NaslovnaNovostiCrni dan za ID: čak 10% od ukupnih žrtava izraelskih vojnika u...

Crni dan za ID: čak 10% od ukupnih žrtava izraelskih vojnika u Gazi, stradalo juče

Juče, tokom kopnene operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze, poginuo je 21 izraelski vojnik.

Prema The Times of Israel, broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi porastao je na 219 od početka rata sa pokretom Hamas. Dakle prema ovim statistikama, samo u ponedeljak, izraelske snage su zabeležile 10% ukupnih gubitaka među svojim vojnicima.

Većina njih je stradala u eksplozijama u dve zgrade juče, 22.1.2023. godine. Operacije spasavanja trajale su nekoliko sati, prenosi The Times of Israel, pozivajući se na izjavu vojske.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari objasnio je da su se eksplozije dogodile u centralnoj Gazi, u blizini pograničnog sela Kisufim.

Prema njegovim rečima, vojnici su delovali na području oko 600 metara od granice, gde su uništavali Hamasove instalacije.

„Koliko saznajemo, oko 16 časova teroristi su iz raketnog bacača gađali tenk snaga bezbednosti, a istovremeno je došlo do eksplozije na dve dvospratnice. Zgrade su se srušile kao rezultat ove eksplozije, dok je većina snaga bila unutra i u blizini“, rekao je on.

Danijel Hagari je naveo i da su zgrade eksplodirale verovatno kao posledica eksploziva koji su tamo postavile izraelske snage da ih sruše, a istraga u ovom slučaju je još u toku.

Spasilačke ekipe radile su nekoliko sati na oslobađanju žrtava iz srušenih zgrada.

Sa druge strane, intenzivni sukobi se idalje odvijaju dok ID pokreće veliku ofanzivu u zapadnoj oblasti Kan Junis u južnom pojasu Gaze. Predvođene 98. divizijom, četiri brigade su započele operaciju vazdušnim udarima na lokacije Hamasa.

Cilj je da se demontira Hamasova vojna struktura u regionu Kan Junis.

Kopnene trupe iz odreda komandosa, padobranaca, Givatija i 7. brigade su navodno eliminisale oko 50 Hamas operativaca, uključujući komandante. Vojnici su opkolili i počeli da manevrišu ka izbegličkom kampu Kan Junis, gađajući ključne položaje Hamasa.

Očekuje se da će ofanziva trajati nekoliko dana, na udaru su uporišta, ispostave i infrastruktura. U toj oblasti ima značajan broj civila, a ID tvrdi da su svesni njihove lokacije, zajedno sa bolnicama, sa ciljem da se minimizira šteta tokom operacija, koja se do sada po brojnim parametrima pokazala kao kolosalna.

2 KOMENTARA

  1. Pa jedino ako su im ostali vaskrsli, nagledao sam se snimaka jos kad je poceo napad okupatora da su ih ovi tamanili ko zek iz rupa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave