NaslovnaNovostiRusi odbili ukrajinske raketne napade na Krim; Američki avioni koordinirali napade iz...

Rusi odbili ukrajinske raketne napade na Krim; Američki avioni koordinirali napade iz rumunskog vazdušnog prostora

Ukrajinske oružane snage pokušale su da napadnu poluostrvo Krim. Na početku ove operacije, u Hersonskoj oblasti je lansirano nekoliko antiradarskih raketa HARM, koje su posade PVO uspešno oborile.

U okviru ovog najnovijeg napada, sa aerodroma Starokonstantinov u Nikolajev stigla su tri bombardera Su-24M. Ovi avioni su ispalili četiri krstareće rakete Storm Shadov/SCALP ka poluostrvu Krim.

Dva od ovih projektila su presretnuta u oblasti Geničeska i, s obzirom na njihov pravac, veruje se da je cilj mogao biti Kerč i okolina. Slične rute su korišćene za rakete tokom prethodnog napada na fabriku Zaliv, prema podacima Mihaila Zvinčuka.

Još jednu raketu presrele su posade 31. divizije ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane iznad rta Tarhankut, a četvrta raketa je uništena na prilazu Sevastopolju. Sve rakete su letele iznad Crnog mora.

Dva dana pre napada, šest izviđačkih aviona i bespilotnih letelica delovalo je u blizini Krima u okviru sveobuhvatne izviđačke operacije. Ovo ukazuje na vezu između aktivnosti NATO-a i kasnijih napada. Mali broj ispaljenih projektila može ukazivati na to da bi se slični napadi mogli ponoviti u bliskoj budućnosti.

Zvanična saopštenja iz Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 21. januara 2024. godine odbijen napad krstarećim raketama na poluostrvo Krim. Zbog vazdušnog udara Oružanih snaga Ukrajine privremeno je obustavljeno kretanje na Krimskom mostu, a u Sevastopolju je aktivirana vazdušna uzbuna.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, kod zapadne obale poluostrva presretnute su tri krstareće rakete. Istovremeno, sistemi PVO su i dalje u borbenoj gotovosti, jer se ne mogu isključiti novi napadi na Krim.

scalp
scalp

„Oko 14 časova (po moskovskom vremenu) odbijen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad navođenim projektilima iz vazduha na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Sistemi protivvazdušne odbrane na borbenom dežurstvu uništili su dve ukrajinske rakete iznad Crnog mora, u blizini zapadne obale poluostrva Krim“, navodi se u prvoj poruci ministarstva koju su preuzele agencije Interfaks i Tas.

Kasnije je objavljeno novo saopštenje za javnost u kojem se navodi da je oko 14:30 ruska vojska oborila još jednu vođenu raketu iz vazduha iznad Crnog mora.

„Ukrajinski projektil je uništen protivvazdušnim odbrambenim sistemima u borbenoj službi, iznad Crnog mora, u blizini zapadne obale poluostrva Krim“, ponovo su napomenuli predstavnici ruskog vojnog resora.

Vrlo je verovatno da se opet radi o francuskim raketama vazduh-zemlja tipa SCALP-EG (Storm Shadow)

Napad na Krim potvrdio je i gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev, prema kojem je najmanje jedan vazdušni cilj oboren na području grada. Oštećenja na infrastrukturi nisu zabeležena, a sve hitne službe su u stanju pune pripravnosti za eventualnu intervenciju.

„Sve službe su u pripravnosti. Spasilačka služba u Sevastopolju do sada nije prijavila štetu na infrastrukturi“, rekao je Razvožajev. S druge strane, guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo saopštio je da su dve ukrajinske rakete, koje su išle ka poluostrvu Krim, oborene iznad Geničeskog okruga.

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

„Protivvazdušni odbrambeni sistemi oborili su, iznad Geničeskog okruga, dve ukrajinske rakete usmerene na poluostrvo Krim. Pretnja od novih raketnih napada nije prošla, tako da je PVO i dalje u stanju pripravnosti za novu intervenciju“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.

Američki avioni koordinirali napade iz rumunskog vazdušnog prostora

Ruski vojni stručnjaci smatraju, na osnovu preliminarnih informacija, da je napad na poluostrvo Krim izveden krstarećim raketama stranog porekla. Najverovatnije je reč o francuskim raketama SCALP-EG, pošto je predsednik Makron nedavno obećao da će Francuska preneti novu seriju raketa ovog tipa u Kijev.

S obzirom na to da u poslednje vreme nije bilo napada krstarećim raketama zapadnog porekla iz vazduha, moguće je i da su nove francuske rakete već stigle u Ukrajinu.

Ruska strana je takođe nagovestila činjenicu da je tokom raketnog napada na poluostrvo Krim najmanje jedan avion koji pripada američkim mornaričkim snagama izvršio specifične misije na području rumunske obale, a postoji sumnja da je davao informacije ukrajinskoj vojsci zbog gađanja nekih ruskih vojnih ciljeva.

Ruska štampa piše da se američki avion nalazio u vazdušnom prostoru Rumunije u vreme napada radi koordinacije, što je već više puta viđen scenario.

Otprilike 10-15 minuta nakon saopštenja ruskog Ministarstva odbrane, avion američke mornarice se spustio i počeo da orbitira u oblasti Konstance. Kasnije je ruska vojska najavila presretanje još jedne ukrajinske rakete zapadno od Krima.

Agencija Tass objavila je da je, kada je rusko Ministarstvo odbrane prijavilo presretanje prve dve ukrajinske rakete, američka letelica bila oko 250 kilometara od zapadne obale Krima, u vazdušnom prostoru Rumunije u oblasti Crnog mora, blizu granice sa Ukrajinom.

boeing p 8 poseidon
boeing p 8 poseidon

Prema izvorima koji prate vazdušnu situaciju na društvenim mrežama, 21. januara u oblasti rumunske obale Crnog mora evoluirala su dva protivpodmornička patrolna aviona Boeing P-8A Posejdon koji pripadaju američkim mornaričkim snagama. Poleteli su iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji.

4 KOMENTARA

    • Za tvoju informaciju Rusija se bori protiv citavog gasistickog i hitlerovskog zapada i nista im nemogu jer su ruje jace a hvsla bogu atomsko i nuklearno pruzje rusije ceka mlitavog i glupog bajdena i ameriku ,strah je njih od rusa a ruse trebaju u Berlin uci ako bogda

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave