NaslovnaNovostiRusi ponovo udaraju: Masivne talase raketa lansirali bombarderi Tu-95MS i Tu-22M3, ali...

Rusi ponovo udaraju: Masivne talase raketa lansirali bombarderi Tu-95MS i Tu-22M3, ali i avioni Su-34

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su ujutru 23. januara 2024. godine ruske trupe izvele novi kombinovani napad krstarećim raketama iz vazduha i balističkim raketama sa zemlje na teritoriju Ukrajine.

Prema rečima ukrajinskih vojnih predstavnika, strateške raketne platforme ruske vojske poletele su sa aerodroma oko 06:00, kada je u vazduh podignuto do 12 bombardera Tu-95MS.

Nakon aktiviranja ruske strateške avijacije, širom Ukrajine je objavljena uzbuna za vazdušni napad. Oko 06:20 Vazduhoplovstvo Ukrajine izvestilo je o lansiranju prvih krstarećih raketa vazdušno lansiranih.

Istovremeno, kopneni raketni kompleksi Iskander pogodili su ukrajinska vojna postrojenja u Harkovu. U gradu se čulo najmanje pet eksplozija.

Ukrajinska strana je oko 07:00 izvestila da su se vazdušnom udaru pridružili bombarderi dugog dometa Tu-22M3 i frontalni bombarderi Su-34. Ovaj poslednji je raketama H-59 pogodio ciljeve u regionu Poltave.

Kasnije se broj bombardera strateške avijacije koji su učestvovali u vazdušnim napadima povećao na 20, uključujući 15 Tu-95MS i 5 Tu-22M3.

Ruske krstareće rakete primećene su iznad Kijeva, Čerkaske i Poltavske oblasti i nastavljaju da se kreću u vazduhu.

Drugi talas raketa ušao je u vazdušni prostor Ukrajine, dok je prvi nastavio da kruži iznad ukrajinske teritorije, primoravajući sistem protivvazdušne odbrane da troši skupe i retke protivvazdušne rakete.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
tu 22m3m

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su neke od krstarećih raketa lansirali strateški bombarderi Tu-95MS iz oblasti Kaspijskog mora.

U međuvremenu, ukrajinski izvori počeli su da izveštavaju o vazdušnim napadima na Kijev, gde je prijavljeno nekoliko eksplozija. Za sada se zna da su pogođene oblasti Brovari i Borispil, ali nisu saopšteni drugi detalji.

Nakon nove taktike ruske vojske, Kijev je pogođen raketama koje su prvo krenule ka zapadnim regionima, a zatim promenile kurs i vratile se u ukrajinsku prestonicu.

Istovremeno, izvršeni su udari na grad Pavlograd, gde je gađan aerodrom ukrajinske vojske, ali i na druge lokacije u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Nekoliko ruskih izvora sugerisalo je da su novi vazdušni napadi odgovor ruske strane na ukrajinski skorašnji napad na pijacu u Donjecku.

Rusi nastavljaju seriju masovnih raketnih napada na teritoriju Ukrajine, započetih krajem decembra 2023. godine, a izvode se sa frekvencijom od jednog udara na svakih 4-6 dana.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je sa zakašnjenjem objavilo izveštaj o ruskom napadu tokom jutra. Prema nekim ruskim izvorima, ovo bi mogao biti najveći napad u poslednje vreme. U proseku, najnoviji udari ruske vojske uključivali su upotrebu 40-50 projektila.

1 KOMENTAR

  1. Тачно тако како сте написмовали – одговор за побијене цивиле у Доњецку. Да им не буде још горе ако наставе тако, али то је тај дрчни Укроген и мрзжња на Русе одавно, а разлика између њих и Руса је само нешто мало у језику (ко ми и тзв. Хрвати).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave