Naslovna Novosti Zelenski testira reakciju javnosti: Glavnokomandujući OSU Zalužni smenjen, pa ipak nije

Zelenski testira reakciju javnosti: Glavnokomandujući OSU Zalužni smenjen, pa ipak nije

0
zelenski i zaluzni
zelenski i zaluzni
google news

Izvori ukrajinskih publikacija, čak i portala koji ponekad pružaju dokumentovane informacije, saopštavali su juče tokom večeri da je predsednik Volodimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Valerija Zalužnog.

Trenutno nema zvaničnih informacija o smenjivanju. Serhij Nikiforov, portparol Vladimira Zelenskog, zvanično je potvrdio da Zelenski ipak nije otpustio Zalužnog, pišu odmh potom isti portali.

Jedan od izvora Ukrajinske Pravde iz ukrajinskog CSAT izvestio je: „Njega (Zalužnog) su pozvali i ponudili mu drugo mesto. Možda će otići negde kao ambasador. Odbio je. Nema dekreta (o razrešenju)“.

Prema izvorima, Predsedništvo ipak razmatra ostavku, ali još nema uredbe o razrešenju. Neki od sagovornika publikacije iz Generalštaba Vrhovnog komandanta negirali su smenu Zalužnog.

Izvori u Predsedničkoj administraciji takođe su javili da to nije tačno, a Zalužni je i dalje glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da je informacija o navodnoj „ostavci“ Zalužnog lažna. „Dragi novinari, odmah svima odgovaramo: ’Ne, nije istina’“, navodi se na Telegram kanalu Ministarstva.

zaluzni
zaluzni

Zalujnij odavno daje izjave koje nisu po volji Zelenskog

I ukrajinski i zapadni mediji izveštavali su o navodnom sukobu između glavnokomandujućeg i glavnokomandujućeg. Posebno često su takve informacije počele da se čuju nakon propasti ukrajinske prolećne,letnje pa i jesenje kontraofanzive.

U toku je unutrašnji “rat” između glavnokomandujućeg ukrajinskim vojnim snagama i predsednika Ukrajine, pisao je nemački list Bild. Navodno je, kako je rečeno Bildu, Zalužni je tada savetovao Zelenskog da se izda naređenje da se ukrajinske trupe povuku iz Bahmuta koji je pod konstantnim udarima ruske vojske koja ga okružuje. Međutim, Zelenski je odbio da to uradi.

U leto 2022. savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak je već demantovao glasine o mogućoj ostavci Zalužnog i njegovom prelasku na mesto ministra odbrane.

Glasine su se ponovo pojavile nakon kolumne i intervjua Zalužnog u Ekonomistu, gde je rekao da je rat dospeo u ćorsokak.

U decembru je Volodimir Zelenski rekao novinarima da ima „radni odnos“ sa Zalužnim. „On treba da bude odgovoran za ishod na ratištu kao načelnik zajedno sa Generalštabom, ima mnogo pitanja“, rekao je tada predsednik Ukrajine.

U januaru, Zaluzni je na sastanku u Vrhovnoj radi, tokom kojeg se raspravljalo o nacrtu zakona o novim pravilima vojne obaveze u zemlji, predložio poslanicima da sami odu na front ukoliko nema zamene za vojsku.

zaluzni i bandera na zidu
zaluzni i bandera na zidu

Zelenski je otkazao planirane izbore, a iako sam general nikada nije javno rekao da namerava da uđe u predsedničku trku, glasine o tome da ga se Zelenski boji već odavno kruže Ukrajinom.

Nesuglasice između šefa države i vrhovnog komandanta rezultiraju otpuštanjem ljudi bliskih Zalužnom. Prošle godine je, pored ostalih, ukazom Zelenskog smenjen komandant Snaga za specijalne operacije (SSO) Oružanih snaga Ukrajine, general-major Viktor Horenko.

Zalužni je imenovan za vrhovnog komandanta oružanih snaga od 27. jula 2021. Pre toga je komandovao Operativnom komandom „Sever“, od decembra 2019. godine. Uživa veliki ugled ukrajinske javnosti i smatra se najvišim i ujedno najtalentovanijim oficirom ukrajinskih oružanih snаga.

Porošenko: ukoliko je zaista smenjen Zalužni, ovo je pucanj u jedinstvo Ukrajine

U svom večernjem obraćanju, Zelenski nije rekao ni reč o Zalužnom. Shodno tome, šef kijevskog režima je jasno stavio do znanja da on lično još nije doneo konačnu odluku o Zalužnom.

I indirektno, Zelenski ima priliku da optuži, na primer, svoje protivnike sa Porošenkove političke platforme „za širenje lažnih informacija“. Međutim, sam Porošenko je odlučio da pređe u informativnu ofanzivu.

zelenski
zelenski

On ga je, obraćajući se Zelenskom preko društvenih mreža, pozvao da ili odmah opovrgne glasine o ostavci Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, ili, ako ukaz zaista postoji i već je potpisan, da ga odmah pocepa.

Petro Porošenko iz Brisela: “Ja sam u Briselu i svi su ovde šokirani vestima o smeni vrhovnog komandanta.” Prema Porošenku, ako je Zelenski zaista izdao takav dekret, onda je ovo pucanj u nacionalno jedinstvo Ukrajine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version