NaslovnaNovostiAmerički vojnici poginuli u Jordanu usled greške PVO: Dron koji ih je...

Američki vojnici poginuli u Jordanu usled greške PVO: Dron koji ih je napao pomešali sa sopstvenim

Američka protivvazdušna odbrana navodno nije uspela da presretne jurišni dron koji je ubio tri američka vojnika u Jordanu jer je pristigla letelica greškom pomešana sa sopstvenim američkim dronom koji se vraća u bazu, izjavila su u ponedeljak dva zvaničnika.

Kako navodi američko izdanje Volstrit džornala, pozivajući se na svoje izvore, u trenutku napada u vazdušnom prostoru, pored drona koji je napao američke vojnike, bio je i dron vojske SAD koji se vraćao nakon zadatka.

Kao rezultat greške, tri američka vojnika su poginula, a 34 su ranjena. Ovi gubici predstavljaju prva zvanično priznata stradanja američke vojske na Bliskom istoku od strane Vašingtona još od izbijanja neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Američki senator Lindzi Grejem rekao je da bi administracija predsednika Džoa Bajdena trebalo da naredi napad na glavne mete u Iranu.

Bajden pod pritiskom republikanaca

Grejem je ovo rekao kao odgovor na napad dronovima od strane grupa koje podržava Iran. Bajden je nakon napada rekao da će Sjedinjene Države “odgovoriti”, međutim nije rekao kakav se odgovor sprema.

Sa svoje strane, britanski Gardijan prenosi da Džon Kirbi iz Bele kuće nije komentarisao izveštaj da je neprijateljski dron koji je ubio tri američka vojnika mogao biti zamenjen za američki dron.

americke trupe na bliskom istoku
americke trupe na bliskom istoku

Američki senator Lindzi Grejem je jedan od kritičara, koji je izjavio da je „politika odvraćanja Bajdenove administracije prema Iranu doživjela ogromnu neuspeh“.

Oštra retorika

„Bajdenova administracija može da eliminiše sve koje želi grupe podržavane od Irana, ali to neće odvratiti iransku agresiju“, rekao je Grejem, navodi se na sajtu američke stanice CNN.

„Pozivam Bajdenovu administraciju da pogodi značajne mete u Iranu. I to ne samo kao osveta za ubistvo naših vojnika, već i kao sredstvo odvraćanja od buduće agresije“, dodao je on.

Još neki republikanci su pozvali na žestok napad na Bajdena. Predsedavajući Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa Majk Rodžers rekao je da je “odavno trebalo da predsednik Bajden konačno pozove iranski teroristički režim i njegove ekstremističke saveznike na odgovornost”.

Najviši republikanac u senatskom komitetu za oružane snage, Rodžer Viker, otišao je najdalje, pozivajući na odgovor „direktno protiv iranskih ciljeva i njegovog rukovodstva”.

Iran negira umešanost u nedeljni napad

Bajden je rekao da grupe koje podržava Iran stoje iza napada na američku bazu u severoistočnom Jordanu, u kojem su poginula tri američka vojnika, a 34 su ranjena.

Međutim, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani se nije složio, rekavši da Iran nema nikakve veze s tim.

iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada

„Ove tvrdnje su iznete sa specifičnim političkim ciljevima da se preokrene realnost u regionu i takođe ukazuju na to da su pod uticajem trećih strana, uključujući cionistički režim“, rekao je Kanani, prenosi IRNA.

On je za grupe otpora rekao da „ne primaju naređenja od Islamske Republike“, prenosi Rojters.

Umešanost Irana negirala je i iranska misija u Sjedinjenim Državama, koja je u saopštenju napisala da „Iran nema nikakve veze sa napadom na američku bazu”. Američki vojnici poginuli u bazi u Jordanu zbog greške protivvazdušne odbrane.

Da li je Iran suviše tvrd orah?

Nakon napada na američku vojnu bazu al-Tanf, koja se nalazi na granici Sirije, američka vlada je počela da upućuje pozive za direktan udar na Iran, ali su skoro odmah nakon ovih poziva „iranski proksiji“ granatirali još jednu američku bazu u Al-Shadadi.

americke trupe u siriji

Kako navodi Blumberg, odluka da se direktno napadne Iran ili iranski zvaničnici može biti najvažnija odluka Bajdena tokom njegovog predsedničkog mandata, pošto brojni zapadni analitičari sumnjaju u sposobnost američke vojske da se uspešno odupre Teheranu.

Napadi na američke vojne ciljeve na Bliskom istoku su od rata u Gazi postali rutina. Američka vojska je pokazala određenu nesposobnost da se suprotstavi iranskim proksi napadima u regionu, ali ni oružje koje proksi ratnici nije ozbiljno. Američke trupe u regionu nisu zaštićene ozbiljnim, pouzdanim sistemom PVO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave