NaslovnaNovostiCNN: Ukrajinske oružane snage odbijaju da pokrenu novu kontraofanzivu u 2024 godini

CNN: Ukrajinske oružane snage odbijaju da pokrenu novu kontraofanzivu u 2024 godini

Ukrajina planira da iskoristi tekuću godinu da ojača svoju odbrambenu industriju i obnovi svoju vojsku uoči očekivanih neprijateljstava 2025. godine, rekao je američki vojni zvaničnik stacioniran u Evropi. Slične akcije će verovatno preduzeti i Rusija tvrdi se.

„Zato je stalna podrška Zapada toliko važna, jer će sledeća godina biti odlučujuća u određivanju toka događaja 2025. godine, a možda čak i kasnije“, rekao je izvor za CNN.

Prema izvoru, malo je verovatno da će do moguće kontraofanzivne operacije velikih razmera Ukrajine da razdvoji ruske trupe u Melitopolju doći ranije nego za dve godine.

Međutim, američki i zapadni zvaničnici ne očekuju značajne teritorijalne dobiti ni od Ukrajine ni od Rusije u tekućoj 2024. godini.

Obe strane sukoba, prema izvoru, „suviše su iscrpljene u pogledu trupa i opreme da bi se očekivala veća kretanja na ratištu 2024. godine“, međutim, trenutna situacija ukazuje da su takvi argumenti nepouzdani, jer čini se kao da ruske formacije završavaju postavljene zadatke i nastavljaju širenje svojih teritorija.

Ukrajina hitno traži oružje: Front dugačak 1.300 km, a borbe se vode na potezu od 600-800 km

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je saveznike Ukrajine da isporuče više oružja njegovoj zemlji, kako bi joj pomogli da se odbrani od Rusije, s obzirom na trenutno stanje borbi, prenose brojne zapadne agencije.

“Problem u ovoj fazi rata je što broj oružja, dronova, granata ili artiljerijske vatre nije ravnomerno raspoređen. Mora se izjednačiti”, rekao je Podoliak za nemačku publikaciju Bild.

Moguć je samo jedan scenario, a to je jačanje Ukrajine visokotehnološkim naoružanjem, naglasio je on.

Ne trebaju nam diskusije, već ulaganja u proizvodnju oružja, rekao je on, navodeći “rakete velikog dometa, dronove, granate ili artiljerijsku vatru”. „Broj oružja mora biti veći“, rekao je Podoljak.

Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, insistirao je na dužini fronta, pošto Ukrajina nastoji da se odbrani od ruskih snaga u nekoliko oblasti, napadima u nekoliko pravaca.

Ogroman front od 1.300 kilometara. Borbe se odvijaju na dužini od 600 do 800 kilometara

Cela linija fronta je duga 1.300 kilometara, a borbe se vode na dužini između 600 i 800 kilometara“, rekao je Mihailo Podoljak.

On je opisao trenutnu vojnu situaciju kao tešku, zbog bitaka koje su i dalje intenzivne, uprkos klimatskim faktorima.

Međutim, Rusija, prema tvrdnjama Podoljaka, za godinu dana nije napravila značajan napredak. „Rusija se bori sa masama, preduzeta je velika mobilizacija, mnogo ljudi je poslato na front, dosta tehnike je koncentrisano i sve će to biti uništeno“, samouveren je Podoljak.

On ocenjuje da će se, prema planovima ruskog predsednika Vladimira Putina, rat nastaviti „dok ne osvoji celu teritoriju Ukrajine, dok ne proširi svoju dominaciju u Evropi, dok ne osvoji druge postsovjetske teritorije”.

I to zato što, prema Podoljaku, „čovek ne započinje veliki rat, uništavajući svoju reputaciju i odnose, ako želi da se malo zadovolji. To bi bila besmislica“, reče savetnik ukrajinskog predsednika.

36 KOMENTARA

  1. I ova im bila uspesna. Ofanziva, a kriju se po rupama. Od tog zapada ste dobili, ovo. Da nije bilo oruzija iz SSSR-a kod ovih poturenih dobili bi djoku, oni bas darezljivi. F16 verovatno ce da glancaju jos jedno godinu dana, ako je nesto od toga uopste ispravno. Oni znaju samo za evo, a daj nije opcija. Od 2001 samo tonu, sta slepci da ti daju.

  2. Kakav optimizam! Za 2 godine Ukrajine neće ni biti. Ne znam samo ko ce vam platiti to silno oružje što potrošiste u Ukrajini…

    • Da. Ali ako ta vlast ustupi svoju teritoriju arhineprijatelju svojih suseda, koji su pri tom prejaki, za napad na svoje komsije, sta drugo moze da ocekuje nego da dobije po tamburi. Jer, i vlast te susedne zemje mora da vodi racuna o odbrani svoje teritorije. A ako je cena unistenje tog suseda bez mozga, utoliko gore po njega.

  3. Ниси законом обавезан да причаш. Перутин ствара ” Велику” Русију ( што то звучи познато!). Но заболе ме за то, чујем да се стварају Велика Кина и Монголија у својим историјским границама па не знам где ће Руси кад Татари опет ударе?!?!?!

    • Kinezi su pisali,čitali,gradili brodove te plovili i otkrivali svijet dok zatucana Evropa nije ni sanjala o tome. Nisu pljačkali kao poslije njih zakompeksirani svojom superiornošću Zapad pa neće ni u buduće. Istok ima da svrgne dominaciju dolara.

  4. Neće pokrenuti ofanzivu jer znaju da nemaju nikakve šanse. Drugo, ukrajinski narod neće trpeti da im deca ginu u nedogled, oteraće ih .ovnavom motkom. Njihov početni cilj je ostao isti, uvući nato u sukob. Ne da se to neće dogoditi, nego nikada neće dobiti savremeno oružje. Treće, sve fabrike koje naprave biće uništene pre otvaranja. Strašno je kad imaš takvu vlast.

  5. Zlo je Ukraina i na Istoku i na Zapadu Ukraine.Prvo bio Janukovic predsjednik pravoslavac sa istoka Ukraine, onda Majdan revolucija na ulici, pa bi predsjednik Porosenko katolik sa zapada Ukraine, nije islo.Na kraju jedni i drugi izabrali Zelenskog koji nije ni jedno ni drugo, nego TRECE, ocekujuci bolje za Ukrainu. Zelensky njih uvede u RAT, braca se ubijaju.Taj covjek je zasluzio NAJGORU KAZNU…!

      • Putin fašista?
        O čemu ti pričaš čovek? Tri blaue veze nemaš.
        Rusi od fašista izgubili preko 20 Millionen žitelja, i taj Putin jedini opet stao protiv tog zla koji mu taj fini zapad opet nameće u obliku te nesrećne Ukraine.
        Bolje čitaj malo istoriju nego da izbacuješ takve nebuloze

        • Ниси законом обавезан да причаш. Перутин ствара ” Велику” Русију ( што то звучи познато!). Но заболе ме за то, чујем да се стварају Велика Кина и Монголија у својим историјским границама па не знам где ће Руси кад Татари опет ударе?!?!?!

      • Rat su pokrenuli oni koji su na vlast doveli jevrejskog nacistu Zelenskog, koji je zabranio ruski jezik i otvorio sezonu lova na sve rusko. Putin je došao da spasava 10 miliona rusa u Ukr i da uništi povampireni nacizam. I završiće taj posao.

  6. Amerika i njeni pomagaci rata su ratni zločinci i trebaju svi na sud, to je najveći genocid što su napravili u zadnje vreme.

  7. Лако је Зеленском да убија браћу по крви, јер то нису његови! Његови су у САД и Израелу?

  8. Rusi će vas pustiti da 2 godine neometano i u miru razvijate sopstvenu industriju naoružanja i proizvodnju municije!?

  9. Ево вица:
    Кад су Руси пре неколико година заузели Крим, тад је још Обама био председник. И као, зове Путин Обаму.
    -Гарави, знаш ли како ће од идуће године да се зове Аљаска? -пита Путин.
    -Како? – одговори Обама.
    -Ајскрим.

  10. Амери још нису сватили да су у врзино коло сами се умотали и топили.Милостиви Боже смилуј се грешном православном народу.

  11. Polako Ameri čekajte malo kuda ste navalili,doći će te na red.Prvo da se srede Banderasi a onda anglosaksonisti.svabe nisu interesantni njih će da pozobamo lako i reset za vjeke vjekova.

    • Мењам 60 год. стару Ладу за одвратни, Енглески, нови Бентли. Исто тако мењам рубљу за долар ( 1 000 000,00 рубаља за 1 000 000,00 долара).
      Лецемури одвратни. Изгинуће много више Срба у САД него у Руској Федерацији!!!

  12. I tako vi pomazete Ukrajinu, da ratuje za vas sa Rusima, mrtve i ranjene niko ni ne broji, vi ste zlotvori, sta vas briga za Ukrajince?
    Ali ni Zelensi ne prebrojava mrtve i ranjene, on radi za vas pa to razumem, ali mi je tesko razumeti Ukrajince, da pristaju biti zrtve zla, neslavena i natovaca?
    Slusali smo vase lazi, a i danas ih slusamo, da Rusi ratuju sa lopatama, da im je presednik na smrtnoj postelji, da banderovci napreduju, da su nadomak Moskve.
    Sta kad bi ameri imali jaja, i sukobili se direktno sa Rusima, a da mi mali pa i Ukrajinci, budemo samo posmatraci, vaseg mlacenja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave