NaslovnaNovostiNeverovatno: Ruska tenkovska posada uništila ukrajinski FPV dron „pucnjem sreće“ direktno iz...

Neverovatno: Ruska tenkovska posada uništila ukrajinski FPV dron „pucnjem sreće“ direktno iz topa

Ruska vojska uspela je da pogodi ukrajinski FPV dron hicem iz tenkovskog topa, što je postalo predmet diskusije na internetu.

Objavljeni snimak pokazuje kako ukrajinski dron velikom brzinom pokušava da napadne ruski tenk. Međutim, u kritičnom trenutku tenk puca, uspešno pogađajući dron. Ova epizoda je najverovatnije neviđena sreća, ali pokazuje visok nivo reakcije i profesionalizam ruskih tenkovskih posada.

Vredi napomenuti da ukrajinska strana trenutno koristi FPV bespilotne letelice kao alternativu artiljeriji i zbog nedostatka municije. Istovremeno, ruska vojska ima drastičnu prednost u broju bespilotnih letelica. Pripadnici ukrajinske vojske su se već žalili da ih ruski dronovi sprečavaju da efikasno rade.

Pored toga, tokom proteklih nekoliko dana, ruska vojska je uspela da ostvari određene taktičke uspehe u nekoliko pravaca u zoni sukoba dogačkog do 800 kilometra.

Konkretno, stekli su uporište u urbanim oblastima Avdijevke, napredovali u pravcu Marinke i preuzeli kontrolu nad mestom Krahmalnoje u pravcu Kupjanskog.

FPV dronovi u neviđenoj ekspanziji

Vredi napomenuti da kako tehnologija napreduje, dronovi postaju sve bolji, brži i moćniji, što otvara nove mogućnosti i taktike za njihovu upotrebu u borbenim operacijama. 

Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju u budućnosti, jer ukoliko se zadržimo na aktuelnoj ceni od samo nekoliko hiljada pa i stotina dolara, imaće sve ozbiljniji potencijal.

U poslednjim decenijama, bespilotne letelice, poznate kao dronovi, su postale neprocenjivo sredstvo za vojske širom sveta. Dronovi su omogućili brz i precizan nadzor, izviđanje, i često i napade na neprijateljske ciljeve, čime su transformisali način na koji se vođe vojnih operacija.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

fpv dron sa eksplozivom 1
fpv dron sa eksplozivom

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

3 KOMENTARA

  1. У страху су велике очи, а и нагледали се свега и свачега, па су пазили (хвала богу). На крају крајева, могли су и у задњем моменту да испале гранату, она ватруштина из цеви би сигурно дезинтегрисала дрон. Ратна срећа.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave