NaslovnaNovostiRusija donosi „nevidljivu uniformu“ u ukrajinski rat u cilju zaštite vojnika od...

Rusija donosi „nevidljivu uniformu“ u ukrajinski rat u cilju zaštite vojnika od termovijziskih kamera

Tokom protekle dve godine, sukob u Ukrajini podstakao je inovativni razvoj vojnih tehnologija obe zaraćene strane. On se kreće u rasponu od napretka u tehnologiji dronova do stvaranja specijalizovane opreme za preživljavanje.

Jedna značajna inovacija sa obe strane je razvoj modernog maskirnog odela dizajniranog da efikasno spreči razlikovanje temperature korisnika od okoline. Ovaj potez ima za cilj da smanji infracrveni potpis koji emituju vojnici, čime se obesmišljava protivnička upotreba opreme za termičko snimanje.

Termovizijska tehnologija se naime oslanja na detekciju toplote koju emituju objekti kako bi se identifikovali i pratili vojnici na bojnom polju i pružila potencijalnu prednost snagama koje deluju u uslovima slabog osvetljenja.

Prošle godine, Ukrajina je najavila stvaranje „ogrtača nevidljivosti“ i otkrila planove za mesečnu proizvodnju od 150 komada sa tendencijom prelaska na masovnu proizvodnju. Ovi ogrtači su dizajnirani da štite ukrajinske vojnike od ruske termovizijske tehnologije.

U to vreme, Mihail Fedorov, potpredsednik ukrajinske vlade za nove tehnologije, opisao je ogrtače kao srodne „nevidljivim ogrtačima iz bajki“ a koji su u Ukrajini postali stvarnost. Blokirajući toplotno zračenje, ovi ogrtači čine ukrajinske vojnike nevidljivim za termovizijske uređaje i poboljšavaju njihovu efikasnost, posebno tokom noćnih operacija.

Fedorov je istakao kompaktan i lagan dizajn ogrtača, težak manje od 2,5 kilograma. Plašt je otporan na ekstremne temperature, uključujući sneg, a štiti od izlaganja suncu. U oktobru 2023. godine, iznoseći svoja razmišljanja na Telegramu, Fedorov je nagovestio potencijalnu upotrebu ovih ogrtača od strane ukrajinskih snajperista i specijalnih snaga u borbenim misijama protiv ruskih snaga.

Ovakvi ogrtači su namenjeni za sporo kretanje vojnika na određenoj lokaciji i nisu pogodni za brzo kretanje, jer dovode do prekomernog oslobađanja toplote i njenog „curenja“ kroz ventilacione otvore na ogrtaču.

U februaru 2023. takođe su se pojavili izveštaji koji ukazuju na to da i Rusija razvija maskirni komplet dizajniran da učini svoje borce neprimetnim za termovizore. Komplet, kroz prilagođavanje boja, ima za cilj da omogući vojnicima da se neprimetno stapaju sa okolnim terenom. 

No, stručnjaci ruske kompanije HiderX su 19. januara 2024 u Moskvi, za agenciju TASS, najavili razvoj maskirnog odela koje zamagljuje siluetu i pruža savršenu zaštitu od termovizijske opreme.

termalna kamera na snajperu
termalna kamera na snajperu

“Razvijamo fundamentalno novi proizvod – maskirno odelo koje razbija i zamagljuje siluetu. Ovo je potpuno ruska tehnologija zasnovana na premazivanju tkanina određenog sastava. Princip rada je da spreči izdvajanje temperature okoline od temperature masiranog objekta ili vojnika. Odelo će omogućiti efikasno kamufliranje vojnog osoblja od neprijateljske termovizijske opreme“, saopštila je kompanija.

Prema rečima stručnjaka HiderX, svi poznati modeli maskirne zaštitne odeće ne dozvoljavaju potpuno sakrivanje predmeta. „Savladali smo tehnologiju kako da kamufliramo objekat od termovizora, skrivajući njegov termički potpis. Naši proizvodi se uspešno koriste u specijalnim jedinicama.

Naime, kada vojnik obuče maskirno odelo, kabanicu i sl., on se na uređajima za osmatranje i otkrivnje odražava kao neprirodan objekat. Termovizori vide siluetu koja se preliva, odnosno, materijal štiti borca reflektujući i apsorujući elektromagnetne i druge uticaje. Dugo smo se borili sa ovom pojavom i radili na proizvodu koji zamagljuje siluetu. Trenutno se nastavlja testiranje najnovijeg odela a planirano je da proizvod bude završen do kraja januara“, napominje HiderX.

U kompaniji su objasnili i da je jedna od poteškoća bila borba protiv svakog suvišnog grama ukupne mase kamuflaže. “Materijal i tehnologija primenjena na tkanini omogućavaju da se postigne minimalna težina proizvoda od 350 g. Dimenzije odela su takve da može stati u džep.

posada na m1 a1 abrams tenku pogled kroz termalnu kameru
posada na m1 a1 abrams tenku pogled kroz termalnu kameru

Ne možemo da povećavamo težinu tkanine. Borac već nosi od 40 do 70 kg opreme a, “što je veća masa, to je osoba manje pokretna. Dizajn proizvoda predviđa mogućnost upotrebe drugih vrsta kamuflaže u zavisnosti od vrste terena – to može biti četinarska šuma, pesak, urbana područja i tako dalje“, precizirao je sagovornik za TASS.

HiderX je naglasio da se u zoni SVO trenutno koriste različite tehnologije toplotne izolacije, međutim, sve su nedovoljno efikasne. “Postoji mnogo metoda maskiranja od termovizije. Većina njih se zasniva na toplotnoj izolaciji, što jasno pokazuje njenu neefikasnost tokom dugotrajnog rada.

Koristimo još jednu tehnologiju – zativanje (šildiranje), što nam omogućava da izbegnemo negativne posledice zbog različitog principa rada.Termoregulacija se odvija prirodno zahvaljujući tome što tkanina diše“.

4 KOMENTARA

  1. Termalna kamera na snajperu ? A u donjem desnom uglu “helt” i broj metaka iz igrice.
    Jel vi stvarno kačite slike iz igrice ala “Call of Duty” ili je to samo profesionalna deformacija ?!

    Barem okačite pogled kroz termalni nišan iz igrice “Arma 3”, mnogo je bliže realnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave