Naslovna Novosti Pronađene obe crne kutije oborenog Il-76; Ukrajina upozorena na let Il-76 15...

Pronađene obe crne kutije oborenog Il-76; Ukrajina upozorena na let Il-76 15 minuta pre polaska, tvrde Rusi

1
oboreni il 76 1
oboreni il 76 1
google news

Šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov rekao je da je Ukrajina zvanično upozorena na plan leta ruskog vojno-transportnog aviona Il-76, 15 minuta pre njegovog polaska. Prema njegovim rečima, informacije su prenete ukrajinskoj strani i potvrđene u Glavnoj obaveštajnoj upravi Oružanih snaga Ukrajine.

Kartapolov je naglasio da je ukrajinska strana zvanično upoznata sa predstojećim transportom zarobljenika namenjenom razmeni, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu na granici Belgorodske i Sumske oblasti.

Uprkos tome, vojni transportni avion Il-76 oboren je u sredu 24. januara iznad Belgorodske oblasti od strane ukrajinskih oružanih snaga.

U avionu je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika, šest članova posade i tri osobe u pratnji, svi nastradali. Kremlj je incident opisao kao monstruozni čin Kijeva, dakle ubijanja sopstvenih građana, koji su uskoro trebali da se vrate kući.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov uzdržao se od komentara o mogućnosti nastavka razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Departman je takođe naglasio da je Kijev bio upoznat sa transportom ukrajinskog vojnog osoblja za razmenu, koja je trebalo da se obavi istog dana na granici Belgorodske i Sumske oblasti.

Otkrivene obe crne kutije oborenog Il-76

Na mestu pada ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti pronađene su obe crne kutije koje su u dobrom stanju, izvestio je predstavnik hitne pomoći u intervjuu za RIA Novosti.

Pronađeni snimači leta, uključujući snimač podataka o letu i diktafon, nalazili su se u zadnjem delu aviona i već su predati istražiteljima na analizu.

Incident se dogodio u sredu, 24. januara, kada su Oružane snage Ukrajine (OSU) oborile Il-76 iznad Belgorodske oblasti. U avionu je bilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji su planirani za razmenu, kao i šest članova posade i tri osobe u pratnji. Niko nije preživeo napad.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, pre pada zabeleženo je lansiranje dve protivvazdušne rakete sa teritorije Harkovske oblasti Ukrajine.

Zelenski insistira na međunarodnoj istrazi o pogibiji ukrajinskih ratnih zarobljenika u Il-76

Kijev insistira na međunarodnoj istrazi o incidentu sa uništenjem aviona Il-76, koji je prevozio ratne zarobljenike Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je predsednik Ukrajine Zelenski.

“Pozvao sam Umerova, Zalužnog, Šaptala, Budanova i Maljuka – izveštavali su o situaciji sa avionom i razmenom. Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima svojih rođaka i sa emocijama našeg društva.

Sve jasne činjenice moraju biti utvrđene. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se avion srušio na rusku teritoriju, van naše kontrole. Činjenice su sada ključne”, rekao je Zelenski.

On je dodao da Glavna obaveštajna uprava i SBU istražuju okolnosti pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

“Nema znakova da je u avionu Il-76 bilo toliko ljudi”, rekao je Dmitro Lubinec, komesar za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine.

„Prema mojim informacijama, ne mogu afirmativno da kažem da je tamo zaista bilo ratnih zarobljenika. Na osnovu analize fotografija i video snimaka koje smo videli na internetu, da li je tamo bilo tela – opet, nisam stručnjak – ali ako su Rusi imali bilo kakve fotografije ili video snimke naših ratnih zarobljenika, već bi ih koristili. Nismo videli nikakve znakove da je u avionu bilo toliko ljudi – državljana Ukrajine ili nedržavljana Ukrajine“, dodao je ombudsman.

Čini se da je propaganda, u okviru koje je dan ranije objavljeno da je ruski transportni avion oborila protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine, dotakla dno.

Ne treba biti sjajan analitčar da pretpostavite da Rusija uništava sopstveni transportni avion sa ruskom posadom, sa predstavnicima njihovog Ministarstva odbrane i fonda za razmenu, ne samo da je neisplativo, već i potpuno suludo.

dnevnik ukajinska pravda
dnevnik ukajinska pravda

Sve se više čini da je Kijevu, u pozadini loše situacije na frontovima, bila potrebna bar neka vrsta pobede, te su očitno požurili sa dejstvovanjem. Takođe, prema pisanju medija, čini se da je Zapad, koji je na zahtev Ruske Federacije odbio da održi hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, ostao zatečen događajem.

Francuska, koja predsedava Savetom, odbila je zahtev Moskve, te će sada Savet bezbednosti UN raspravljati o tragediji na nebu iznad Belgorodske oblasti tek u noći 26. januara. Rusija je stava da se na taj način Ukrajini daje vreme da nađe objašnjenje za ono što se dogodilo.

1 KOMENTAR

  1. Без обзира на све али није ли мало чудно, или неозбиљно, да Руси шаљу обавештење 15 мин. пре поласка авиона, ко може из централе за 15 минута дојавити на тако широки фронт да долази авион са том наменом, па иако дојави главној команди ПВО треба бар 15 мин. да се о томе упознају све посаде ПВО и издају неопходна наређења. То обавештење је требало ићи бар 1 сат раније пред полетање авиона.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version