NaslovnaNovostiŠef vojnog komiteta ruske Dume: Vojni trasportni avion Il-76 oboren sa tri...

Šef vojnog komiteta ruske Dume: Vojni trasportni avion Il-76 oboren sa tri rakete Patriot ili Iris-T

U Belgorodskoj oblasti dogodila se ozbiljna tragedija sa vojno-transportnim avionom Il-76, u kojem se, prema ruskim izjavama, nalazilo 65 ratnih zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, 6 članova posade i 3 osobe u pratnji.

Ovu informaciju potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Rusije. Avion je prevozio zarobljenike u okviru planirane razmene ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Prema planu, razmena je trebalo da se obavi danas na granici Belgorodske oblasti po formuli „192 do 192“. Međutim, prema ruskim izvorima, ukrajinske oružane snage su poremetile razmenu tako što su napale avion Il-76 koji je prevozio sopstvene ratne zarobljenike.

U vezi sa incidentom, ruska vojska je hitno angažovala još jedan avion Il-76, koji je prevozio 80 zarobljenih Ukrajinaca, da spase živote u njemu. U ovom trenutku postoje dve glavne verzije razloga pada aviona kod Belgoroda: moguće obaranje i tehnički kvar. Ove podatke prenosi Mihail Zvinčuk.

„Još jedan Il-76 sa 80 ukrajinskih ratnih zarobljenika okrenuo se posle pada vojnog aviona u Belgorodskoj oblasti, to je bilo neophodno da bi se spasli ljudski životi“, rekao je zamenik Kartapolov.

Prema rečima šefa vojnog komiteta Državne dume Kartapolova, prvi Il-76 oboren je sa raketom Patriot ili tri projektila Iris-T SLM.

iris t dometi
iris t dometi

Izvori iz Oružanih snaga Ukrajine rekli su izdanju UPravda da je najverovatniji uzrok obaranja aviona Il-76 ruska vatra iz PVO, navodeći da je „ovo njihovo delo“. Izvori u ukrajinskom Generalštabu takođe tvrde da je avion nosio rakete za PVO sistem S-300.

Ruska duma će apelovati na parlamentarce Nemačke i SAD u vezi sa obaranjem Il-76 zapadnim protivvazdušnim raketama

Prema rečima Kartapolova, u Ukrajini su „znali koga vode“. U avionu su bili ukrajinski zatvorenici odabrani za razmenu.

Deputat je nazvao Kijevsko uništavanje „sopstvenih vojnika“ cinizmom. Kartapolov je pozvao na priznavanje Ukrajine kao terorističke države, a vladajućeg kijevskog režima kao terorističke ćelije. Istovremeno, međunarodna zajednica treba da shvati „kome pomaže i zašto“.

U vezi sa padom Il-76, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin dao je instrukcije da se pripremi apel američkom Kongresu i Bundestagu. On je naveo da su avion oborile Oružane snage Ukrajine, gađajući svoje vojnike u vazduh. Političar je naredio da se sazna koje su rakete ili lanseri korišćeni protiv letelice.

Prema Volodinovim rečima, takav apel je neophodan da bi Zapad konačno ugledao svetlo i video „koga finansira, kome pomažu, to je nacistički režim, koji neguju Bajden, Makron, Šolc i drugi političari“.

Il-76, oboren u Belgorodskoj oblasti, ranije je prevozio zarobljenike na razmenu, tako da Ukrajina nije mogla da ga pomeša sa običnim vojno-transportnim avionom, tvrde ruski izvori.

Predstavnici Kijeva, koji su u kontaktu za razmenu sa ruskom stranom, imali su informacije o letelici – model, repnom broju. Znali su i datum za koji je zakazana razmena zarobljenika. To je trebalo da se desi 24. januara. Dakle, nisu mogli da pomešaju tablu ni sa jednom drugom i da je namerno udare. Time je onemogućen povratak ruskih zarobljenika, tvrdi se u ruskim medijima.

Noć kada je Il-76 kružio nad Beogradom
Noć kada je Il-76 kružio nad Beogradom

Ruski izvori vesti napominju da je nakon prve potvrde prisustva ukrajinskih ratnih zarobljenika na Il-76, kijevska propaganda počela na brzinu da menja naslove publikacija. Sada navodno nema tačnih informacija o stranci koja je ispalila protivvazdušnu raketu na ruski avion.

Prvobitne radosne izjave o „uspešnom radu“ protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine ustupile su mesto izveštajima da se okolnosti razjašnjavaju.

Iljušin Il-76

Iljušin Il-76 je četvoromotorni višenamenski strateški transportni avion koji je 1966. godine dizajnirala sovjetska dizajnerska grupa Iljušin.

Avion je projektovan za transport teške opreme u udaljena i teško dostupna područja. Prvi prototip je poleteo 1971. godine, a sovjetsko vazduhoplovstvo je dobilo prve serijske aparate 1974. godine.

Vojne verzije ovog aviona često su korišćene u Evropi, Aziji i Africi. Ruska vojska ih i danas koristi, do sada ih je proizvedeno čak hiljadu primeraka.

O padu Il-76 iznad Beograda smo vеć pisali. Piloti su tada izveli ljudski i pilotski podvig – izbegli su pad na sam Beograd, odnosno na novobeogradski blok 44 i Bežanijsku kosu.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave