NaslovnaNovostiUkrajinski HIMARS ne prašta: Objava na internetu dovela do smrti 40 ruskih...

Ukrajinski HIMARS ne prašta: Objava na internetu dovela do smrti 40 ruskih operatera dronova

Ukrajinske snage napale su poligon u Donjeckoj Narodnoj Republici koristeći američke raketne sisteme HIMARS. Prema portalu „Rusko proleće“, napad se dogodio u Ilovajskoj oblasti, nedaleko od sela Pokrovka, a poligonu vp. 78528 (21. divizija PVO ?) gde je u toku bilo ispitivanje operatera FPV dronova.

Ukrajinski izvori navode da je do udara došlo u sredu, 24. januara oko 15:00 časova.

Prijavljeno je da je tokom ovog incidenta poginulo nekoliko ljudi. Ukrajinci su nešto precizniji, navodeći 24 poginula i 4 ranjena kursanta.

Informacije o ovom slučaju prvi je objavio ratni reporter Vladimir Romanov, napominjući da je krivac za tragediju nedozvoljeno curenje informacija.

„Načelnik kurseva u okviru projekta „Sudnji dan“ (Sudoplatov) sa pozivnim znakom „So****n“, bez ikakve provere je, preko Interneta, nepoznatim ljudima – potencijalnim kursistima, poslao koordinate mesta obuke kako bi ga lakše našli. Umesto učesnika obuke stigli su HIMARSI“ izjavio je Vladimir Romanov.

Kasnije je ovu informaciju preneo i oficijelni sajt TV kanala „Cargrad“.

Organizatori ispita, tzv. „Sudoplatovci“,  potvrdili su pogibiju svojih prijatelja i saboraca, izrazivši saučešće porodicama i prijateljima nastradalih. Istovremeno, izneli su nameru da osvete svaku smrt.

„Nećemo mnogo pisati pošto smo sada u žalosti i tugujemo. Izgubili smo prijatelje i drugove. Izjavljujemo saučešće porodicama i prijateljima. Odgovorićemo za sve. Zahvalni smo našim ljudima na podršci. Naši su oni koji su bili i koji su tu uz nas i u radosti i u tuzi.

„Svi drugi koji koriste zlonamerne komentare da bi dobili neki klik više pišući o tragediji koja se dogodila, u ovom slučaju rade za neprijatelja, i njih ne smatramo našima“, navodi se u poruci.

Naglašavamo da u vezi sa ovim događajem nije dato nikakvo zvanično saopštenje  ali se vest munjevito preneli svi ruski i ukrajinski elektronski mediji.

Ovaj incident izazvao je oštru reakciju specijalnih snaga Južnog vojnog okruga. Navodno, odmah su započeli aktivna dejstva u cilju adekvatnog odgovora na ukrajinski udar. Opet prema portalu „Rusko proleće“, vojnici specijalnih snaga poslali su video materijale koji demonstriraju njihove operacije uništavanja pešadije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Artjomovska.

Video prikazuje kako specijalne snage koriste municiju dizajniranu za bacanje iz bespilotne letelice. Kako kažu borci, nameravaju da narednih dana pojačaju aktivnost na frontu u znak sećanja na poginule saborce.

operater drona
operater drona

Ogorčenje specnaza svakako je opravdano. No, niko jasno ne ukazuje na krajnju neodgovornost i nemarnost „So****na“, koji  je praktično „na tacni“ Ukrajincima servirao položaj na kome se vrši obuka rukovalaca dronova. Ovo govori da ruska strana još uvek u dovoljnoj meri ne shvata značaj savremenih sistema praćenja i presretanja.

Nije dovoljno samo zabraniti mobilne telefone u zoni aktivnih dejstava; krajnje pažljvo treba birati svaku reč koja se uputi bilo kojom vrstom elektronskih sredstava komunikacija.

Za vreme svetskih ratova postojali su plakati „Neprijatelj nikada ne spava“ i „Pazi, neprijatelj sluša“. Od 1945 do danas nišra se nije promenilo – samo neprijatelj sada bukvalno sve čita i sluša.

8 KOMENTARA

  1. Шта рећи на ово. Знаш да могу да те погоде и ти се сликаш. Види се да су исти народ. Глупави до бола, а још кад имају идиоте на власти резултат је ово.

    • Opet neoprezne aktivnosti i nedostatak pažnje i opreznosti u toj posebno opasnoj zoni za grupisanje ljudstva i tehnike(oko 70km od linije fronta),bez obavezne pokrivenosti neophodnih PVO sredstava! PS.Nadam se da su gubici manji od onih koje navodi Ukrajinska strana.

  2. Gotivim Ruse sto znaju da budu toliko glupi, nisam skontao jel su poslali pozivnicu ko za rodjendan ili open parti pa ko “doleti”

    • Nema ih kao Kineza, ni blizu. Rusa ima možda kao 1/10 Kineza, ako uzmemo u obzir da je broj stanovnika Rusije oko 145-150 Miliona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave