NaslovnaNovostiNemačko-britanski inženjerijski bataljon dobio najnoviji podvodni dron Sonobot 5

Nemačko-britanski inženjerijski bataljon dobio najnoviji podvodni dron Sonobot 5

Nemačko-britanski amfibijski inženjerski bataljon 130 u Mindenu, u severnoj Nemačkoj, dobio je najnoviji podvodni dron Sonobot 5.

Prema Bundesveru, dvonacionalni pontonjerijski inženjerski bataljon opremljen je efikasnim i preciznim sredstvima za istraživanje vodenih tijela.

Sonobot 5 je sonar bez posade koji pluta na površini vode. U pitanju je najbrži plutajući bespilotni sonar na svetu, što ga čini idealnim za merenje i operacije pretraživanja u jezerima, kanalima i raznim mogućim scenarijima.

Ova tehnologija omogućava korisnicima da precizno mere i procene vojno planirane prelaze. Sa dronom, oni mogu da otkriju i precizno lociraju potopljene objekte poput krhotina, mina, plićaka ili značajnih prepreka unutar plovnih puteva.

Precizan, fleksibilan, svestran i vojno robustan, Sonobot 5 može da se transportuje, sklapa i upravlja od strane jednog vojnika. Daklem, on je specijalizovana platforma dizajnirana posebno za hidrografsko istraživanje u unutrašnjim vodama.

U tradicionalnom premeravanju vodnih tela, poznatom kao batimetrija, površina Zemlje, zajedno sa prirodno i veštački povezanim objektima, pažljivo se meri i opisuje – zadatak u kojem Sonobot 5 briljira. Štaviše, može uživo i veoma precizno da prikaže vodeno dno koristeći sonar za bočno skeniranje.

sonobot 5 dron
sonobot 5 dron

Ovaj lagani, daljinski kontrolisani i modularni sistem merenja pruža pionirima svestranost, omogućavajući im da prilagode Sonobot tako da odgovaraju njihovim specifičnim zahtevima misije.

Pukovnik Florian Loges, komandant nemačko-britansski Pionierbrückenbataillon 130, naglasio je značaj integracije Sonobota 5: „Za nas, pionire Mindena, usvajanje Sonobota 5 označava jednu ključnu sposobnost: sposobnost digitalnog, brzog i tajnog istraživanja i merenja vodenih prelaza. Štaviše, rezultati istraživanja u realnom vremenu sada mogu biti dostupni odgovornim vojnim komandantima.”

Ranije su vojnici merili vodene površine pomoću gumenog čamca i uređaja za snimanje dubine vode (WaTAG). WaTAG je bio pričvršćen za telo čamca i koristio je sonar za snimanje profila reke. Nakon toga je odštampan snimljeni profil vodnog korita.

Ovaj dron je pružio informacije o dubini vode i preprekama u vodi. Na osnovu ovih rezultata izviđanja, vojnici su odlučili da li će na toj lokaciji uspostaviti prelaz i koje sredstva uposliti.

Kao deo podrške Ukrajini, Nemačka je takođe isporučila ovoj zemlji dronove Sonobot 5.

Sonobot 5 proizvodi nemačka kompanija EvoLogics GmbH. Proizvođač ističe inteligentan i visoko integrisan dizajn Sonobota 5.

Opremljen robusnim potisnicima i baterijom koja omogućava ceo dan rada, Sonobot 5 se smatra jednim od najmanjih i najprikladnijih autonomnih plovila pogodnih za profesionalnu upotrebu sonara sa više zraka.

1 KOMENTAR

  1. I šta ćete sa time napasti Srbiju majmuni odvratni samo mislite na ratove G.Bog vidi sve lepo kažnjava evo vam smete svaki dan nešto novo jednom sneg poplave hurikani zemljotresi kad dodje ona najveća kazna,ću da slavim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave