NaslovnaNovostiNovi rat na pomolu: Izraelska vojska gomila trupe na frontu sa Libanom...

Novi rat na pomolu: Izraelska vojska gomila trupe na frontu sa Libanom usred izveštaja o mogućoj invaziji

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su 27. januara da povećavaju svoju spremnost na frontu sa Libanom, objavivši snimke sa nedavnih „intenzivnih“ vežbi obuke koje je izvela 226. rezervna padobranska brigada.

„U okviru procesa povećanja spremnosti na severnoj granici, Severna komanda je prošle nedelje održala intenzivne treninge kako bi ojačala kompetenciju i spremnost za trenutak donošenja odluke“, navodi se u saopštenju ID.

226. brigada, u sastavu 146. divizije, sa borbenim inženjerima, tenkovima, artiljerijom i drugim pešadijskim snagama, izvela je vežbe simulirajući borbe u urbanim sredinama koje su više primenljive na Liban, usred zimskog vremena, navodi ID.

Od izbijanja izraelskog rata u Pojasu Gaze pre više od tri meseca, Hamas i njihovi saveznici u Libanu, uključujući Hezbolah i nekoliko drugih palestinskih oružanih frakcija, napadaju severni Izrael skoro svakodnevno.

Do sada su granični sukobi odneli živote 15 Izraelaca, uključujući devet vojnika ID, i više od 200 drugih ljudi na libanskoj strani, uključujući 160 boraca Hezbolaha.

Izraelske vežbe su usledile usred straha od dalje eskalacije Izraela protiv Libana. Vašington post je 19. januara izvestio da Izrael gleda na rok do kraja januara za postizanje dugoročnog diplomatskog sporazuma sa Libanom, ali će verovatno eskalirati borbu sa Hezbolahom ako dogovor ne bude obezbeđen.

Kasnije, 27. januara, LBCI je izvestio da obaveštajni podaci koje su prikupile velike globalne sile ukazuju da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu spreman da pokrene rat protiv Libana.

Cilj rata biće prisiljavanje Hezbolaha da se pridržava Rezolucije Ujedinjenih nacija 1701, koja poziva grupu da se povuče oko 30-40 kilometara od izraelske granice. Prema libanskom emiteru, neimenovana arapska nacija dala je obaveštajne podatke Hezbolahu.

Sa ovim razvojem događaja, očekuje se da će februar biti ključni mesec za Liban. Izaslanik Sjedinjenih Država Amos Hohštajn i francuski izaslanik Žan-Iv Le Drijan, koji su predvodili napore za deeskalaciju tenzija između Izraela i Libana, posetiće Bejrut početkom meseca.

Međutim, malo je verovatno da će Hezbolah napraviti kompromis. Zvaničnici grupe su više puta rekli da će deeskalacija biti moguća tek nakon završetka rata u Gazi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave