NaslovnaNovostiZa šta se Rusija sprema na duži rok? „Korišćenje dronova“ moglo bi...

Za šta se Rusija sprema na duži rok? „Korišćenje dronova“ moglo bi da postane predmet u ruskim školama

Prema podacima ruskog sistema za pretragu i analizu Tenderplan, 2023. godine škole i fakulteti u 52 regiona (61% od ukupnog broja konstitutivnih subjekata Ruske Federacije) pristupili su veb stranici državnih nabavki za kupovinu bespilotnih letelica za obrazovne svrhe u iznosu od oko 1,2 milijarde rubalja (13 miliona evra).

Na kraju godine, od 270 raspisanih postupaka javnih nabavki, završeno je nešto više od polovine (142) u ukupnom iznosu od pet miliona dolara, dok je još 12 tendera u vrednosti od 266 hiljada evra poništeno kupaca.

Kremlj je već stvorio pravni i institucionalni okvir

Do povećanja interesovanja obrazovnih institucija za kupovinu dronova došlo je nakon objavljivanja, u novembru, nacrta uredbe Ministarstva prosvete, koja podrazumeva uvođenje u studije upotrebe dronova u borbi u okviru osnovnih lekcija o odbrani i bezbednosti otadžbine.

U intervjuu za RIA Novosti u julu 2023. zamenik predsednika Saveta za razvoj digitalne ekonomije Saveta Federacije Artem Šejkin najavio je da će od 1. septembra 2023. godine ruski školarci biti učeni osnovama korišćenja dronova u borbe, tokom časova početne vojne obuke.

Prema rečima Šeikina, predlog je „razrađen u sekciji Saveta za razvoj digitalne ekonomije u okviru Severne flote i upućen je ruskom ministru odbrane“. Predlog je razmotren i podržan, uključujući i Ministarstvo prosvete“, naglasio je on.

Ministarstvo odbrane Rusije smatralo je predlog adekvatnim, ocenivši da program predviđa „proučavanje tipova, namene, taktičko-tehničkih karakteristika i opšte strukture, izviđanje terena i metode suprotstavljanja bespilotnim letelicama neprijatelja“.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
Operater pored drona Lancet, Zala grupa, Kalašnjikov

Takođe, program je odobrilo Ministarstvo prosvete Rusije i sprovodi se u obrazovnom sistemu i obrazovno-metodološkim centrima za vojno patriotsko vaspitanje omladine „Avangard“ od septembra 2023. godine, navodi se u dokumentima.

Putin lično pozvao na proučavanje dronova u školama

U aprilu 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na uvođenje kurseva za kontrolu dronova u obrazovne programe, uključujući škole.

„Siguran sam da će ovo, pre svega, zaokupiti dečake korisnim i zanimljivim stvarima, tako što će im skrenuti pažnju sa onoga što ne bi trebalo da rade; drugo, ovo takozvano rano vođenje karijere će na kraju biti od koristi zemlji“, rekao je Putin.

Od početka školske 2023-2024 godine predmet „Osnova bezbednosti života“ u ruskim školama obuhvata osnovnu vojnu obuku.

Ranije je štampa objavila da će ruski učenici 10-11 razreda naučiti pravila i operacije upotrebe jurišne puške Kalašnjikov, principe rada ručnih bombi i pravila za pružanje prve pomoći u borbi.

probijen metkom kamikaza dron geran 2 nastavio da leti
probijen metkom, kamikaza dron geran 2 nastavio da leti ka meti

Odluku za koju se očekuje da će radikalno promeniti tok ukrajinskog, ali i svakog drugog rata, doneo je ruski vojni vrh. Prema informacijama, Rusija priprema armiju operatera dronova koja će iznositi stotine hiljada!

Štaviše, ruski vojni vrh priprema prvu Armiju od 25.000 operatera dronova. Do 2030. ovaj broj će skočiti na 180.000 i sa njima će se proizvoditi stotine hiljada dronova svih kategorija.

Geranj-2 (Shahed-136), Lancet i FPV promenili su tok ukrajinskog rata. Posebno se pominju, dronovi Lancet koji su se pokazali kao izuzetno jeftini a efikasni.

„Lanceti su se pojavili kao vodeći protiv-artiljerijski sistem“, tvrde brojni vojni izvori. Ukrajinci se još od septembra 2022. godine suočavaju sa ozbiljnim problemima.

Tačnije, nakon početka ruske „specijalne operacije“, u Ruskoj Federaciji je došlo do velikog nedostatka osoblja (operatera i propratnog osoblja) u oblasti bespilotnih letelica.

U pres-službi ruskog Ministarstva prosvete i nauke rečeno je za RIA Novosti da će ovo pitanje biti rešeno zahvaljujući obuci specijalista u različitim visokoškolskim ustanovama.

fpv dron sa projektilom
fpv dron sa projektilom

Učenici će biti učeni ne samo da pilotiraju (kontrolišu) bespilotne letelice, već će obučavati veliki broj dizajnera, inženjera i proizvodnog osoblja. Do 2025. odgovarajuće obrazovanje stećiće 25.000 učenika, a 2030. godine biće ih oko 180.000.

13 KOMENTARA

  1. Drzava ruske federacije nece imati qranice do dunava super bice mira u srbiji rusija ce vojnim inovacijama da neprijatelje porazi i uplasi uqlavnom kod nas cese lepo ziveti ipak xvala rusiji jer
    Nebi bilo da nije njix

  2. Hej admine, čini mi se da sam blokiran na jednom broju. Blokiraj bar i ovaj, da sve bude kompletno. Imao sam utisak da ste tu da širite propagandu u ime Ukrajine. Sad mi taj utisak izgleda na mestu.

  3. Ово је било и у социјалистичкој Југославији а звало се Предвојничка обука. Учествовали су и младићи и девојке. Није то било нешто велико, мислим да су нам 1 – 2 пута војникци показивали како се расклапа пушка М-48 (звана танџара) па смо 2 пута ишли на бојево гађање у мету (и девојке такође), учили смо кад и како ставити маску у случају бојевих отрова, а највише се учила Прва помоћ и завијање рањених, оно што и данас има за полагање возачког испита, само без прострелних рана. А за @Guly-a појам бедастоће је услован за све у животу, па тако и ово, све зависи од услова и тренских положаја сваког народа.

    • Pa i da su bedan narod, pa sta? Samo traze da mirno zive. Ali takva “elita” kao na primer ti, smatra da svi oni koji nisu tako “civilizovani”, opet kao na primer ti i tebi slicni, smatra da Rusi treba da budu pobijeni. Hitlerovska ideologija. Pa se zapitaj ko je tu nacista.

    • Bedan narod koji slobodno zivi, bolje to nego u evopi ili americi gde mogu u danu da ti oduzmu sve i da zivis na ulici.

      • I da su najbedniji, i nagluplji narod na svetu, ljudi samo hoce mirno da zive. Ali to nekima ne dopire do mozga. Mnogi nisu svesni sta su o nama pisali Austrougari pre ww1. Srbija je bila izmucena, sto od mnogo godina pod Turskom upravom, sto od ratova. Narod bedan, nepismen, gladan. A Austrougari, siti od pljackanja drugih naroda i besni, nam se smeju, i govore da takav narod ne treba da postoji. Naseg kralja Petra su prikazivali u novinama u iscepanoj i iskrpljenoj kraljevskoj odori, kako jase na svinji. I mi smo potekli od tih jadnih i izmucenih ljudi, koje su velike sile htele da eliminisu. Setite se toga, obesni ljudi, kojima tudja nesreca pricinjava radost, da je i nase dedove neko tako hteo da unisti.

    • “Bedan narod”. Ako si pismen što očigledno nisi probaj da se informišeš šta znače takva i slična karakterisanja jednog naroda. Tako je radio ne tako davno jedan “brkica na lošem glasu”.

      • Још један интернет лектор српског језика. Интересује ме, имаш ли више од средње школе?

      • Поента је паметњаковоћу, оно што је написано, а не пребројавати сваки зарез, и тражити граматичке грешке.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave