Naslovna Novosti Grčka će prebaciti „zastarele“ sisteme naoružanja Ukrajini nakon što su im SAD...

Grčka će prebaciti „zastarele“ sisteme naoružanja Ukrajini nakon što su im SAD odobrile prodaju F-35

4
grcka nudi kijevu svoj s 300 pvo u zamenu za americke sisteme patriot
s-300
google news

Grčka je odobrila transfer zastarelih sistema naoružanja Ukrajini, prenosi RBC-Ukrajina, pozivajući se na Kathimerini. Odluka je doneta nakon što su SAD odobrile prodaju borbenih aviona F-35 Grčkoj u vrednosti od 8,6 milijardi dolara.

Prema izvoru, grčkim vlastima je naloženo da prebace u Ukrajinu opremu koju grčka vojska više ne koristi.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ponudio je Grčkoj da prebaci ili proda oružje u zamenu za finansijsku pomoć Vašingtona u iznosu od 200 miliona dolara. Među sistemima naoružanja koji su u upotrebi u Grčkoj i potencijalno dostupni za transfer su sistemi PVO Tor, Osa, S-300, protivvazdušni topovi ZU-23-2, kao i municija za ove sisteme.

Tokom letnje posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Grčkoj, on je pomenuo da će Atina obučavati ukrajinske pilote za lovce F-16 i izrazio nadu u grčku podršku u oblasti protivvazdušne odbrane u Crnom moru.

Prema izvorima iz grčkih medija, Atina takođe planira da obustavi finansiranje programa podrške i održavanja protivvazdušnih raketnih sistema sovjetskog tipa, pod pretpostavkom da će se u budućnosti prebaciti u Ukrajinu.

Sjedinjene Države su u pregovorima sa Grčkom o prodaji 75.000 artiljerijskih granata svoje vojske u okviru napora da se snabde Ukrajina.

O prebacivanju grčkog sistema S-300 u Ukrajinu se prvi put pričalo decembra 2022. godine. Grčka je tada uverila Rusiju da je „svesna“ svoje obaveze da se uzdrži od prebacivanja raketnih sistema zemlja-vazduh S-300 u druge zemlje, izjavio je 28. decembra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

s-300
s-300

Ministar spoljnih poslova Rusije je tada naglasio da Moskva pažljivo prati pridržavanje Grčke svojih ugovornih obaveza. Lavrov je napomenuo da tadašnji izveštaji ukazuju da je Grčka spremna da prebaci svoje S-300 u Ukrajinu.

Prema uslovima sporazuma, Grčka nema pravo da prenese S-300 bilo kome bez dozvole Rusije. Prethodno je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla da bi isporuka sistema S-300 Kijevu bila „grubo kršenje” međuvladinih sporazuma između Rusije i Grčke o vojno-tehničkoj saradnji i isporuci vojne robe.

S-300

S-300 je sovjetski PVO raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

S-300 ima kopnenu i pomorsku verziju. Jedna od kopnenih verzija, S-300PS/S-300PM, jedina je iz serije koja lansira rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom. Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

Pogodak S-300 na udaljenosti od 217 km

Jedna verzija, S-300V4, dospela je na mnoge naslovne strane u ruskim medijima. Oni tvrde da je upravo ova raketa oborila dva ukrajinska aviona – Su-24 i S-27, odgovornih za nekoliko bombardovanja ruskih ciljeva u Belgorodskoj oblasti.

zastrasujuci snimak prikazuje ruskog vojnika kako puca na lansere raketa s 300

217 km je domet na kome su dve rakete pogodile dva borbena aviona. Ovo je „rekord za Rusku Federaciju“, pisali su mediji, podsećajući da je poslednji put S-300 pogodio metu na udaljenosti od 150 kilometara.

S-300PS

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

4 KOMENTARA

  1. Ha! Svi daju svoj otpad Ukrajini! Ekološke države nema šta! Treba i pare za reciklažu, tako da će Ukrajina biti glavna za deponovanje “sekundarnih sirovina”, ujedno i prva zemlja sa brojem grobnica! “Dolina kraljeva” će biti potpuno neatraktivna destinacija! Pitmramide? Zastarelo i ofucano! Biće interesantna dolina uništenih tenkova, i ostale vojne tehnike!

  2. Уместо да се боре да не гину Украинци и Руси они се боре да дају ново оружије да се што више страда…Вредности ДЕМОНКРАТИЈЕ-ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ТО…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version