpisale pismo o namerama za bližu saradnju u, kako EU naziva “vojnom mobilnošću, projektu otvoren za druge partnere”.

pentagon nazvao poljsku liderom nato a u evropi
Nato snage u Poljskoj

NATO je upozorio svoje članice da previše birokratije ometa kretanje trupa u Evropi, što je problem koji bi mogao da izazove velika odlaganja ako izbije sukob sa Rusijom.

„Ističe nam vreme. Ono što ne uradimo u mirnodopskim uslovima neće biti spremno u slučaju krize ili rata“, rekao je za Rojters krajem prošle godine šef logističke komande NATO-a JSEC, general-potpukovnik Aleksandar Solfrank.

Snage NATO-a i dalje moraju da se pridržavaju niza različitih propisa, od prethodnog obaveštenja tj. najave pre nego što se municija može otpremiti, pa sve do dozvoljene dužine vojnih konvoja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave