NaslovnaNovostiRusija na ukrajinske položaje ispalila džinovsku sovjetsku raketu P-35 od čak 4...

Rusija na ukrajinske položaje ispalila džinovsku sovjetsku raketu P-35 od čak 4 tone

Ukrajinski resurs Defens ekspres izvestio je o upotrebi sovjetske protivbrodske rakete P-35 od strane Oružanih snaga Rusije tokom vazdušnog napada na Ukrajinu. Informacija je objavljena na Telegram kanalu resursa zajedno sa fotografijama raketnih ostataka.

Protivbrodsku krstareću raketu P-35 razvio je šezdesetih godina prošlog veka poznati sovjetski konstruktor Vladimir Čelomej i još uvek je u službi ruske vojske.

p 35
p 35

Projektil P-35 je bio namenjen uništavanju brodskih ciljeva izvan radarskog horizonta. Ima visokoeksplozivnu bojevu glavu tešku 560 kilograma i sposoban je da bude opremljen nuklearnom bojevom glavom. Raketa dostiže brzinu do 1,8 maha i sposobna je da pogodi ciljeve na udaljenosti do 300 kilometara.

Posebna karakteristika P-35 je kombinovani sistem navođenja, koji uključuje radio komandu i radarsku stanicu, koja omogućava raketi da promeni putanju leta. Raketa se lansira kako iz mobilnih kompleksa Redut, tako i iz stacionarnih kompleksa Utes (Objekat-100), kao i sa brodova i podmornica.

Kako navodi Defens ekspres, postoji mogućnost da će raketa P-35 biti korišćena tokom sukoba u Ukrajini kao mamac za protivvazdušnu odbranu. Raketa je sposobna i da nosi nuklearnu bojevu glavu ekvivalentnu TNT-u do 20 kilotona.

P-35 nosile krstarice projekta 58

Planovi modernizacije ovih kompleksa uključuju njihovo opremanje lanserima raketa Oniks i Cirkon. Kompleks P-35 imao je neke nedostatke, od kojih se glavni nisu odnosili na dizajn raketa, već na broj njihovih nosača.

Dok su rakete P-35 ranije lansirane sa raketnih krstarica projekta 58, ove krstarice više nisu u upotrebi. Tokom šezdesetih godina izgrađeno je samo osam raketnih krstarica sa lanserima za P-35.

reduti obalni sistem
reduti obalni sistem

Prvobitno je bilo planirano da se izgradi 16 brodova projekta 58, ali je kasnije serija srezana na pola. Od 1962. do 1965. godine u sastavu mornarice su krstarice „Grozni“, „Admiral Fokin“, „Admiral Golovko“ i „Varjag“. Većina krstarica projekta 58 nastavila je službu do ranih devedesetih, nakon čega su rashodovane. Najizdržljiviji je bio brod “Admiral Golovko” iz Crnomorske flote, koji je završio službu tek 2002. godine.

Projektne krstarice 58 mogle su da nose osam projektila spremnih za upotrebu i istu rezervnu municiju, dok na krstaricama projekta 1134 nisu bile prisutne više od četiri rakete.

Naravno, puna realizacija planova za izgradnju 16 krstarica projekta 58 mogla bi dodatno povećati udarni potencijal flote, ali su izgrađena samo četiri takva broda. Slično je situacija i sa krstaricama projekta 1134.

Bez obzira na to, specifičan mehanizam pokretanja koji je upotrebljen u nedavnom napadu ostaje neodređen. Raspoređivanje takvog oružja dugog dometa sugeriše dvostruku namenu zastarelih sistema, te još jednom potvrđuje da u vojsci ništa nije za bacanje.

Domet udarca projektila je određen njegovom visinom i profilom leta. Može se podesiti da leti na visinama u rasponu od 400 do 7000 metara. U zavisnosti od nadmorske visine, raketa može da pređe razdaljinu od najmanje 100 kilometara do najviše 300 kilometara.

Rakete P-35, čak i njihov ‘najnoviji model’ 3M44 iz 1982, generalno se smatraju zastarelim. Njihov domet se proteže do 300 km [ili 460 km za model 3M44], sa brzinom između 1800 i 2200 km/h, noseći teret do 930 kg [4G48].

54 KOMENTARA

 1. Kolko he mocna rusija vidi se kad odes tamo,presao sam je skoro celu i ta se moc dobro oseti.
  Oni su Imperija

 2. Ovo je bio mamac za prvo i radare. Da se otkrije gde su. A raketa je stara i bolje je iskoristiti nego trošiti resurse na njeno rashodovanje

 3. Samo tući ta g i nisu nizašta drugo sve to treba iskoristiti i riješiti se tih starih Modela Bombi a sad je prava prilika za to,kad slušaju zapad koji će ih doći glave biće granica sa Poljskom zato su se svi utrtili

 4. Sve Sam strucnjak do strucnjak a ni vojsku suzili nisi! Ja bio u ratu nagledao se svega…. A vi natofilisti I banderasi terajte se znate vec gde….

 5. Sve strucnjak do komentara dve ovce neznate nacrtati a kamli o raketama baš jadno sve su vođene da kutiju šibica mogu pogoditi …

  • Битно је да ти знаш овце да нацрташ. А то што си неписмен, то је посебна прича.

 6. Појединци исмевају Русе због употребе старих ракета које, ако погоде циљ, једнако су разорне као и нове, а ако их обори неки ПВО систем, оне су и онако за расход. А расходовање кошта. Овако испалиш, и ослободиш место у магацину. А шта је са оним УСА пво ракетама HAWK, које су Американци дали Украјини? Чему оно служи осим да се каже да су нешто дали? Шта ли мисле да оним да погоде? Тек је то смејурија.

  • Nije smejurija nego žalosno, procenjeno je da te rakete nisu bezbedne za upotrebu i date su uz novčanu nadoknadu, a da su ih reciklirali tek bi potrošili brdo para, dobar deo tih raketa kako poleti tako padne, na sreću ukrainci ih ne koriste u naseljenim mestima.

  • Pa oni kad bombardovali Jugoslaviju bacali bas te tomaxavk bombe i kasetne i sa osiromašenim uranijumom i ko zna čega još.

 7. Stvarno ste neinformisani. Potcenjujete Ruse a oni imaju najbolje rakete na svetu. Pa naravno, moraju da oslobode hangare pa lansiraju i zastarele rakete koje će zameniti novim i mnogo boljim i od kojih mnogi na zapadu ispuštaju dijareju u gaće.

  • Вала баш…Да ли је неко овде од вас (надам се да јесте) видео како изгледа кад експлодира сто грама ТНТ? Откине бандеру као шибицу. Е, а како изгледа кад експлодира пола тоне (пет хиљада пута више), само могу да замислим, па макар ослобађали магацине за нешто ново…Још ако ”успеју” да ту ракету ”оборе” (пресретну) изнад насељеног места), ето весеља…Или поређајте пет буради бензина на гомилу и замислите ватромет. Руси још нису отворили дупло дно…

   • Ne dao Bog nikom ni 5 kg. A ne 500. Ja sam bio na Jahorinu kada je pala od 500 kg avionska udaljen jedan kilometar. Ne znam STA reci. Opet ne dao Bog nikom.

 8. Откако су (нео)нацисти одавно једном ногом у гробу, а њихово време полако али сигурно долази, биле би довољне и много мање ракете ! У страху су им велике очи.
  (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

 9. I sta su pogodili s tim djubretom? Opet neku njivu? Eee… ocajni su bas. Sad kad im ovi vrate Himarsom ili Sadoom bice ih na sve strane opet. Sramota.

  • Velika raketa, očigledno bez bojevog punjenja zbog većeg dometa, koja služi kao mamac jer odaje radarski signal velik kao lovački avion. To neki ovdje ne shvataju ali se usuđuju da komentarišu kao veliki stručnjaci. No, ko zna zašto je to dobro..!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave