NaslovnaNovostiSrpska odbrambena industrija razvila preciznu vođenu bombu koja se može lansirati pomoću...

Srpska odbrambena industrija razvila preciznu vođenu bombu koja se može lansirati pomoću bespilotne letelice

Srpska odbrambena kompanija Green Power Turbine Systems predstavila je na međunarodnoj izložbi vojne tehnologije UMEX 2024 u Abu Dabiju, visokopreciznu vođenu bombu PGB-128, namenjenu za lansiranje iz bespilotnih letelica (UAV) i za napad uglavnom na fiksne zemaljske ciljeve.

Bomba PGB-128 ima modularni dizajn i može se pričvrstiti na spoljne nosače bespilotnih letelica usaglašenih sa NATO MIL-STD-8591.

Bomba ima inercijalni i satelitski navigacioni sistem i opciono može biti opremljena infracrvenim ili poluaktivnim laserskim sistemom za navođenje kako bi se poboljšala tačnost municije i pogodili pokretni ciljevi.

Publikacija European Defence Review precizira da je trenutno postalo sasvim očigledno da su bespilotne letelice koje lete malom brzinom ranjive na sisteme protivvazdušne odbrane.

Istovremeno, veoma su pogodni kao avioni preciznog tipa „nosač municije” vazduh-zemlja ili vođene bombe koje se lansiraju izvan područja pokrivanja sistema PVO.

Tako je na izložbi UMEX 2024 predstavljena različita municija ovog tipa, čije prednosti uključuju domet, moćnu bojevu glavu i visoku preciznost. Jedna od ovih municija predstavljenih na istom sajmu je visokoprecizna vođena bomba PGB-128.

Što se tiče dometa precizno navođene bombe PGB-128, sve zavisi od visine sa koje se lansira – 15 km na 2000 m i do 60 km sa visine od 7620 m (istovremeno srpski Jugoimport ukazuje na maksimalan domet od 25 km za ovu nadmorsku visinu, iako je to možda novi izgled predstavljen na izložbi UMEX).

Što se tiče ostalih taktičko-tehničkih karakteristika, dužina bombe je 1,053 m, a raspon krila 1,49 m. Težina je 30 kg, od čega je 18 kg bojeva glava.

pgb 128
pgb 128

Druge ranije iznete informacije ukazuju na to da je ova bomba prvi put predstavljena 2019. godine i da je integrisana i na avione MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Istovremeno, publikacija European Defence Review napominje da je predstavnik kompanije najavio početak razvoja varijante bombe PGB-128 koja se može lansirati sa zemlje, a putanja leta je uspostavljena u dve faze – bomba se podiže u vazduh uz pomoć raketnog bacača, nakon čega krstari uz pomoć sistema krila.

25 KOMENTARA

  1. Umesto da se pruza ruka pomirenja,prave se bombe za medjusobno ubijanje,srecom daleko do proizvodje atomske bombe.
    To smo mi balkanci.
    Nazalost.

  2. HoHoHo,sad će hoholima poslati da testiraju na Braći nam Rusima,ali to je samo biznis ki i rasprodaja Kosova i Metohije sa sve nejači u modernim šiftarskim konc logorima !
    Brava,samo napred !
    Tako treba !!!

  3. Haha pametna bomba.
    Cak i ako je to tacno cela vojska srbije ce imati 2 ili 3 bombe koje nikada nece iskoristiti jer su skupe.

  4. Gospodine predsednice procitajte jedan tekst .napisao ga Srdja Trifkovic vrlo interesantan povodom Kosova i Metohije i vrlo realan.
    Svako ima neku slabu tacku pa razmislite koliko bi nekome to bilo prijatno,zemlja je ugrozena i mi treba da imamo neku opciju da se neko urazumi i da ga nesto zaboli.Pozdrav i podrska

  5. Boga mi lepi komentari . Mi treba da napravimo Terminatora koji bljuje vatru i prdi bojni otrov . Jos koliko li ce dece da ostanu sirocad zbog ratne tehnologije i bolesne politike i propagande ….

  6. SAMO LEPO RAZGOVARAJTE.BEZ PREPIRKI. SVAKO IMA PRAVO NA KOMENTAR. NA KRAJU KRAJEVA OD TE EVROPE I ZIVIMO. DA LI NEKO ID VAS MOZE DA IBEZBEDI TOLIKO TADNIH MESTA AKO EVROPA ODE OD NAS.

    • Nepismenjakovici neznaju staje rat strategija itd nazalost tate hrane majke pokrivaju da sinovi ne ozebu bez obzira gdesu bili i stasu radili toje to ukratko

      • Де мање цугај ракију и седи да научиш граматику (не улазим у суштину твог комента) – ове речи се писмују одвојено: не знају, на жалост, где су, шта су, итд. Позз…!

    • Mi ne zivimo od EU ,nego od svog rada, i od zajednickog interesa. Da nisu EU firme, bile bi neke druge. Poenta je sto se neko setio da u ovoj zemlji ,ovom narodu treba posao, i iznasao nacin da dovede firme iz celog sveta, a oko 60/ iz EU.

  7. Nema načina da se PGB integriše na Mig bez značajnih izmena SUV. Znamo da takve izmene nisu izvedene.
    Za napad na zemaljske ciljeve Mig može da koristi samo “glupe” bombe i kasetne rasipače.

  8. Sad smo bas opasni, samo nam jos fali dron sa kojeg moze da se lansira, da pitamo nepriznate kosovare da nam pozajme njihov barjaktar.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave