Naslovna Novosti Ko ili šta to ometa NATO GPS i komunikacione sisteme na Baltiku?

Ko ili šta to ometa NATO GPS i komunikacione sisteme na Baltiku?

5
ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili rad rumunskih brodova
ruski sistemi elektronskog ratovanja
google news

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) je 18. januara 2024 izvestio o velikim poremećajima u GPS i komunikacionim sistemima u baltičkom regionu.

Nedavni rasprostranjeni prekidi GPS zabeleženi u Poljskoj i baltičkom regionu, podstiču spekulacije o potencijalnoj eksploataciji ruskih sistema za elektronsko ratovanje u ovim regionima.

Poljska publikacija Radio Zet citirala je podatke sa web-sajta GPSJAM za ometanje GPS od 16. januara koji su pokazali neviđene nivoe GPS smetnji u severnoj i istočnoj Poljskoj, uključujući Varšavu i sve do Lođa.

Podaci GPSJAM takođe pokazuju slične visoke nivoe GPS smetnji u južnom Baltičkom moru, severozapadnoj i centralnoj Poljskoj, između 25. i 27. decembra 2023. i 10. januara 2024. godine.

Poljski mediji sugerišu da su prekidi GPS u decembru 2023. mogli biti uzrokovani ili nekim vojnim vežbama NATO u baltičkom regionu, ili bi mogli biti povezani sa nedavnim ruskim testovima elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti, o čemu smo već izvestili.

Potpukovnik švedskih oružanih snaga i nastavnik na Vojnoj akademiji, Joakim Paasikivi, 6. januara je izjavio kako veruje da su nedavne GPS smetnje rezultat takozvanog „hibridnog ratovanja Rusije“ i napomenuo da je Rusija i ranije ometala GPS signale u severnoj Evropi kako bi zaštitila svoje vojne aktivnosti u regionu Murmansk ili otežavala vežbe NATO.

Ruski mediji preneli su da od sredine decembra 2023. godine vojnici ruske Baltičke flote treniraju korišćenje sistema za elektronsko ratovanje RB-301B Borisoglebsk-2 u Kalinjingradskoj oblasti, što neki izvori i pripisuju navedenim prekidima u komunikacijama.

„Ometač“ Borisoglebsk-2

Naime, RB-301B Borisoglebsk-2 je automatizovani sistem za radio-elektronsko ratovanje. Dizajniran je za ometanje satelitskih komunikacionih sistema i radio navigacionih sistema u KH i VHF opsegu.

Borisoglebsk-2 čine kontrolni centar R-300KMV i pojedinačna vozila sa različitom elektronskom opremom: R-378BMV, R-330BMV, R-934 BMV i R-325UMV. Prema dostupnim podacima, kompletan sistem obuhvata devet posebnih uređaja sa različitim kompletima opreme.

borisoglebsk 2
borisoglebsk 2

Sva sredstva sistema postavljena su na samohodnu šasiju višenamesnkog univerzalnog amfibijskog lakog oklopnog transportera MT LBu, modifikovanog za ugradnju nove specijalne opreme.

Ova šasija obezbeđuje visoku mobilnost i upravljivost, što omogućava da Borisoglebsk-2 blagovremeno dopre do zadate zone i odmah započne sa dejsvom. Pored toga, RB-301B je u velikoj meri kompatibilan za rad sa ostalom vojnom opremom.

Po dolasku na mesto rada sistemu je potrebno oko 15 minuta da se sva oprema rasporedi i pripremi za dejstvo. Svi elementi sistema zahtevaju odgovarajuće napajanje, za šta „Borisoglebsk-2” koristi nekoliko dizel generatora.

No, postoji i mogućnost napajanja iz civilne ili industrijske infrastrukture ukoliko postoji u blizini zadatog položaja.

Problem nije razrešen

U ovom trenutku, ISW ne može nezavisno da potvrdi uzrok smetnji GPS, ali sugeriše da bi ruske mogućnosti za elektronsko ratovanje u Kalinjingradskoj oblasti mogle značajno da utiču na Poljsku i baltički region.

5 KOMENTARA

    • Kakav strucnjak cudo, agm-88g je kanta za unistavanje radara, a kanta je jer ne razlikuje radar od mikrotalasne pecnice koje smo koristili u okolini Prizrena 99. Raketa kosta 850k $ a varali smo uh u to vreme mikrotalasnim pecnicama od 1000dm bez ikakve prepravke ukljucis i strucnjaci rokaju po mikrotalasnim.

      • G verzija AGM-88 nije ni postojala 99te. A što se tiče “varanja” njenog pasivnog senzora, isto tako se mislilo da formiranje radarskog snopa od zemlje može da te sačuva od njenog udara, pa nam je 99te “malo” P-15 radara uništeno upravo od strane AGM-88 pogodaka. Toliko o “ideji” da će te formacija snopa od zemlje sačuvati. Ono što je sačuvalo P-12 i P-18 radare je njihov operativan frekvencijski opseg koji je ispod zahvatnog opsega same pasivne glave AGM-88.

        Nišance S-125 Neva sistema je sačuvalo to što su gašeni često, i što su bili na kontinualnom isijavanju ne duže od 15ak sekundi. Nišance KUB sistema je sačuvalo to što je sama baterija izuzetno mobilna, i naravno slična strategija isijavanja kao i kod Neve. Takođe, korišteni su mnogo kvalitetniji IRZ od te vaše “mikrotalasne od 1000dm” koji ipak nisu uvek uspevali da navuku AGM-88 na sebe, a vi tu pričate neke mitove o komercijalnim mikrotalasnim pećnicama.

        Kao što vam ovaj Ivan reče, malo manje mitomanisanja. To što ste vi rekli je u rangu onog mita – “Tomahavk se može oboriti kalašnjikovim” – Jest, kako da ne može.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version