NaslovnaNovostiCIA zabranila svojim zaposlenima da čitaju ruske vojne dopisnike na Telegramu

CIA zabranila svojim zaposlenima da čitaju ruske vojne dopisnike na Telegramu

Američka Centralna obaveštajna agencija zabranila je svojim zaposlenima korišćenje ruskog mesindžera Telegram sa radnih računara i ličnih uređaja. Blumberg prenosi ovo pozivajući se na izvore u agenciji.

Kako navodi izdanje, američkim obaveštajcima takođe nije dozvoljeno da ponesu lične mobilne telefone na posao.

CIA je zabranila onima koji analiziraju Rusiju da koriste svoje desktop računare za pristup Telegramu, koji je popularan među ruskim vojnim blogerima. Analitičarima je takođe zabranjeno da unose lične uređaje na radno mesto, primoravajući ih da napuste prostorije CIA-e kada žele da pristupe aplikaciji, piše u publikaciji.

Publikacija podseća da su sada mnogi podaci koji su donedavno bili klasifikovani kao strogo poverljive informacije javno dostupni na internetu.

U prošlosti, špijunaža se bavila tajnama, sada postoji toliko infromacija da su čak i špijuni na mukama da razvrste bitno od nebitnog. Sve se više radi o onome što se krije na vidiku.

Zapanjujuća količina podataka, od objava na Fejsbuku i YouTube klipova do pingova o lokaciji sa mobilnih telefona i aplikacija za automobile, nalazi se na otvorenom internetu, dostupna svima koji pretražuju, navodi autor materijala.

Podsetimo, američka CIA je prošle godine napravila poseban kanal na Telegramu za regrutovanje ruskih državljana. Sadržao je detaljna uputstva za one koji žele da rade za američke obaveštajne službe protiv Ruske Federacije.

Pre samo nekoliko dana, CIA je objavila snimak na ruskom jeziku u pokušaju da izvrši pritisak na ruske obaveštajne operativce da promene stranu i rade kao dvostruki agenti za Vašington.

Video, prvo objavljen na zvaničnom nalogu CIA socijalne mreže X, imao je za cilj ono što insinuira da su ruski patrioti koji rade u obaveštajnoj zajednici i koji se mogu osećati izdanim zbog, kako se navodi, korupcije u elitnim krugovima i nedostataka u opremanju i snabdevanju ruskih oružanih snaga.

Postavljen na melanholičnu, klasičnu muziku, glavni izmišljeni lik snimka je neimenovani 35-godišnji muškarac zaposlen u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi, koji sebe opisuje kao patriotu koji voli Rusiju i koji je nekada služio kao padobranac.

cia usarussia.png copy

Kremlj kaže da se čini sve kako bi se osiguralo da ruska vojska ima opremu koja joj je potrebna da uspe u onome što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini. Iz Moskve su odbacili jeftine optužbe o korupciji kao lažne i reagovali su omalovažavajuće na ovu jeftinu video propagandu.

Peskov je sugerisao da je CIA napravila grešku objavljivanjem videa na platformi X, nekadašnjem Tviteru, zabranjenom u Rusiji i dostupnom samo preko virtuelnih privatnih mreža (VPN), od kojih su mnoge takođe zabranjene.

„Neko treba da informiše američku agenciju CIA da je u našoj zemlji (ruskim društvenim medijima) VKontakte mnogo popularniji od zabranjenog X. I da je publika VKontakta mnogo veća“, rekao je tada Peskov.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave